Olcsul a net és a mobiltelefon

2002. január 10. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió dollárral növekszik idén a romániai internet-piac, a fogyasztók egyre több mobiltelefont vásárolnak. Egymillióra emelkedik a számítógépek száma: a romániai távközlési piac elemzői optimisták.

A romániai információtechnológiai (IT) piac növekedésére számítanak a gazdasági elemzők. A romániai polgárok több mobiltelefont vásárolnak majd, az internet-piacon több tízmillió dolláros növekedés várható -- legalábbis a Capital gazdasági hetilap elemzése szerint. Az egyre fokozódó verseny miatt csökken majd a mobiltelefonozás és az internetezés ára.

Az IT-piacon tovább nő az elismert márkanevek súlya, a számítástechnikára a kormányprogramok jótékonyhatása miatt többet fognak költeni. A mobiltelefónia piacán tovább folytatódik a Mobifon (Connex) és a Mobil Rom (Dialog) fej-fej melletti versenye, és ebbe nemigen fog beleszólni sem a RomTelecom (Cosmorom) , sem a Telemobil (Zapp Mobile).

9 milliárd 153 millió eurót költöttek Közép- és Kelet-Európában az IT-szektorban 2001-ben. Romániában ehhez képest csak 337 millió eurót költöttek számítógépvásárlásra, ami az összkeret 3%-át jelenti. Románia állampolgárai átlagban 13 eurót költöttek számítógépre. Csehországban ez az átlag 185, Magyarországon 136, Lengyelországban 77, Oroszországban 22 euró -- mondta el a Capitalnak Andrei Filip, a Roland Berger (RB) tanácsadó iroda elemzője.

Jelenleg 880 ezer legálisan eladott számítógép működik, ez a szám 2002-ben a RB szerint 1,05 millióra fog emelkedni. Romániában az IT-szektor eladásai a kormányzati programoknak köszönhetően fognak emelkedni. „Nőni fog a személyes fogyasztás is, de a fő ritmust a központi támogatások jelentik majd” -- nyilatkozta Mihnea Mocanu, az RB helyettes elemzője. Piacösztönző hatása lehet a hardver- és szoftverlízingelési megoldásoknak is.

A számítógépek ára nemzetközi viszonylatban tovább esik, de a 600-750 dolláros átlagár a hazai bérekhez képest továbbra is magas. 2001-ben a romániai hivatalos számítógép-eladási piac 38%-kát a Compaq, a HP és az IBM uralta. 2001 másik jellemzője az volt, hogy megerősödtek a regionális forgalmazóláncok (K-Tech, Flamingo, Best Computers, Blue Ridge). Rajtuk kívül a Metro és a Carrefour hipermarketek is beszálltak a PC-forgalmazásba, de a két cégtípus egyelőre nem konkurense egymásnak.

38 millió eurós lesz a romániai internet-piac

Az internetszolgáltatók piacán tovább folytatódik a konszolidáció, melyet tavaly az RDS és az Astral Telecom kezdett meg. Az Astral a DNT felvásárlása után a legnagyobb három szolgáltató közé került, harmadiknak az RDS és az Xnet után. Olcsóbb lesz az internet-hozzáférés is, mert egyrészt a szolgáltatóknak fog kevesebbe kerülni a csatlakozás az európai gerinchálózathoz, másrészt a verseny miatt rá lesznek kényszerítve a tarifacsökkentésre.

A honlapok fenntartói leginkább az internetes reklámból számítottak a múlt évben bevételre. A netes reklámpiac értéke viszont csak 350 000 dollár, ami a romániai reklámpiac 0,25%-ka csupán. Az RB elemzői 2002-re az on-line reklámbevételek megduplázását várják. 2002-ben az egész romániai internetes piac értéke 38 millió euróra fog nőni a körülbelül 28 milliós 2001-es szintről.

