A csíki napilapot átvenné egy „befektetői csoport”

2001. december 12. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy a, Verestóy Attila RMDSZ szenátorhoz közeli befektetői csoport elindította a „Hargita Népe” név levédését, majd bejelentette szándékát, hogy privatizálná magát a lapot. Ez meglepetésszerűen érte a szűzlányként elcsodálkozó szerkesztőséget, és talán még a megyei tanácsot is.

sógorság

Zsombori Vilmos, a Hargita megyei tanács elnöke annak a Ferenczy Károlynak a sógora, aki a Hargita Népe szerkesztõségével a befektetõi csoport nevében tárgyalt. Ferenczy Károly a maga során Verestóy Attila szenátor sógora.

Szondy Zoltán, a Hargita Népe szerkesztője szerint ez a privatizáció nem tiszta ügy

Transindex: Hogyan szerzett tudomást a szerkesztőség az ügyről?

Szondy Zoltán: Aki az alkalmazottakkal tárgyalt, az Ferenczy Károly volt, egy udvarhelyi vállalkozó, a Digital3 tulajdonosa, ugyanaz a személy, aki a Csíki TV és a kábeltévé-hálózat megvásárlásánál bábáskodott. Mellette ott volt Szabó Gyula, akit a Digital3 helyezett a Csíki TV-hez, és ezt a „befektetői csoportot” képviseli.

Transindex: Miként érintett ebben Verestóy szenátor?

Szondy Zoltán: Nekem annak idején Verestóy említette, hogy mi lenne, ha velük dolgoznék, de rögtön nemet mondam.

Transindex: Miért?

Szondy Zoltán: Azért mondtam nemet, mert volt alkalmam megismerni, hogy ők miképpen képzelik el a médiapolitikát és az alkalmazottakkal való munkát.

Transindex: Van politikai háttere is ennek a történetnek?

Szondy Zoltán: A gazdasági szempontok dominálnak, de tudván azt, hogy Ferenczy Verestóy szenátorral együttműködve szokta megejteni ezeket az üzleti lépeseket... Az egésszel nem lenne semmi gond, ha ez a privatizáció tisztán folyna le. Úgy tűnik, nem ez lesz.

Transindex: Miben nem tiszta ez a privatizáció?

Szondy Zoltán: Egy háromlépéses akcióról van szó:

1 Levédeni az újság nevét mint márkanevet. 2. Megszerezni a Hargita Megyei Tanács hallgatólagos beleegyezését. A levédés ellen csak a tanács léphet -- a Megyei Tanács érdekei csorbulhatnak, ha a HN elveszti a nevet. 3. Megpróbálták csoportos és személyes megkeresésekkel átcsaklizni az összes alkalmazottat.

Az a fontos ebben a hármas konstrukcióban, hogy itt senki sem beszél pénzről. Ha keresztül tudják vinni amit terveztek, ingyen kapják meg a HN-t.

Transindex: De ha a Hargita Népe veszteséges volt, akkor egy ilyen privatizálás is lehet haszon...

Szondy Zoltán: Téves felvetés. Nem voltak anyagi gondjaink, a megyei tanácsnak egy lejébe nem kerültünk, kiemelt fizetéseink voltak, vannak. Soha közpénzt nem kellett ránk fordítani.

Transindex: Nem értem. Akkor miért a megyei tanács impotenciája?

Szondy Zoltán: Az egész nagyon érdekes. Zsombori Vilmos, a megyei tanács elnöke bent volt a szerkesztőségben. Ott úgy fogalmazott, hogy „a tanácsosok politikai akarata”, de a kérdésekre úgy válaszolt, hogy a testület döntése szükségeltetik. Felmerül tehát, hogy kinek a politikai akaratáról van szó... A legutóbbi tanácsi ülésen, amelyiken egyébként én is ott voltam, egy szó sem hangzott el erről az ügyről. Tegnap Petressel, az egyik alelnökkel beszéltem, aki egy szót sem tudott az egészről. Még határozat-tervezetük sincs.

Transindex: Tervezitek, hogy végső esetben más lapot indítsatok?

Szondy Zoltán: Erről most nem tudok nyilatkozni, az viszont elgondolkodtató, hogy a helyi tévé és a megyei újság ugyanazon „befektetői csoport” kezébe kerül.


Zsombori Vilmos, a megyei tanács elnöke azon a véleményen van, hogy vegye meg a lapot az, aki több pénzt tud adni

Transindex: Mikorra várható a HN-nek a befektető csoport által való átvétele?

