Milliók tüntetnek a francia nyugdíjrendszer reformja ellen, pedig tényleg fenntarthatatlan

2023. február 1. – 06:05

Milliók tüntetnek a francia nyugdíjrendszer reformja ellen, pedig tényleg fenntarthatatlan
Fotó: Firas Abdullah / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Névérték, a Telex tematikus gazdasági blogja, amelyen külső elemzők, szakértők cikkeit olvashatják. A blogban közölt írások és az azokban megfogalmazott vélemények kizárólag a szerzők álláspontját tükrözik.

Újra előkerült a francia politika egyik örökzöld kérdése, a nyugdíjkorhatár emelése. 2023 és 2030 között Macron köztársasági elnök 62-ről 64 évre akarja emelni a minimális korhatárt, amelynek elérése előtt csak a hosszú szolgálati idejű és nehéz fizikai munkát végzők mehetnek majd nyugdíjba. Ismét milliók tiltakoznak a francia utcákon a korhatáremelés ellen.

Az Economist 2023. január 14-i számában Macron nyugdíjakkal űzött szerencsejátékáról ír. A HVG január 26-i száma Ígéretes lépések… című cikke szintén elemzi a mostani francia nyugdíjreformot, de bizonyos fontos részletek homályban maradnak.

Az világos, hogy Macron pártját leszámítva mindenki, a szavazók 70 százaléka ellenzi a korhatáremelést. Pedig a reform már régóta időszerű, de 2019-ben is elbukott.

A franciák átlagosan 61 évesen, a minimálisnak nevezett korhatár elérése előtt 1 évvel mennek nyugdíjba. Hála az alacsony kilépési életkornak és a hosszú várható élettartamuknak, a nyugdíjas francia férfiak és nők rendre 23,5, illetve 27 évet töltenek nyugdíjban. És ez nincs ingyen.

Franciaország a GDP-je 14 százalékát költi nyugdíjra, Németországban ez csak 10 százalék. Mély reformok nélkül a francia rendszer előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik.

Nem véletlen, hogy a hírekben homályban marad, hogyan változna a normális korhatár, amely normális országokban az úgynevezett teljes, málusz/bónusz nélküli nyugdíjat garantálja. Franciaországban a teljes nyugdíjkornak is sajátos jelentése van: ekkorra éri el a dolgozónak járó nyugdíj az addigra eszmeileg felhalmozott „nyugdíjalap” felét. Mágikus módon az idős dolgozók éppen ebben az esedékes hónapban igyekeznek nyugdíjba vonulni, hacsak e bűvös életkor nem alacsonyabb 62 évnél és nem magasabb 65/67 évnél.

További különlegesség, hogy más nyugdíjrendszerektől eltérően a nyugdíjalap kiszámításakor az egyes évek keresetét nem az átlagkeresetekkel, hanem a takarékosabb árindexekkel valorizálják, és ez kedvez a meredeken emelkedő életpálya-keresetű egyéneknek. Ennél nagyobb gond, hogy hosszú távon, 2070-re ez a rendszer a bruttó nyugdíj/kereset helyettesítési arányát a jelenlegi 55-ről 35 százalék alá viszi le – ez politikailag fenntarthatatlan lesz.

Az előző, de hamvába holt nyugdíjreform még megpróbálta megszüntetni a francia nyugdíjrendszer borzalmas töredezettségét, de erről most a reformerek letettek.
Több szakértő szerint a történelmi okokból kialakult zagyva rendszer részleges megőrzése is hozzájárul ahhoz, hogy egyelőre a francia tömegek ezt a reformot sem fogadják el. Pedig Macron elnök felkérésére Olivier Blanchard és Jean Tirole sztárközgazdászok szerkesztésében született egy átfogó anyag: a Major Future Economic Challenges, amelynek résztanulmányait a legkiválóbb nemzetközi szakértők készítették, és harmadik harmada az idősödés és a nyugdíj kérdéssel foglalkozik.

A francia nyugdíjproblémáról a sajtón túlmutató értesüléseimet is a 2021 júniusában megjelenő kötetből vettem. A kötet és a függelékek interneten angolul és franciául is elérhetők, de a jelek szerint ez nem befolyásolta sem a kormány, sem a tömegek hozzáállását. A tanulmány nyugdíjrészének szerzői a korhatáremelés négy szubjektív akadályát is körbejárják:

  1. az objektíve egészséges franciák számottevő része 60 évesen már nem akar heti 20 órát vagy többet dolgozni;
  2. a franciák jelentős része nem szereti a munkáját;
  3. a munkáltatók alaptalanul kisebb termelékenységűnek vélik az idősebbeket, és szabadulni akarnak tőlük; és
  4. széles körben elterjedt az ugyancsak téves nézet, hogy az idősek korai nyugdíjba vonulása nemcsak rövid, hanem hosszú távon is csökkenti a fiatalabbak munkanélküliségét.

Persze nem könnyű megszabadulni egy évtizedek óta fennálló rendszertől, még ha az rossz is. A szakértőkkel egyetértve én is azt hiszem, hogy nem lehet megkerülni a rugalmas korhatár bevezetését, ahol a megfelelő ütemben emelkedő normális korhatár elérése előtt és után is nyugdíjba lehet menni, csak vállalni kell a büntetést, illetve fel lehet venni a jutalmat.

Végül a francia helyzet jobb hazai megértése kedvéért érdemes a magyar nyugdíjrendszer megfelelő vonásait felidézni:

  • Az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíjalapjának kiszámításában 1988-tól kezdve minden év nettó keresete egyformán számít, és ezeket az átlagos keresetekkel valorizálják.
  • A normális (irányadó) korhatáron nyugdíjba vonulók nyugdíja a szolgálati idő szakaszosan lineáris függvénye: például 20 év után a nyugdíjalap 53, 40 év után 80 százaléka.
  • 2009 és 2011 között az előrehozott/halasztott évekért járó málusz/bónusz egységesen évi 6 százalék volt. 2012 óta nem lehet a korhatár elérése előtt nyugdíjba menni, kivéve azokat a nőket, akiknek legalább 40 évnyi jogviszonyuk van, akkor viszont a korhatártól való távolság nem számít.

Közben a normális korhatár a 2013-as 62 évről 2016-ra 63-ra, 2019-re 64-re és 2022-től 65 évre emelkedett. Érdekes módon a Bajnai-kormány által 2009-ben kidolgozott radikális korhatáremelést az Orbán-rendszer átvette, „csak” a lefelé rugalmasságot törölte el, illetve a Nők40 bevezetésével vizezte föl a rendszert. A legújabb változás: aki elérte a nyugdíjkorhatárt vagy a Nők40 keretében ment nyugdíjba, annak semmilyen tb-járulékot nem kell fizetnie, munkáltatója is mentesül a szochótól, vélhetőleg senkinek sem érdemes ezután egy nappal sem tovább maradnia, hacsak a bérdinamika nem különleges.

Ez a rendszer – egyre dagadó költségvetési támogatással – egyelőre működik, sőt, a munkáltatói járulék helyére lépő szocho kulcsa a 2015-ös 27-ről 2022-re 13 százalékra csökkent. Csupán két kérdés marad nyitva.

  1. Meddig lehet fenntartani a korábban és később nyugdíjba vonulók nyugdíja közti hatalmas feszültségeket?
  2. Meddig lehet a költségvetés forrásait más területekről (mindenekelőtt az egészségügyből) a politikailag különlegesen érzékeny nyugdíjrendszer hiányainak fedezésére átcsoportosítani?

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!