A Drakula-mítosz 31 millió dollárt ér

2001. november 20. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

SRI-dossziéval fenyegette meg a Turisztikai Minisztérium projektvezetője azt az ellenzéki szenátort, aki a segesvári Drakula-park kormányprogramot kifogásolja.

Elfogadta a szenátus azt a kormányrendeletet, amelynek célja Segesvár környékének turisztikai fejlesztése. A terv részeként Drakula Land névvel tematikus témaparkot hoznának létre a segesvári vár közelében. A tervnek számos ellenzője akad. Civil szervezetek és politikusok attól tartanak: a témapark miatt megugró turistaforgalom túlságosan megterhelné az egyetlen, jelenleg is lakott, középkori eredetű szász várat. A szenátusi szavazás eredménye szoros volt: 51 nem szavazat 62 igen ellenében, egy szenátor tartózkodott -- számol be a Mediafax hírügynökség. A rendelet ellen a PNL, a PD és a PRM frakciói szavaztak, mert álláspontjuk szerint Drakula mítoszának semmi köze Segesvárhoz.

-- Az UNESCO semmiféle engedélyt nem adott arra, hogy témapark épüljön Segesvár környékén. Az ENSZ kulturális szervezete felvette a város központját a középkori várak listájára -- mondta el az ülésen Nicolae Vlad Popa, a PNL szenátora. Hozzátette: a város nem rendelkezik olyan fejlettségű és kapacitású infrastruktúrával, amely kiszolgálhatná a megugró számú turistát. A szenátor szerint naponta 100-150 autóbusz szállítana átlagosan 4000 látogatót a témaparkhoz, mert a létesítmény csak ilyen forgalom mellett lehet kifizetődő.

Megfélemlítik Popa szenátort?

Popa szenátor ezen kívül azt is bejelentette: a szenátusban kérni fogja Marius Stoian leváltását. Stoian a Turisztikai Minisztériumban a Drakula Park kormányprojekt ügyvezetője -- jelenti a BBC. Nicolae-Vlad Popa azt állítja, Stoian megpróbálta megfélemlíteni, és egy olyan dossziét mutatott meg neki, amely politikai tevékenységéről és személyes életéről tartalmazott adatokat. Az iratgyűjtőn a SRI pecsétje volt látható.

-- Ion Iliescu elnökhöz és Radu Timofte SRI-igazgatóhoz fordulok, hogy kiderítsem, megfigyelnek-e, és ha igen, akkor miért. Ez esetben politikai rendőrségi cselekményről van szó, amely elfogadhatatlan -- nyilatkozta Popa szenátor a BBC-nek.

A Pro Europa Liga tiltakozik

A kormány Drakulája

A „Segesvári zóna speciális turisztikai fejlesztési terve” nevû kormányprojekt célja restaurálni a középkori várat. A másik fõ célkitûzés a Drakula-legendára alapozva szórakoztató parkot építeni és mûködtetni a városban. A terv szerint a park mellé golfpálya épülne, a vendégeket kötélpálya szállítaná a várból a parkhoz. Emellett még utakat és közmûveket (víz- és csatornahálózat szivattyúházzal és szennyvíztiszító teleppel, gáz- és villanyhálózat) építenének. A terv szerint a környékbeli munkanélküliség is csökkenthetõ lenne.

-- A szenátus döntése várható volt -- nyilatkozta Szokoly Elek, a Pro Europa Liga emberijogvédő szervezet ügyvezető igazgatója a Transindexnek. -- A Pro Europa Liga tovább folytatja a küzdelmet e giccses projekt ellen. A segesvári német közösségek tiltakoznak a témapark ellen. December közepén találkozót szervezünk az összes olyan nemkormányzati szervezet részére, akik a német szervezetek és a mi álláspontunkat támogatják. Annak még nem néztünk utána, jogi úton mit léphetünk, de ha van lehetőség erre, élni fogunk vele -- mondta el Szokoly Elek.

A Liga a Drakula Land ügyében november 8-án tartott sajtótájékoztatót, ahol a szervezet képviselői kijelentették: a segesvári vár egyedi a maga nemében. Egy giccses témapark csak tönkreteszi unicitását. Segesvár környékén semmiféle kulturális vandalizmus nem fogadható el.

Volna másik megoldás

A PSD-kormányon kívül más testületeknek is beugrott: érdemes volna hasznosítani a Drakula-mítoszt. Az Erdélyi Drakula Park elnevezésű program helyi kezdeményezésként született, a Brassó megyei tanács mellett a predeáli, a barcarozsnyói és a törcsvári helyi tanács támogatja a projektet. (Törcsvárnak van a legtöbb köze a Drakula-mítoszhoz, hiszen a legenda szerint a törcsvári kastély volt a vámpírgróf főhadiszállása. A háttérben az áll, hogy a kastélyban 1462-től időzött Mátyás király rabjaként a határozott vezetési módszereiről elhíresült havasalföldi vajda, Vlad Tepes.)

A négy Brassó megyei testület arról döntött: közcélú társulást hoz létre azért, hogy a Drakula-témára szórakoztató park épüljön Barcarozsnyó határában. Miután tudomást szereztek a konkurens tervről, Dan Matei Agathon turisztikai miniszter és Marius Stoian nyilatkozataikban durván támadták azokat, akik nem a kormány parkját támogatják -- írja a BBC.

Frunda szenátort cáfolja a Német Fórum

Frunda György, az RMDSZ szenátora a felsőház ülésén elmondta: a Drakula Park olyan színvonalú „európai központ” lehet, mint a franciaországi Disneyland -- számol be a Mediafax. A szenátor szerint „igen jó”, ha olyan szórakoztató park létesül, ahol „Erdélyről és az erdélyi toleráns szellemiségről lehet tanulni.” Frunda hozzátette: a környék összes lakója, beleértve a szász nemzetiségűeket, egyetért a park elhelyezésével.

Frunda György nyilatkozatával csak az a gond, hogy az Evangélikus Egyház és a Romániai Német Demokratikus Fórum is írásban tiltakozik a terv ellen -- pontosított a Mediafaxnak Herman Fabini PNL-szenátor.

Gyűlnek a lehetséges befektetők

A Turisztikai Minisztérium terve iránt több nemzetközi társaság is érdeklődik, köztük a japán Marubeni Corporation, az oszták Strabag, a brit Deighton International és a francia Gregori International -- számol be a Monitorul napilap, mert részesedni akarnak a 31,5 millió dollárra becsült projektből. Az érdekelt cégek közül a német Westernstadt Pullman City a szórakoztató parkok iparágában érdekelt. A Pullman máris egy lépéssel a többiek előtt jár: megállapodást kötött a minisztériummal, hogy tanácsadást és felkészítést biztosít a Drakula Park majdani menedzsereinek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!