Olcsul a net és a mobiltelefon

2002. január 10. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió dollárral növekszik idén a romániai internet-piac, a fogyasztók egyre több mobiltelefont vásárolnak. Egymillióra emelkedik a számítógépek száma: a romániai távközlési piac elemzői optimisták.

A romániai információtechnológiai (IT) piac növekedésére számítanak a gazdasági elemzők. A romániai polgárok több mobiltelefont vásárolnak majd, az internet-piacon több tízmillió dolláros növekedés várható -- legalábbis a Capital gazdasági hetilap elemzése szerint. Az egyre fokozódó verseny miatt csökken majd a mobiltelefonozás és az internetezés ára.

Az IT-piacon tovább nő az elismert márkanevek súlya, a számítástechnikára a kormányprogramok jótékonyhatása miatt többet fognak költeni. A mobiltelefónia piacán tovább folytatódik a Mobifon (Connex) és a Mobil Rom (Dialog) fej-fej melletti versenye, és ebbe nemigen fog beleszólni sem a RomTelecom (Cosmorom) , sem a Telemobil (Zapp Mobile).

9 milliárd 153 millió eurót költöttek Közép- és Kelet-Európában az IT-szektorban 2001-ben. Romániában ehhez képest csak 337 millió eurót költöttek számítógépvásárlásra, ami az összkeret 3%-át jelenti. Románia állampolgárai átlagban 13 eurót költöttek számítógépre. Csehországban ez az átlag 185, Magyarországon 136, Lengyelországban 77, Oroszországban 22 euró -- mondta el a Capitalnak Andrei Filip, a Roland Berger (RB) tanácsadó iroda elemzője.

Jelenleg 880 ezer legálisan eladott számítógép működik, ez a szám 2002-ben a RB szerint 1,05 millióra fog emelkedni. Romániában az IT-szektor eladásai a kormányzati programoknak köszönhetően fognak emelkedni. „Nőni fog a személyes fogyasztás is, de a fő ritmust a központi támogatások jelentik majd” -- nyilatkozta Mihnea Mocanu, az RB helyettes elemzője. Piacösztönző hatása lehet a hardver- és szoftverlízingelési megoldásoknak is.

A számítógépek ára nemzetközi viszonylatban tovább esik, de a 600-750 dolláros átlagár a hazai bérekhez képest továbbra is magas. 2001-ben a romániai hivatalos számítógép-eladási piac 38%-kát a Compaq, a HP és az IBM uralta. 2001 másik jellemzője az volt, hogy megerősödtek a regionális forgalmazóláncok (K-Tech, Flamingo, Best Computers, Blue Ridge). Rajtuk kívül a Metro és a Carrefour hipermarketek is beszálltak a PC-forgalmazásba, de a két cégtípus egyelőre nem konkurense egymásnak.

38 millió eurós lesz a romániai internet-piac

Az internetszolgáltatók piacán tovább folytatódik a konszolidáció, melyet tavaly az RDS és az Astral Telecom kezdett meg. Az Astral a DNT felvásárlása után a legnagyobb három szolgáltató közé került, harmadiknak az RDS és az Xnet után. Olcsóbb lesz az internet-hozzáférés is, mert egyrészt a szolgáltatóknak fog kevesebbe kerülni a csatlakozás az európai gerinchálózathoz, másrészt a verseny miatt rá lesznek kényszerítve a tarifacsökkentésre.

A honlapok fenntartói leginkább az internetes reklámból számítottak a múlt évben bevételre. A netes reklámpiac értéke viszont csak 350 000 dollár, ami a romániai reklámpiac 0,25%-ka csupán. Az RB elemzői 2002-re az on-line reklámbevételek megduplázását várják. 2002-ben az egész romániai internetes piac értéke 38 millió euróra fog nőni a körülbelül 28 milliós 2001-es szintről.

