Esnek a HP és a Compaq részvényei

2001. szeptember 6. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai lanyha részvényjegyzés miatt az utóbbi év legrosszabb eredményével zárta a kereskedést a Hewlett-Packard és a Compaq.

Az Associated Press szerint ez annak a jele, hogy a Wall Street még nem győződött meg róla, jó ötlet volt a HP-nak felvásárolni a Compaq-et. A HP részvényei 4%-ot (79 centtel) értek kevesebbet a New York-i tőzsdén a szerdai kereskedési nap végén, egy HP-részvény 18,21 dollárért cserélt gazdát. A részvények értéke 22%-kal esett hétfő óta, mikor a HP bejelentette, részvénycserével felvásárolja a Compaq-et, az üzlet értéke így 25 millió dollárról 19,5 millióra esett. A bejelentés óta a Compaq részvényei 16%-ot estek, egy darabért 10,41 dollárt kínálnak.

A felvásárlásra még a hatóságok és a két cég részvényesei is rá kell bólintsanak. Elemzők viszont úgy nyilatkozták az AP-nek, a Wall Street negatív reakciója nem készteti feltétlenül arra a részvényeseket, hogy lelőjék az üzletet. A Bear Stearns elemzője, Andrew Neff szerint kicsi a valószínűsége, hogy a Compaq részvényesei megvétózzák a két cég egyesülését.

Egyes szakértők szerint a Compaq részvényesei nem járnak olyan jól, főleg azért, mert a HP nem fizet prémiumot a Compaq-ért, másrészt a két cég megegyezése nem tartalmaz biztosítékot, mely minimum-árat szabna meg. „Szerencsétlennek tartjuk, hogy a végén a Compaq részvényesei az eredeti cég megnövekedett, de kevésbé jól menedzselt változatát kapják, és ezzel egyidejűleg szembe kell nézniük a cégegyesítés minden problémájával” -- mondta a Merrill Lynch elemzője, Steve Fortuna. A két cég együtt a vezető világcég lehet a személyi számítógépek piacán, és még jobban kiterjeszthetik a houstoni Compaq szervereinek eladását. A két társaság abban reménykedik, hogy sikeresek lehetnek a csúcstechnikával kapcsolatos tanácsadás területén. Ez a stratégia már bevált az IBM Corp. esetében. Bár azok az elemzők, akik szerint az üzlet megéri, úgy értékelik, meglehetősen nehéz lesz a két hatalmas cégapparátust úgy egyesíteni, hogy mindvégig a vevőkre tudjanak koncentrálni.

„Hogyha véghezviszik ezt a munkát, ez lesz a legnevezetesebb cégegyesülés az elektronika világában, merthogy létrehozzák az egyetlen céget, mely versenytársa lehet az IBM-nek” -- mondta a Lehman Bros. elemzője, Daniel Niles az AP-nek. Az egyesülés ezenkívül veszélyezteti a PC-piac jelenlegi vezető cége, a Round-Rock-i (Texas, USA) Dell pozícióit. „Úgy találtuk, mikor nyugtalanság és bizonytalanság támad a cégünk körül, az általában növeli az esélyeinket” -- nyilatkozta szerdán Michael Denn, a Dell alapító-vezérigazgatója. „Nem látom az okot, amiért ne tudnánk az eddig gyors ütemben növelni piaci részesedésünket.”

Hogy a két cég összeolvasztható legyen, át kell szervezni a Hewlett-Packardot. Az új cégnek négy fő üzletága lesz:

1 Hozzáférési eszközök (asztali PC-k, palmtopok, laptopok) 2 IT-infrastrukturális eszközök (szerverek, háttértárak, cégeknek kínált szoftverek) 3 Képfeldolgozás, nyomtatás (lézer- és tintasugaras nyomtatók, szkennerek) 4 Szerviz (csúcstechnikai tanácsadás, szervizelés)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!