Vântu megfújja az Astra biztosítót?

2001. október 19. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A FNI-pénzeket megszerző Sorin Ovidiu Vântu multimilliárdos legújabb ügylete: 21%-ot szerezni az állami befektetési társaságban, a SIF-ben.

Az Astra társaság az utolsó romániai biztosítóintézet, amely még állami tulajdonban van. Magánosítása most azért nem indulhat be, mert a cég működését az ügyészség és a rendőrség vizsgálja. Az Astra bizonytalan helyzetéből Sorin Ovidiu Vântu, a csődbe ment FNI befektetési társaság vezetője is profitál -- írja riportjában a Cotidianul. Tavaly a privatizációs hatóság (APAPS) engedélyével az Astra élére Nicolae Hateganut nevezték ki, a gazdasági ügyvezető igazgató Cristian Dobre lett. Dobre Vântu befektetési cégétől, a SOV Investtől érkezett -- a társaság jelenleg Román Leszámítolási Bank (Banca Romana de Sconturi -- BRS ) néven működik. A SOV Invest és a BRS egyaránt szorosan kapcsolódik Vântu központi befektetési alapjához, a Gelsor-hoz.

Az Astra 8 millió dollárja

A BRS névjegye

A Román Leszámítolási Bank (Banca Romana de Sconturi -- BRS ) általános kereskedelmi pénzintézet. 1996-ban alakult meg, eredetileg Astra Kereskedelmi Bank néven mûködött. Székhelye: Brassó, Torony (Turnului) u. 5. A bank 1999-ben emelte meg a cég alaptõkéjét, ekkor változott a tulajdonosi kör és a pénzintézet neve is. A bank 97,8%-ban jogi cégek, 2,2%-ban magánszemélyek tulajdonában van. Kiemelkedõ részvényesek: Gelsor Rt. -- 69,8%, SIF Transilvania -- 10%.

2000 elején az Astra felügyelőbizottsága azt javasolta a Hateganu-Dobre párosnak, elővigyázatosságból a társaság készpénzvagyonát kösse le rövidtávra, kisebb értékű betétekben, több banknál. Hateganu a javaslat alapján az Astra likvid vagyonának 35%-át (8 millió dollár értékben) leemelte a Citibank, a BRD, az ABN Amro, a BCR és a Volksbank számláiról, majd a pénzt a BRS-hez és a Befektetési és Fejlesztési Bankhoz (BID) utaltatta át. Két utóbbi pénzintézetet a Gelsor és a „spekuláns” (szerk. megj.: önmagát hívja így) Sorin Ovidiu Vântu ellenőrzi.

Az Astra pénzéből 3,5 millió dollár és 360 000 angol font a BRS-hez, és 2,9 millió dollár plusz 360 000 font a BID-hez jutott. A Hateganu-Dobre páros viszont a két banknál elhelyezett pénzalapot kereskedelmi tevékenység garantálására használta fel. A szóban forgó cég a PDSR volt Hunyad megyei prefektusa, Costel Alic tulajdonában van. Neve Construct Grup International (CGI) Kft. Alaptőkéje 10 millió lej, profitja nulla, alkalmazottainak száma négy.

A kft. a két Gelsor-banktól, a BRS-től és a BID-től egy évre hitelt vett fel. Hateganu és Dobre ezért a hitelért vállalt jótállást az Astra vagyonával -- vagyis ha Costel Alic cége nem fizet határidőre, a két Gelsor-bankot az Astra 8 millió dollárjával kárpótolják. Az ügyletre az Astra részvényeseinek közgyűlése nem adott engedélyt.

A CGI Kft. kvarcüzlete

Costel Alic 1999-ben vásárolta fel a Hunyad megyében, Hobicaurikányban (Uricani) bejegyzett kvarcfeldolgozó többségi részvénycsomagját. A céget különben még 1993-ban bezárták, mert a technológia elavult. 2000 áprilisában Alic cége jogot szerzett a kvarckitermelésre. Az üzlethez hitelre volt szüksége. Nem tudni még, hogy jutott el a Hateganu-Dobre pároshoz: az viszont tény, hogy biztosítótársaságok a biztosítottak érdekében nem vállalnak kezességet kereskedelmi tevékenységekre, vagyonukat biztosan kamatozó számlákon és kincstárjegyekben őrzik.

Amennyiben Alic kft.-je nem tud 2002 februárjáig fizetni a BRS-nek és a BID-nek, az Astra 8 millió dolláros garanciája a két bank tulajdonába jut, az Astra pedig megkapja a kvarckitermelési jog 45%-át. Ezzel viszont az Astra nem sokra megy: egyrészt tevékenységi körében a bányászat nem szerepel, másrészt a kitermelési jog nem adható tovább.

Az Astra, mint Vântu kényszerügyfele

Alic cégének a BID és a BRS már májustól folyósítani kezdte a hitelt, de a kitermelés nem indult meg időben. Így a kft. már nem tudja teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségét. Fennáll a veszély, hogy az Astra 8 millió dollárját a BID és a BRS inkasszálja jövő év februárjában. Az ügyleten a két bank és a kft. mindenképp nyer -- Vântu bankjai addig is gazdálkodnak a pénzzel, Alic kft-je pedig állami pénzből működtet magánvállalkozást. 2001 augusztus 3-án kelt levelében Costel Alic technikai nehézségekre hivatkozva máris 5 évre szóló hitelátütemezést kér.

Razvan Haritonovici , az Astral jelenlegi igazgatója a Cotidianul-nak elmondta, nem zárja ki a lehetőségét, hogy a Hateganu-Dobre páros összefogott a Gelsorral és a SOV-val a pénz eltüntetésére. Miután az Astral-tól eltávolították őket, Hateganu-t az ADAS biztosító, Dobre-t a BRS alkalmazta (mindkét cég a Gelsor érdekeltsége).

A párost az Astral feljelentette, de a rendőrségtől választ nem kaptak. Haritonovici úgy nyilatkozott, a BID, a BRS és Costel Alic bevonásával tárgyal arról, hogy az Astralt semmi veszteség ne érje. Az Astral likvid vagyona jelenleg 20 millió dollár -- a tavalyi év hasonló időszakában elérte a 26-27 millió dollárt.

A SIF befektetési társaságok megszerzése

Sorin Ovidiu Vântu legújabb húzása: sikerült számottevő részesedést szereznie mind az öt állami területi befektetési társaságban (SIF) -- számol be az Evenimentul Zilei. Vântu az értéktőzsdén forgó SIF-részvényekből vásárolt fel nemrég úgy, hogy az öt SIF-ben (Banat-Crisana, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania) 21-21%-os részesedéshez jutott. A SIF-ek szabályzata szerint egyik részvényes tulajdonában sem lehet 0,1%-nál több a társaság részvényeiből.

Az ügylet rendkívül egyszerű volt: Vântu megbízottai egyenként 0,1%-kal részesednek a SIF-ekben, a részesedések viszont összeadva 21%-ra rúgnak. A 400 millió dollár összértékű részvénycsomagért Vântu 9 millió dollárt fizetett.

Az Evenimentul Zilei bizalmas forrásra hivatkozva azt állítja, ez a 9 millió dollár tulajdonképpen az az összeg, amit a SIF Muntenia a BID (Vântu bankja) 5%-áért fizetett. Vagyis részesedését a SIF-ekben Vântu a befektetési alapoktól származó pénzből vásárolta meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!