Olcsóbb lesz a mobiltelefonálás

Az elemzők szerint tovább élesedik a verseny a mobilszolgáltatók között, így tovább eshetnek a mobilozás percdíjai. Így ebben az évben van esély arra, hogy a mobiltelefónia részaránya a távközlési piacon meghaladja a hagyományos távbeszélgetés 57%-os részesedését (2001-es adat). Eszerint Románia 22,4 millió lakosa közül a jelenlegi 3,5-3,6 millió mobilfelhasználóhoz képest 4,2-4,4 millió felhasználó lesz, ami 19%-os elterjedést jelent majd.

A jelenlegi helyzet szerint a 2001-es év a Mobifon-nak (Connex) volt kedvezőbb: előfizetőinek száma elérte az 1,6 milliót. A Mobil Rom (Dialog) 1,4 millióvalrendelkezik, a RomTelecom-féle Cosmorom előfizetőinek száma 0,2 millió.

„2002 viszont a Mobil Rom éve lehet, mert legfőbb részvényese, az Orange minőségi befektetéseket fog eszközölni, hogy a céget leányvállalatává alakítsa Orange Romania néven. A Cosmorom és a Telemobil további piaci részesedéseket veszíthet el, mert tulajdonosaik nem nemzetközi szolgáltatók” -- mondta el a lapnak Nicolae Oacea távközlési elemző.

Egyelőre a Telemobil (Zapp) beszélgetési díjai kissé magasak. „Arra számítottam, hogy a Zapp percdíjai a 0,03 dollár -- 0,10 dollár közötti sávban fognak mozogni. Csúcsidőben a RomTelecom 0,03 dolláros percdíjjal dolgozik, és körülbelül 0,10 dollár az a minimum-percdíj, mellyel a mobilszolgáltatók alkalmaznak csúcsidőben” -- pontosít Oacea.

A Zapp legolcsóbb előfizetői csomagjához nem járnak ingyen beszélgetési idők, a percdíj 0,14 dollár rendszeren belül és 0,33 azon kívül. A következő díjcsomagban sincs kedvezmény, de félóra beszélgetés benne van az előfizetői díjban. A percdíj csak a harmadik előfizetői csomagban csökken 0,12, illetve 0,26 dollárra.

A RomTelecom és a mobilszolgáltatók költségeit nézve számottevőek a különbségek, ami az egy előfizetőre eső befektetett tőkét és egy beszélgetés árát illeti. A RomTelecom-nak a legmagasabbak az egy előfizetőre eső járulékos költségei (600-700 dollár), emellett a helyi beszélgetések díjszabása sokkal kisebb. A mobilszolgáltatók járulékos költségei alacsonyabbak (500-700 dollár) és a beszélgetések ára több.

Kemény verseny a távhívások terén

Oacea szerint a jövőben elég volna egyszerűen telefon-szolgáltatásokra írni ki tendert, hiszen a szolgáltatás lényege ugyanaz, attól függetlenül, hogy kábelen vagy rádióhullámon szolgálják ki az ügyfeleket. 2003 január 1-től, a távközlési piac liberalizálásától az integrált drótos telefon-mobiltelefon szolgáltatáscsomagot kínáló társaságok számíthatnak sikerre.

Erre jelenleg a mobilszolgáltatók esélyesebbek: ha belépnek a hagyományos telefonpiacra, mobiltelefonozásból, adatátvitelből és internetszolgáltatásból álló csomagjaikba a drótos telefont is integrálhatják. Ez a csomag cégek számára lesz a legvonzóbb.

A legnagyobb verseny a távhívások körül várható. A helyi távbeszélgetések piacán viszont a kábéltévé-társaságok szorongathatják meg a telefoncégeket: ők a lakások 45%-ban már jelen vannak. A telefonszolgáltatás bevezetéséhez viszont körülbelül 100 dollár/előfizető fejlesztési költséggel kell számoljanak. 2003 elejétől távbeszélgetési szolgáltatást nyújthat majd az Országos Rádiótávközlési Társaság (SNR), a vasúttársaság (SNCFR) és az áramelosztó Transelectrica.

Mindhárom cég rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával, sőt internetszolgáltatásba is belefoghatnak. Ami a liberalizálást illeti, a RomTelecomnak muszáj lenne egyensúlyba hozni árait: jelenleg az olcsó helyi beszélgetéseket a magas árú helyközi és nemzetközi beszélgetésekből támogatják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!