Olcsóbb lesz a mobiltelefonálás

Az elemzők szerint tovább élesedik a verseny a mobilszolgáltatók között, így tovább eshetnek a mobilozás percdíjai. Így ebben az évben van esély arra, hogy a mobiltelefónia részaránya a távközlési piacon meghaladja a hagyományos távbeszélgetés 57%-os részesedését (2001-es adat). Eszerint Románia 22,4 millió lakosa közül a jelenlegi 3,5-3,6 millió mobilfelhasználóhoz képest 4,2-4,4 millió felhasználó lesz, ami 19%-os elterjedést jelent majd.

A jelenlegi helyzet szerint a 2001-es év a Mobifon-nak (Connex) volt kedvezőbb: előfizetőinek száma elérte az 1,6 milliót. A Mobil Rom (Dialog) 1,4 millióvalrendelkezik, a RomTelecom-féle Cosmorom előfizetőinek száma 0,2 millió.

„2002 viszont a Mobil Rom éve lehet, mert legfőbb részvényese, az Orange minőségi befektetéseket fog eszközölni, hogy a céget leányvállalatává alakítsa Orange Romania néven. A Cosmorom és a Telemobil további piaci részesedéseket veszíthet el, mert tulajdonosaik nem nemzetközi szolgáltatók” -- mondta el a lapnak Nicolae Oacea távközlési elemző.

Egyelőre a Telemobil (Zapp) beszélgetési díjai kissé magasak. „Arra számítottam, hogy a Zapp percdíjai a 0,03 dollár -- 0,10 dollár közötti sávban fognak mozogni. Csúcsidőben a RomTelecom 0,03 dolláros percdíjjal dolgozik, és körülbelül 0,10 dollár az a minimum-percdíj, mellyel a mobilszolgáltatók alkalmaznak csúcsidőben” -- pontosít Oacea.

A Zapp legolcsóbb előfizetői csomagjához nem járnak ingyen beszélgetési idők, a percdíj 0,14 dollár rendszeren belül és 0,33 azon kívül. A következő díjcsomagban sincs kedvezmény, de félóra beszélgetés benne van az előfizetői díjban. A percdíj csak a harmadik előfizetői csomagban csökken 0,12, illetve 0,26 dollárra.

A RomTelecom és a mobilszolgáltatók költségeit nézve számottevőek a különbségek, ami az egy előfizetőre eső befektetett tőkét és egy beszélgetés árát illeti. A RomTelecom-nak a legmagasabbak az egy előfizetőre eső járulékos költségei (600-700 dollár), emellett a helyi beszélgetések díjszabása sokkal kisebb. A mobilszolgáltatók járulékos költségei alacsonyabbak (500-700 dollár) és a beszélgetések ára több.

Kemény verseny a távhívások terén

Oacea szerint a jövőben elég volna egyszerűen telefon-szolgáltatásokra írni ki tendert, hiszen a szolgáltatás lényege ugyanaz, attól függetlenül, hogy kábelen vagy rádióhullámon szolgálják ki az ügyfeleket. 2003 január 1-től, a távközlési piac liberalizálásától az integrált drótos telefon-mobiltelefon szolgáltatáscsomagot kínáló társaságok számíthatnak sikerre.

Erre jelenleg a mobilszolgáltatók esélyesebbek: ha belépnek a hagyományos telefonpiacra, mobiltelefonozásból, adatátvitelből és internetszolgáltatásból álló csomagjaikba a drótos telefont is integrálhatják. Ez a csomag cégek számára lesz a legvonzóbb.

A legnagyobb verseny a távhívások körül várható. A helyi távbeszélgetések piacán viszont a kábéltévé-társaságok szorongathatják meg a telefoncégeket: ők a lakások 45%-ban már jelen vannak. A telefonszolgáltatás bevezetéséhez viszont körülbelül 100 dollár/előfizető fejlesztési költséggel kell számoljanak. 2003 elejétől távbeszélgetési szolgáltatást nyújthat majd az Országos Rádiótávközlési Társaság (SNR), a vasúttársaság (SNCFR) és az áramelosztó Transelectrica.

Mindhárom cég rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával, sőt internetszolgáltatásba is belefoghatnak. Ami a liberalizálást illeti, a RomTelecomnak muszáj lenne egyensúlyba hozni árait: jelenleg az olcsó helyi beszélgetéseket a magas árú helyközi és nemzetközi beszélgetésekből támogatják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!