Az IT-ben dolgozó profik jóval többet kereshetnek

2001. augusztus 10. – 22:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány megpróbálja menteni, ami menthető. Jelentős adókedvezményeket kapnak azok a cégek, akik a többnyire már a bőröndjeiket csomagoló informatikusokat alkalmazzák.

Az új kormányrendeletnek köszönhetően visszamenőleges hatállyal életbe léptek a programozóknak járó adózási kedvezmények. Mindazon cégek, amelyeknek tevékenységi körében szerepel a szoftver-fejlesztés, ez év július elsejétől kezdődően mentesülnek azon alkalmazottaik jövedelme utáni adófizetéstől, akik számítógépes programok létrehozásával foglalkoznak.

A munkaügyi és társadalmi szolidaritási-, a kommunikációs az információs technológiai- valamint a pénzügyi miniszter által aláírt 441/2001-es rendelet értelmében a következő személyek részesülhetnek a kedvezményben: rendszermérnökök, szoftver tervező mérnökök és programozók, adatbázis-felügyelők, valamint informatikai projekt-menedzserek.

Fontos feltétel, hogy a szóban forgó állásoknak illeszkedniük kell az alkalmazó cég részlegének informatikai profiljába, az alkalmazottaknak pedig rendelkezniük kell egy akkreditált felsőoktatási intézmény megfelelő szakdiplomájával (számítástechnika, informatika, kibernetika, matematika, elektronika, automatizálás). Ugyanakkor az illető személy, a cég keretén belül évente legkevesebb 10 ezer dolláros jövedelmet kell termeljen. Az érintett vállalatoknak igazolniuk kell, hogy alkalmazottúk beleesik a kedvezményezett kategóriába. Ehhez szükség van a cég alapító okirataira, az alkalmazott munkaköri leírására és diplomájának hitelesített másolatára, valamint a munkakönyvére.

A három minisztérium által felállított kritériumok szigorúsága miatt valószínűnek tűnik, hogy csak nagyon kevés cég és alkalmazott élhessen ezzel a kedvezménnyel – nyilatkozták a Mediafaxnak a pénzügyminisztérium képviselői. Azt is elmondták, hogy a törvény visszamenőleges alkalmazás esetén a már befizetett adót a cég többi, nem kedvezményezet alkalmazottjának adójából lehet utólagosan kompenzálni. A rendelet értelmében ugyanakkor az adómentesítés csak egy esetben, a munkakönyves állással kapott havi fix esetében alkalmazható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!