A nagy adósok gáz nélkül maradnak

2001. december 11. – 19:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia évente ötmilliárd köbméternyi gázt hoz be Oroszországból, ennek nagyrészét a téli hónapok alatt használja fel. Az országos fogyasztás 17 milliárd köbmétert tesz ki évente.

Az ipari minisztérium kilátásba helyezte a gázszolgáltatás megvonását mindazon cégektől, amelyek nagy adósságokkal rendelkeznek. Dan Ioan Popescu ipari miniszter hétfőn úgy nyilatkozott: megvonja a gázt az adósoktól, akik nem akarják időben kiegyenlíteni gázszámlájukat. Ugyanakkor a miniszter csökkenteni kívánja a vegyipar számára előirányozott gázadagokat, mivel jelenleg az országos gázhálózat működése kielégítő. A gázmegvont gyárak közé tartozik a sloboziai Amonil, a krajovai Doljchim és a marosvásárhelyi Azomures -- tette hozzá Popescu. Kiderült: az elmúlt heti hőmérséklet-ingadozásai valamint a gázszállítás terén észlelt nehézségek miatt gázhiány lépett fel Szebenben, Brassóban, Szatmárnémetiben, Nagybányán és Temesváron. Popescu megállapította, hogy a meghozott intézkedésekkel, a megnövelt termelésnek köszönhetően sikerült orvosolni a problémákat.

Tartalékban az erő

Az ipari miniszter elmondása szerint 1,6 milliárd köbméternyi gázt sikerült tartalékolni, amely mennyiség lehetővé teszi azt, hogy március végéig ne történjen fennakadás a gázszolgáltatásban. A napi szükséges gázadag nagyrészét (50 millió köbméternyit) belső termelésből szolgáltatják, mindössze 17 millió köbméter származik importból.

Az Oroszországból illetve Ukrajnából behozott gázmennyiséggel kapcsolatban Popescu megállapította, hogy december óta nincs közvetlen szerződés a Gazprom mal, hanem egy román-német vegyesvállalat, a Wirom Gas vállalta magára a szállítást. Ennek ellenére azonban Popescu egyezkedik a Gazprommal, hogy az Oroszországból szállított gáz mennyiségét növeljék három milliárd köbméterrel a következő időszakra, de ez attól is függ, hogy a szállítás idején milyen lesz a hőmérséklet a tervbe vett központokban.

Románia évente ötmilliárd köbméternyi gázt hoz be Oroszországból, ennek nagyrészét a téli hónapok alatt használja fel. Az országos fogyasztás 17 milliárd köbmétert tesz ki évente.

Popescu azt is leszögezte: az országos gázhálózat jó állapotban van, az a tény pedig, hogy egyes kerületekben illetve tömbházakban nincs gáz, csakis az adminisztrátorok hibájának róható fel. Ezért, Adrian Năstase miniszterelnök javaslatára a minisztérium, illetve a helyhatóságok képviselői kiszállnak a helyszínekre, hogy közösen találjanak megoldást a problémára.

Az ipari miniszter arra is rámutatott: az energetikai rendszerben felmerült problémákra nem megoldás a kormány leváltása, mivel az utóbbi 20 évben ebben a szektorban semmiféle befektetést nem eszközöltek.

Nincs, de robban

Az Ilfov megyei Cretesti faluban hétfőn valószínűleg a metángáz-szivárgás következtében robbant fel a bútorok alatt húzódó gázvezeték. A robbanás akkor történt, amikor Gheorghe Mirea (54) az egyik szobában felhalmozott famennyiséget akarta meggyújtani. Mind ő, mind pedig Ioana Mirea (46), Marian (19) és Amelia (15) másod illetve harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek, a szintén a házban tartózkodó két szomszéd testén harmadfokú égési sebek találhatók. Mindannyiukat a bukaresti plasztikai sebészeti kórházban szállították.

A 150 négyzetméteres lakás teljes egészében leégett, megrongálódott továbbá az egyik szomszéd 1310-es Dacia személygépkocsija, valamint a Mirea család szomszédságában lévő üzlet is. A tűzoltók három speciális autóval három órán keresztül viaskodtak a tűzzel, amíg végül sikerült megfékezni.

Hírforrás: Mediafax

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!