Több mint 2000-en tüntettek Kolozsváron

2001. november 5. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Semmit sem tesz a kormány az infláció és az életszínvonal csökkenése ellen -- jelentették ki az október 30-án Kolozsváron tüntető szakszervezetek. A tüntetők kormányellenes hadjárattal, általános sztrájkkal és úttorlaszokkal fenyegetnek.

A Cartel Alfa erdélyi szakszervezeti vezetői (Temes, Brassó, Maros, Szeben, Bihar, Szilágy, Beszterce, Máramaros, Szatmár, Hunyad, Fehér és Kolozs megyékből) elfogadták a Kolozsvári nyilatkozat -ot, amelyben a folyamatos tiltakozási akciók elkezdését harangozzák be.

A nyilatkozat a következő követeléseket tartalmazza: 100 EURO minimálbér, a nyugdíjrendszerre vonatkozó 19/2000-es törvény módosítása, az adók csökkentése, a 2001-es évre vonatkozó összes szociális támogatási passzus megvalósítása illetve a szociális normák betartatása. Ugyanitt felrótták a „politikai prostitúció” következményének betudható korrupció egyre inkább hangsúlyosabb jelenlétét. A szakszervezetiek nyilatkozatai szerint szándékukban áll, hogy e sztrájksorozatot kiterjesszék más megyékre, ugyanígy Bukarestre is, és tervezik a civil szervezetek bevonását is.

Bogdan Hossu, CNS Cartel Alfa elnöke elmondotta, hogy a Kolozsvári nyilatkozat azon problémák szintézise, amelyekkel jelenleg az ország népe szembesül. „A szükségleti cikkek folyamatos drágulása az életszínvonal csökkenésével jár, ezért elengedhetetlen a fizetések emelése. A kormány el kellene ismerje, hogy a lej megszűnt mint fizetőeszköz, s a fizetéseket Euro-ban kéne kiszámítsa.” -- jelentette ki a szakszervezeti vezető. A sztrájkolók kormányellenes felhangokkal a prefektúra hivataláig vonultak, ahol nyilatkozatukat kézbesítették a prefektusnak, Vasile Soporan-nak

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!