A MOL nem fedi fel a reklamálók számát

2001. december 20. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dízelmotor-meghibásodásokat okozott az a MOL-gázolaj, melyet a székelyföldi autósok tankoltak december elején. A MOL Romania Kft. most írásban reagált a Transindex értesüléseire.

A meghibásodásokat jelző székelyföldi autósok december 4-e körül tankoltak a magyar olajipari cég csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és brassói benzinkútjainál. A hír december 15-i közlése után több olvasónk is elégedetlenségét fejezte ki a romániai MOL-benzin minősége kapcsán. Olvasóink jelezték, hogy Temesváron a MOL benzinnel elegyített dízelolajat forgalmazott gázolaj címén, valószínűleg az ellátó tartályok összecserélése miatt.

Hírünk nyomán olvasóink arra is panaszkodtak, hogy a MOL vizezi a benzint. A kérdésekre most Andrásy Zsolt, a MOL Romania Kft. vevőszolgálti asszisztense válaszolt írásban. A dőltbetűs részeket a cég illetékese tartotta szükségesnek kiemelni.

Transindex:

-- Úgy tudjuk, azzal a gázolaj-szállítmánnyal volt gond, melyet december 4-én éjszaka szállítottak ki a kutakhoz. Ebből a szállítmányból hány kutat láttak el, vagyis hány töltőállomást érintett a probléma?

Andrásy Zsolt:

-- A december 4-5.-én a székelyföldi töltőállomásokon létező, belföldi forrásból származó gázolajnak nem volt megfelelő a hideg-szűrhetősége (ez a gázolaj alkalmazhatóságának alsó határát adja meg Celsius fokban), annak ellenére, hogy minőségileg megfelelt az érvényben levő romániai szabványoknak, mivel a romániai szabványok ezt nem biztosítják nagyon alacsony hőmérsékletek esetén.

Transindex:

-- Mi volt a hibajelenség oka? A gázolajban 75-85% a paraffin aránya, ez nagy hidegben kicsapódhat. A jelenséget adalékanyagokkal gátolják -- ebben a szállítmányban nem volt elegendő ilyen típusú adalékanyag?

Andrásy Zsolt:

-- A hőmérséklet jelentős csökkenésekor a parafin viasz-szerű labdacsokká állhat össze, romlik a szivattyúzhatóság és eltömődhet a gázolajszűrő. Ez olyan fizikai jelenség, ami nem kerülhető el, csak késleltethető bizonyos adalékokkal. A MOL Romania az egész téli időszakban a gázolajat folyamatosan hideg-szűrhetőséget javító anyagokkal adalékolja.

Transindex:

-- Önökhöz hány hibajelzés, reklamáció futott be ez ügyben? [A MOL Romania Kft. illetékese erre az e-mail-ben feltett kérdésünkre nem adott választ. Ezért és további kérdéseinkkel Kósza Aliz ügyvezető igazgatóval próbáltunk kapcsolatba lépni, Kósza Aliz azonban több telefonszámon sem volt elérhető.]

Transindex:

-- Mi volt a legjellemzőbb meghibásodás?

Cégnévjegy

A MOL Romania a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. romániai leányvállalata, jelenleg az országban 37 saját, és 6 franchise töltõállomással rendelkezik. Címük: 3400 Kolozsvár, Gehorghe Bilascu 109. Telefon: +40-64-19 00 88, 19 57 57, 19 22 96. Fax: +40-64-19 48 52. E-mail: [email protected].

Andrásy Zsolt:

-- A legjellemzőbb a 10 mikron finomságú gázolajszűrők eltömítése volt, amit a gázolajból kiváló parafin-labdacsok okoztak. Ez semmilyen maradandó kárt nem okoz a járművekben. Meleg garázsban feloszlik a gázolaj parafintartalma és a gázolaj ismét tökéletesen használható lesz.

Transindex:

-- A cég mit tesz a gondok elhárításáért?

Andrásy Zsolt:

-- A MOL Romania sürgősen hozzálátott a probléma megoldásához: felfüggesztette az időjárási körülményeknek nem megfelelő gázolaj szállítását, a tartályokban meglévő készleteket visszaküldte a finomítókhoz, jelentős anyagi áldozatok árán magyarországi gázolajjal látta el a töltőállomásokat és ingyenesen folyásjavító adalékokat kínált. Minthogy a MOL Romania 6 éves működése során ez az első eset, hogy a forgalmazott üzemanyag nem felelt meg a vevői elvárásoknak, a cég vezetősége megérti a fogyasztók aggodalmasabb visszajelzéseit.

Transindex:

-- Több csíkszeredai olvasónk panasza, hogy a MOL-benzinben túl sok a víz. (Részlet az e-mail-ből: „a MOL mindig tölt annyi vizet is a benzinbe, hogy a három szűrőből kettőben jég van minden reggel.”) Egy temesvári olvasónk azt jelezte, a temesvári MOL-kútnál benzinnel keverte a gázolajat. Ön hogyan kommentálják ezeket az eseteket?

Andrásy Zsolt:

-- A MOL töltőállomásokon a kiszolgálás zárt rendszerben történik. A tartályban egy szondás szintmérő rendszer található, ami folyamatosan méri a vízszintet is (a víz nem keveredik az üzemanyaggal, hanem a tartály alján gyűl össze). Ha a vízszint meghaladja a maximálisan megengedett értéket, akkor az egész kiszolgálási rendszer automatikusan leáll, lehetetlenné téve a tankolást.

A töltőállomás tárolótartályából a gépkocsi üzemanyagtartályáig vezető úton az üzemanyag egy hármas szűrőrendszeren megy keresztül, a szűrők ellenőrzése illetve cseréje rendszeres és dokumentált, ezért a MOL Romania-nál csak szennyeződésektől mentes terméket lehet vásárolni. A kútoszlopokon kialakított figyelőüvegben megfigyelhető az üzemanyag színe, tisztasága.

A tisztelt olvasó problémáját valószínűleg a gépkocsi tartályában található kondenzvíz okozhatta. Az említett jelenség akkor fordulhat elő, ha a gépkocsi üzemanyagtartálya üres és a hideg hatására a levegőben található víz kicsapódik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!