Esnek a HP és a Compaq részvényei

2001. szeptember 6. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai lanyha részvényjegyzés miatt az utóbbi év legrosszabb eredményével zárta a kereskedést a Hewlett-Packard és a Compaq.

Az Associated Press szerint ez annak a jele, hogy a Wall Street még nem győződött meg róla, jó ötlet volt a HP-nak felvásárolni a Compaq-et. A HP részvényei 4%-ot (79 centtel) értek kevesebbet a New York-i tőzsdén a szerdai kereskedési nap végén, egy HP-részvény 18,21 dollárért cserélt gazdát. A részvények értéke 22%-kal esett hétfő óta, mikor a HP bejelentette, részvénycserével felvásárolja a Compaq-et, az üzlet értéke így 25 millió dollárról 19,5 millióra esett. A bejelentés óta a Compaq részvényei 16%-ot estek, egy darabért 10,41 dollárt kínálnak.

A felvásárlásra még a hatóságok és a két cég részvényesei is rá kell bólintsanak. Elemzők viszont úgy nyilatkozták az AP-nek, a Wall Street negatív reakciója nem készteti feltétlenül arra a részvényeseket, hogy lelőjék az üzletet. A Bear Stearns elemzője, Andrew Neff szerint kicsi a valószínűsége, hogy a Compaq részvényesei megvétózzák a két cég egyesülését.

Egyes szakértők szerint a Compaq részvényesei nem járnak olyan jól, főleg azért, mert a HP nem fizet prémiumot a Compaq-ért, másrészt a két cég megegyezése nem tartalmaz biztosítékot, mely minimum-árat szabna meg. „Szerencsétlennek tartjuk, hogy a végén a Compaq részvényesei az eredeti cég megnövekedett, de kevésbé jól menedzselt változatát kapják, és ezzel egyidejűleg szembe kell nézniük a cégegyesítés minden problémájával” -- mondta a Merrill Lynch elemzője, Steve Fortuna. A két cég együtt a vezető világcég lehet a személyi számítógépek piacán, és még jobban kiterjeszthetik a houstoni Compaq szervereinek eladását. A két társaság abban reménykedik, hogy sikeresek lehetnek a csúcstechnikával kapcsolatos tanácsadás területén. Ez a stratégia már bevált az IBM Corp. esetében. Bár azok az elemzők, akik szerint az üzlet megéri, úgy értékelik, meglehetősen nehéz lesz a két hatalmas cégapparátust úgy egyesíteni, hogy mindvégig a vevőkre tudjanak koncentrálni.

„Hogyha véghezviszik ezt a munkát, ez lesz a legnevezetesebb cégegyesülés az elektronika világában, merthogy létrehozzák az egyetlen céget, mely versenytársa lehet az IBM-nek” -- mondta a Lehman Bros. elemzője, Daniel Niles az AP-nek. Az egyesülés ezenkívül veszélyezteti a PC-piac jelenlegi vezető cége, a Round-Rock-i (Texas, USA) Dell pozícióit. „Úgy találtuk, mikor nyugtalanság és bizonytalanság támad a cégünk körül, az általában növeli az esélyeinket” -- nyilatkozta szerdán Michael Denn, a Dell alapító-vezérigazgatója. „Nem látom az okot, amiért ne tudnánk az eddig gyors ütemben növelni piaci részesedésünket.”

Hogy a két cég összeolvasztható legyen, át kell szervezni a Hewlett-Packardot. Az új cégnek négy fő üzletága lesz:

1 Hozzáférési eszközök (asztali PC-k, palmtopok, laptopok) 2 IT-infrastrukturális eszközök (szerverek, háttértárak, cégeknek kínált szoftverek) 3 Képfeldolgozás, nyomtatás (lézer- és tintasugaras nyomtatók, szkennerek) 4 Szerviz (csúcstechnikai tanácsadás, szervizelés)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!