A telefon-monopólium nyereségéből él a Cosmorom

2001. szeptember 21. – 19:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A görög OTE, a RomTelecom 35%-os tulajdonosa már szinte egymilliárd dollárt fektetett a nemzeti telefontársaságba. A drótostelefon-üzletből szerzett profitot viszont a Cosmorom mobilszolgáltatóba pumpálja az OTE.

A RomTelecom-ot 1998-ban magánosította részben a kormány. A privatizációs tanácsadásért 9 millió dolláros sikerdíjat kapott a Goldman-Sachs tanácsadó-cég, az ügylet miatt 2001 januárjától nyomoz a rendőrség, többek között Radu Vasile volt kormányfőt és Decebal Traian Remes expénzügyminisztert is kihallgatta a bukaresti rendőr-főkapitányság.

A magánosítási szerződés előírásai nem túl szigorúak, így a görög OTE hivatalosan bejelentette, 2001-ben további 566 millió dollárt fektet be a Cosmorom-vállalkozásba -- írja a Capital gazdasági hetilap. A Cosmoron mobilszolgáltató eddigi eredményei alapján elmondható: nem valószínű, hogy a cég két éven belül nyereséges lesz.

„Az OTE 750 millió dolláros befektetési tervéből 300 millió dollárt irányít át a Cosmoromhoz az elkövetkező öt évben” -- nyilatkozta Geroge Skarpelis, a RomTelecom elnöke, és hozzátette, ez ahhoz a 262 millió dollárhoz adódik hozzá, amellyel az idén már megtámogatták a Cosmorom-ot.

Átrázzák a Cosmorom-ot?

A Transindex úgy tudja, kialakult módszer létezik a Cosmorom mobilszolgáltató átrázására. Az eljárás alapja, hogy a Cosmorom-mobilbérlet megvásárlásához nem szükséges annyi irat, mint a Dialog vagy a Connex esetében (személyi igazolvány és másolata, érvényes lakásszerzõdés, a legutóbbi közmû-számlák stb.). A séma: a személy hamis iratokkal Cosmorom-bérletet vásárol, majd eladja azt b -nek. B ezután nyakló nélküli telefonálásba kezd, számlát nem fizet, mert a rendszer csak 5 millió lejes (kb. 165 dollár) tartozás után tiltja le a számot. Ezután b kihajítja készülékébõl a már használhatatlan SIM-kártyát.

Az OTE befektetési politikája nyomán a RomTelecom állami többségi tulajdonosa több szempont szerint is veszít. Az országos telefontársaság veszteséges, ezért nem is fizethet semmiféle osztalékot. 2001 első félévében a RomTelecom 4,7 millió eurós veszteséget halmozott fel. „A veszteség fő oka a DCS-szabványú, az 1800 Mhz-es frekvencián működő Cosmorom mobilhálózat beindítása” -- magyarázza az OTE egyik közleménye.

A Cosmorom 2001 első hat hónapjában veszteséges volt, a kiadás és a bevétel különbsége 23,9 millió euró. „Nem értünk egyet azzal, hogy azt állítsák rólunk, veszteséges a Cosmorom. A társaság növekedési üteme nagyon jelentős, így hát nem lehet azt mondani, hogy támogatjuk a mobilszolgáltatót” -- nyilatkozta Panagiotis Kargados, a RomTelecom általános igazgatója.Szakértők szerint viszont nagyon valószínű, hogy a RomTelecom többségi részvénycsomagjának eladása után két éven belül az OTE lesz a telefontársaság tulajdonosa. Az OTE ezek szerint minél erősebb mobilszolgáltatót szeretne létrehozni, amely jelentős profitot hozhat a jövőben. Ebből a nyereségből viszont a jelenlegi többségi tulajdonos állam nem részesül majd. Múlt hónapban az OTE athéni központja úgy döntött, leváltja a RomTelecom vezetőségét. Belső forrásokból a Capital úgy tudja, a leváltás oka az volt, hogy a görög telefontársaság minél hamarabb nyereségessé akarja tenni romániai befektetését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!