A MOL nem fedi fel a reklamálók számát

2001. december 20. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dízelmotor-meghibásodásokat okozott az a MOL-gázolaj, melyet a székelyföldi autósok tankoltak december elején. A MOL Romania Kft. most írásban reagált a Transindex értesüléseire.

A meghibásodásokat jelző székelyföldi autósok december 4-e körül tankoltak a magyar olajipari cég csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és brassói benzinkútjainál. A hír december 15-i közlése után több olvasónk is elégedetlenségét fejezte ki a romániai MOL-benzin minősége kapcsán. Olvasóink jelezték, hogy Temesváron a MOL benzinnel elegyített dízelolajat forgalmazott gázolaj címén, valószínűleg az ellátó tartályok összecserélése miatt.

Hírünk nyomán olvasóink arra is panaszkodtak, hogy a MOL vizezi a benzint. A kérdésekre most Andrásy Zsolt, a MOL Romania Kft. vevőszolgálti asszisztense válaszolt írásban. A dőltbetűs részeket a cég illetékese tartotta szükségesnek kiemelni.

Transindex:

-- Úgy tudjuk, azzal a gázolaj-szállítmánnyal volt gond, melyet december 4-én éjszaka szállítottak ki a kutakhoz. Ebből a szállítmányból hány kutat láttak el, vagyis hány töltőállomást érintett a probléma?

Andrásy Zsolt:

-- A december 4-5.-én a székelyföldi töltőállomásokon létező, belföldi forrásból származó gázolajnak nem volt megfelelő a hideg-szűrhetősége (ez a gázolaj alkalmazhatóságának alsó határát adja meg Celsius fokban), annak ellenére, hogy minőségileg megfelelt az érvényben levő romániai szabványoknak, mivel a romániai szabványok ezt nem biztosítják nagyon alacsony hőmérsékletek esetén.

Transindex:

-- Mi volt a hibajelenség oka? A gázolajban 75-85% a paraffin aránya, ez nagy hidegben kicsapódhat. A jelenséget adalékanyagokkal gátolják -- ebben a szállítmányban nem volt elegendő ilyen típusú adalékanyag?

Andrásy Zsolt:

-- A hőmérséklet jelentős csökkenésekor a parafin viasz-szerű labdacsokká állhat össze, romlik a szivattyúzhatóság és eltömődhet a gázolajszűrő. Ez olyan fizikai jelenség, ami nem kerülhető el, csak késleltethető bizonyos adalékokkal. A MOL Romania az egész téli időszakban a gázolajat folyamatosan hideg-szűrhetőséget javító anyagokkal adalékolja.

Transindex:

-- Önökhöz hány hibajelzés, reklamáció futott be ez ügyben? [A MOL Romania Kft. illetékese erre az e-mail-ben feltett kérdésünkre nem adott választ. Ezért és további kérdéseinkkel Kósza Aliz ügyvezető igazgatóval próbáltunk kapcsolatba lépni, Kósza Aliz azonban több telefonszámon sem volt elérhető.]

Transindex:

-- Mi volt a legjellemzőbb meghibásodás?

Cégnévjegy

A MOL Romania a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. romániai leányvállalata, jelenleg az országban 37 saját, és 6 franchise töltõállomással rendelkezik. Címük: 3400 Kolozsvár, Gehorghe Bilascu 109. Telefon: +40-64-19 00 88, 19 57 57, 19 22 96. Fax: +40-64-19 48 52. E-mail: [email protected].

Andrásy Zsolt:

-- A legjellemzőbb a 10 mikron finomságú gázolajszűrők eltömítése volt, amit a gázolajból kiváló parafin-labdacsok okoztak. Ez semmilyen maradandó kárt nem okoz a járművekben. Meleg garázsban feloszlik a gázolaj parafintartalma és a gázolaj ismét tökéletesen használható lesz.

Transindex:

-- A cég mit tesz a gondok elhárításáért?

Andrásy Zsolt:

-- A MOL Romania sürgősen hozzálátott a probléma megoldásához: felfüggesztette az időjárási körülményeknek nem megfelelő gázolaj szállítását, a tartályokban meglévő készleteket visszaküldte a finomítókhoz, jelentős anyagi áldozatok árán magyarországi gázolajjal látta el a töltőállomásokat és ingyenesen folyásjavító adalékokat kínált. Minthogy a MOL Romania 6 éves működése során ez az első eset, hogy a forgalmazott üzemanyag nem felelt meg a vevői elvárásoknak, a cég vezetősége megérti a fogyasztók aggodalmasabb visszajelzéseit.

Transindex:

-- Több csíkszeredai olvasónk panasza, hogy a MOL-benzinben túl sok a víz. (Részlet az e-mail-ből: „a MOL mindig tölt annyi vizet is a benzinbe, hogy a három szűrőből kettőben jég van minden reggel.”) Egy temesvári olvasónk azt jelezte, a temesvári MOL-kútnál benzinnel keverte a gázolajat. Ön hogyan kommentálják ezeket az eseteket?

Andrásy Zsolt:

-- A MOL töltőállomásokon a kiszolgálás zárt rendszerben történik. A tartályban egy szondás szintmérő rendszer található, ami folyamatosan méri a vízszintet is (a víz nem keveredik az üzemanyaggal, hanem a tartály alján gyűl össze). Ha a vízszint meghaladja a maximálisan megengedett értéket, akkor az egész kiszolgálási rendszer automatikusan leáll, lehetetlenné téve a tankolást.

A töltőállomás tárolótartályából a gépkocsi üzemanyagtartályáig vezető úton az üzemanyag egy hármas szűrőrendszeren megy keresztül, a szűrők ellenőrzése illetve cseréje rendszeres és dokumentált, ezért a MOL Romania-nál csak szennyeződésektől mentes terméket lehet vásárolni. A kútoszlopokon kialakított figyelőüvegben megfigyelhető az üzemanyag színe, tisztasága.

A tisztelt olvasó problémáját valószínűleg a gépkocsi tartályában található kondenzvíz okozhatta. Az említett jelenség akkor fordulhat elő, ha a gépkocsi üzemanyagtartálya üres és a hideg hatására a levegőben található víz kicsapódik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!