Zsombori Vilmos: 19-én lesz a költségvetési ülésünk. A jogászok asztalán van a kérdés, ők mondják majd meg, kié a felelősség. Énszerintem a megyei tanács és a Hargita Népe között nagyon kevés kapcsolat van, eltekintve attól, hogy a Hargita Népe az utóbbi időben sokat bírálta a tanácsot. A döntés januárra várható. A Hargita Népének kötelezettsége lett volna a záró mérleget hozzánk is letenni, ezt elmulasztotta, és csak a pénzügyi igazgatósághoz tette le. Általában van egy olyan politikai akarat a tanácsban, és ez nem csak a Hargita Népére vonatkozik, hogy amit csak lehet, privatizálni kell.

Transindex: Összefoglalva: a Hargita Népe csak rosszat írt Önökről, és amúgy is mindent privatizálni kell, így kialakult annak gondolata, hogy a Hargita Népét privatizálni kell.

Zsombori Vilmos: Igen. Ehhez kétharmados döntés kell.

Transindex: Mennyi lenne a HN ára?

Zsombori Vilmos: Ezt a dolgozóknak kellene megmondani, a mi tulajdonunkban csak az épület van, a számítógépeket egy alapítvány hozta be.

Transindex: Mi az Ön személyes véleménye? Ön privatizálni szeretné?

Zsombori Vilmos: Igen, én privatizálni akarom.

Transindex: Nem tart-e attól, hogy egy befektetői kör túlságosan hangsúlyosan jelen lesz a Hargita megyei sajtóban?

Zsombori Vilmos: Nézze, vegye meg az, aki több pénzt tud adni.

Papp-Kincses Emese megyei tanácsos hivatalosan semmit nem tud az egészről

Transindex: Ön a megyei tanács kulturális szakbizottságának titkára. Hogyan értékeli a HN-ügyet?

Papp-Kincses Emese: Hivatalosan semmit nem tudok az egész ügyről. Persze hallottam valamilyen rémhíreket. Az egész újságnak a sorsa elég zavaros. Pletykaszinten hallottam, hogy a legnagyobb szenátor a világon meg akarja szerezni.

Transindex: 19-én lesz ülésük. Nem szerepel ez az ügy a napirenden?

Papp-Kincses Emese: Hogy mi lesz napirenden, azt sohasem lehet tudni előre.

__________________________________

A befektetői csoport közleménye

Tekintettel arra, hogy az utóbbi napokban különböző híresztelések kaptak lábra a Hargita Megyei Tanács napilapjának, a Hargita Népének a jövőbeni kiadásával kapcsolatban, a KAHO Kft. vezetősége pontosítja a következőket: A Csíki TV-t működtető KAHO társaság vezetősége, tekintettel a néző-olvasói kérésekre, már két esztendővel ezelőtt úgy döntött, hogy megpróbálja újra megjelentetni a Csíki Lapok at. E tekintetben ingatlant vásárolt és újított fel. A piacgazdasági átalakulásoknak megfelelően azonban lapkiadási terveit egy ideig fel kellett függesztenie, noha a lapkiadás szerepel bejegyzett tevékenységi körében.

Az utóbbi időben egy befektető csoport alapos gazdasági számításokat végzett és úgy döntött, hogy számára a megyei lap megújítása lenne előnyösebb. E tekintetben a törvényes előírásoknak megfelelően a védjegyeket bejegyző országos hivatalnál levédte mind a Hargita Népe , mind a Csíki Lapok nevet.

Mivel a megyei tanács vezetősége egyetértett azzal, hogy a lap kiadása a jelenlegi formában hosszú távon nem biztosított, a KAHO Kft. és a befektető csoport úgy döntött, hogy Hargita Népe Rt. néven olyan részvénytársaságot alapít, amelybe az újságírók egy jelentős csoportja is részvényesként bekerül, ugyanakkor kivétel nélkül nagyobb fizetéssel átveszi a Hargita Népe valamennyi alkalmazottját, beleértve a műszaki és a segédszemélyzetet is, egyúttal jobb műszaki körülményeket teremt az újság előállítására, a korigényeknek megfelelően arculatot változtatva és oldalszámokat növelve.

A lap új arculatának kidolgozására Székedi Ferencet, a Csíki TV jelenlegi vezetőjét kérték fel főszerkesztőnek, aki kijelentette: abban az esetben vállalja el ezt a munkakört, amennyiben a jogi hátteret közös tárgyalásokon tisztázzák, a megújult lap pedig külső, helyi politikai befolyásoktól mentesen, a független és tényszerű újságírás szellemében, a Hargita megyei olvasók igényeit és a gazdaságosság szempontjait követve jelenik meg.

A KAHO Kft. vezetősége levélben értesítette a tényállásról a megyei tanács vezetőségét, ugyanakkor a befektető csoport nevében többrendbeli tárgyalásokat folytatott és folytat a Hargita Népe jelenlegi vezetőségével, valamint számos munkatársával.

A KAHO Kft. és a befektetők nevében, SZABÓ GYULA megbízott Csíkszereda, 2001. december 10.

[A közlemény a Hargita Népe december 12.-i számában jelent meg]

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!