A mikrovállalkozások bevételük 1,5%-át fizetik be

2001. augusztus 26. – 06:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban a Hivatalos Közlönyben is megjelent a mikrovállalkozások adózásáról szóló kormányrendelet. A jogszabály értelmében mikrovállalkozás az, amelynek legtöbb 9 alkalmazottja van és előző évi forgalma nem haladta meg a 100.000 eurót.

Az újdonság abban rejlik, hogy a mikrovállalkozások a törvény életbe lépésével megszűnnek profitadót fizetni. Ezt viszont egy forgalomalapú adó váltja fel. Ez azt jelenti, hogy negyedévente kötelesek a bármely forrásból származó bevételük 1,5%-át adóként befizetni az államkasszába. A törvény nem alkalmazandó a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra. Az adóalapot csökkentik a törvény által megszabott mértékben bizonyos befektetések (pl. fiskális kasszagép vásárlás esetén). Az intézkedéseket a mikrovállalkozók adóterheinek csökkentése címén vezették be, hatását azonban csak a törvény alkalmazása után lehet lemérni. Pénzügyminisztériumi források szerint a jogszabály 200.000 mikrovállalkozást érint és az államkassza bevételeinek 1.500 milliárd lejjel való növekedését várják tőle (ugyanakkor kétségtelen, hogy a törvény alkalmazása a személyi jövedelemadóból befolyó bevételek csökkenését eredményezheti). A látszólagos ellentmondás az adócsökkentés és az államkassza jövedelmeinek növekedése között onnan ered, hogy a mikrovállakozások igen magas hányada a bevétel-kiadás könyvelése szerint nem nyereséges, ezen szabályok alkalmazásával viszont adót kénytelen fizetni és a látszólagos adócsökkentés bizonyos tevékenységek esetében adónövekedéshez vezethet. Mivel a jogszabály augusztus hónapban jelent meg, szeptember hónaptól kezdődően a mikrovállalkozások az új szabály szerint adóznak. A kormányrendelet végrehajtásához szükséges pénzügyminisztériumi alkalmazási utasításokról szokás szerint még semmi hír.

Példa arra, hogyan adózzunk okosan

Egy vállalati középalkalmazott havi bruttó 4 millió ROL-t keres, alkalmazotti jogviszonyban. Ebben az esetben nettó 2.837.830 ROL-t, a többi adó és járulék. A munkáltató a levont adók és járulékokon felül 1.680.000 ROL járulékot és társadalombiztositást fizet. Tehát a munkáltató összköltsége az illető alkalmazottjával összesen 5.680.000 ROL, ebből adót és járulékot fizet 2.842.170 ROL-t, az alkalmazott kézhez kap 2.837.830 ROL-t. Az illető munkavállalónak előnyösebb lehet, ha céget alapit, majd korábbi munkáltatójával vallakozási szerződést köt ugyanannak a munkának az elvégzésére, amit korábban alkalmazottként végzett majd erről számlát ad (ebben az esetben célszerű a társadalom biztosítás és az egészségügyi biztosítás céljából minimálbérrel alkalmaznia önnmagát). Ebben az esetben az adózás a következőképpen alakul: 5.680.000 ROL X 1,5%=85.200 ROL forgalom alapú adó, a minimálbérből (1.520.000 ROL) levonandó járulékok: 298.984 a munkáltató által fizetendő járulékok és TB: 624.416 5% osztalékadó a cégből osztalékként kivett összegek után: 172.520. Összesen fizetendő adók és járulékok: 1.181.120 ROL, a munkavállaló kézhez kap: 4.498.880 ROL-t (a korábbi 2.837.830-hoz képest), tehát a nettó jövedelmnövekedés 1.661.050 ROL, ami szinte 60%-os növekedést jelent, nagyobb összegű fizetéseknél ez az összeg elérheti a 100%-ot.
Egy KFT bejegyzési költségei a júl. 1-vel bevezetett szabályok szerint (minimális alaptőke-2.000.000 ROL, három tevékenységi kör, egy ügyvezető igazgató): kb. 6 millió ROL+az alaptőke letétbe helyezve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!