Több sztrájkot tippelnek 2002-re

2002. január 3. – 19:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romló gazdaságra számít a romániaiak fele, az amerikai polgárok 35%-a viszont a gazdasági növekedésben, 48% a 2001-nél békésebb új évben hisz. Az adatok a nemzeti karakterek szempontjából is érdekesek.

A felmérésrõl

Az újévi várakozásokkal foglalkozó felmérést a Nemzetközi Gallup Intézet koordinálta, 65 ország 15 évnél idõsebb állampolgárainak reprezentatív mintáját kérdezték ki. A romániai felmérést a CSOP végezte november 30. és december 6. között, 1204 fõs mintán.

A román állampolgárok majdnem fele (42%) úgy hiszi, 2002

nyugtalanabb év

lesz az elmúltnál, több lesz a nemzetközi konfliktus -- derül ki a Közvélemény-és Piackutatási Központ (CSOP) felméréséből, melyet az intézet a Gallup nemzetközi kutatása keretében végzett. A megkérdezettek 29%-a az óévhez hasonlónak tippeli az újat, 15% békés időszakra számít, 14% pedig nem tudta, mit válaszoljon -- ismerteti a felmérést a Mediafax hírügynökség.

A 2002-es év nyugtalan lesz a németek 61, az oroszok 54 és a britek 50%-a szerint, viszont az amerikai megkérdezettek csak 12%-a számít nemzetközi szempontból nyugtalan újévre. Az amerikaiak 48%-a békés 2002-es évre számít.

Románia: több lesz a sztrájk

A romániai megkérdezettek több mint fele (57%) úgy véli, a sztrájkok és munkakonfliktusok száma nőni fog az újévben, 21% szerint nem lesz változás e téren tavalyhoz képest, 7% a sztrájkkedv csökkenésére számít, 15% nem tudott jósolni semmit. A román állampolgárokhoz hasonlóan a németek is a társadalmi bizonytalanságtól tartanak leginkább: a németországi megkérdezettek 49%-a számít több sztrájkra.

A lengyel, a magyar és az amerikai kérdezettek 48-48%-a gondolja úgy, idén több lesz a munkakonfliktus. A társadalmi bizonytalanságtól az oroszok (16%) és a japán megkérdezettek (17%) tartanak a legkevésbé.

A romániaiak közül 59%

nehéz munkahelykeresésre

számít abban az esetben, ha elveszítenék jelenlegi állásukat, 24% bizakodó ezen a téren. 5% nem keresne új állást, ha munkanélkülivé válna, 12% nem nyilatkozott erről a témáról. Új munkahelyet megítélésük szerint meglehetősen nehezen találnának a bolgárok (72% erre számít), őket a lengyelek (60%), a magyarok (58%) és a japánok (57%) követik. A legoptimistábbak a britek: a megkérdezettek 61%-a tippel arra, a régi helyett könnyen tudna új állást keríteni. Őket az amerikaiak követik, 59%-uk számít könnyű munkahely-keresésre. A román megkérdezettek 56%-a úgy nyilatkozott, munkahelye biztos, viszont 36% munkanélküliségre számít, 8% nem tudja. 41% inkább gazdasági nehézségekre, mint fejlődésre számít az új évben, 30% szerint az év gazdasági szempontból ugyanolyan lesz, mint a tavalyi. A gazdaság fellendülésére csak 19% tippel.

Viszonylag kevesen hisznek

a gazdasági fejlődés lehetőségében: a lengyelek 3, a japánok 4, a németek 10, a britek 13, a csehek és bolgárok 14, a franciák 15, a magyarok 16%-a gondolja új, 2002-ben jobban fog menni a gazdaság tavalyhoz képest. Az amerikai megkérdezettek több, mint egyharmada (35%) viszont felpörgő gazdaságra számít.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!