Több sztrájkot tippelnek 2002-re

2002. január 3. – 19:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romló gazdaságra számít a romániaiak fele, az amerikai polgárok 35%-a viszont a gazdasági növekedésben, 48% a 2001-nél békésebb új évben hisz. Az adatok a nemzeti karakterek szempontjából is érdekesek.

A felmérésrõl

Az újévi várakozásokkal foglalkozó felmérést a Nemzetközi Gallup Intézet koordinálta, 65 ország 15 évnél idõsebb állampolgárainak reprezentatív mintáját kérdezték ki. A romániai felmérést a CSOP végezte november 30. és december 6. között, 1204 fõs mintán.

A román állampolgárok majdnem fele (42%) úgy hiszi, 2002

nyugtalanabb év

lesz az elmúltnál, több lesz a nemzetközi konfliktus -- derül ki a Közvélemény-és Piackutatási Központ (CSOP) felméréséből, melyet az intézet a Gallup nemzetközi kutatása keretében végzett. A megkérdezettek 29%-a az óévhez hasonlónak tippeli az újat, 15% békés időszakra számít, 14% pedig nem tudta, mit válaszoljon -- ismerteti a felmérést a Mediafax hírügynökség.

A 2002-es év nyugtalan lesz a németek 61, az oroszok 54 és a britek 50%-a szerint, viszont az amerikai megkérdezettek csak 12%-a számít nemzetközi szempontból nyugtalan újévre. Az amerikaiak 48%-a békés 2002-es évre számít.

Románia: több lesz a sztrájk

A romániai megkérdezettek több mint fele (57%) úgy véli, a sztrájkok és munkakonfliktusok száma nőni fog az újévben, 21% szerint nem lesz változás e téren tavalyhoz képest, 7% a sztrájkkedv csökkenésére számít, 15% nem tudott jósolni semmit. A román állampolgárokhoz hasonlóan a németek is a társadalmi bizonytalanságtól tartanak leginkább: a németországi megkérdezettek 49%-a számít több sztrájkra.

A lengyel, a magyar és az amerikai kérdezettek 48-48%-a gondolja úgy, idén több lesz a munkakonfliktus. A társadalmi bizonytalanságtól az oroszok (16%) és a japán megkérdezettek (17%) tartanak a legkevésbé.

A romániaiak közül 59%

nehéz munkahelykeresésre

számít abban az esetben, ha elveszítenék jelenlegi állásukat, 24% bizakodó ezen a téren. 5% nem keresne új állást, ha munkanélkülivé válna, 12% nem nyilatkozott erről a témáról. Új munkahelyet megítélésük szerint meglehetősen nehezen találnának a bolgárok (72% erre számít), őket a lengyelek (60%), a magyarok (58%) és a japánok (57%) követik. A legoptimistábbak a britek: a megkérdezettek 61%-a tippel arra, a régi helyett könnyen tudna új állást keríteni. Őket az amerikaiak követik, 59%-uk számít könnyű munkahely-keresésre. A román megkérdezettek 56%-a úgy nyilatkozott, munkahelye biztos, viszont 36% munkanélküliségre számít, 8% nem tudja. 41% inkább gazdasági nehézségekre, mint fejlődésre számít az új évben, 30% szerint az év gazdasági szempontból ugyanolyan lesz, mint a tavalyi. A gazdaság fellendülésére csak 19% tippel.

Viszonylag kevesen hisznek

a gazdasági fejlődés lehetőségében: a lengyelek 3, a japánok 4, a németek 10, a britek 13, a csehek és bolgárok 14, a franciák 15, a magyarok 16%-a gondolja új, 2002-ben jobban fog menni a gazdaság tavalyhoz képest. Az amerikai megkérdezettek több, mint egyharmada (35%) viszont felpörgő gazdaságra számít.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!