15-en pályáztak a sepsiszentgyörgyi multikulturális központ megálmodására, de senki nem lett első díjas

2024. október 18. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nem talált megfelelő tervet a leadott pályázatok között a magyar kormány építési és közlekedési minisztériuma, mely még a nyáron hirdetett építészeti ötletpályázatot a lebontásra váró Bodok Hotel helyére szánt sepsiszentgyörgyi multikulturális központra. Bár tizenöten pályáztak, az elbíráló bizottság tagjai egyiket sem ítélték meg elégségesnek a kiírás elnyerésére. A zsűri két második és két harmadik helyezettet hirdetett ki. Ami úgy hangzik, mintha azt mondták volna: senki sem nyert, így mindenki nyert.

A Háromszék szerint az augusztus 26-ai határidőig 15 tervezőiroda nyújtotta be elképzeléseit, ezeket egy 16 tagú zsűri bírálta el, amely október 11-én hirdetett eredményt. A zsűrinek Sepsiszentgyörgy polgármestere is tagja volt.

Antal Árpád polgármester azt mondta, először egy szakmai rostán mentek át a leadott dokumentációk, amikor a kiírási feltételek (környezetalakítás, építészet és tömegalkotás, tájépítészet, tömeg és funkció, gazdasági szempontok) teljesítését pontozták, és csak azután ült össze a bírálóbizottság. És bár nagyon érdekes ötletek futottak be a polgármester szerint, de egyik sem volt olyan, amire azt mondták volna, hogy ezt akarják megépíteni, ezért döntöttek úgy, hogy nem ítélik oda az első díjat.

Mi lesz dobogós pályázatok sorsa?

A Háromszék szerint a megosztott második és harmadik díjas pályaműveket megvásárolja a minisztérium, mert ezekben talált olyan elemeket, építészeti gondolatokat, koncepciókat, amelyeket fel szeretnének használni a majdani új központ építésénél.

A következő lépés a lap szerint az lesz, hogy a kiírók vagy leülnek a négy kiválasztott tervezőirodával egyeztetni arról, hogy mit kell módosítani és a másik három pályamunkából beemelni, vagy pedig kiírnak egy tervpályázatot, aminek az alapja az ötletpályázat négy kiválasztott munkája lesz, illetve az ezekből beépítendő elemek.

A Petőfi-szobor története óvatosságra int

Hogy Antal Árpád óvatosságát jobban megértsük, érdemes feleleveníteni a Petőfi-szobor anekdotáját, ami a hat kulturális intézményt magában foglaló multikulturális központ esetében is intő jel lehetett. Petőfi Sándor teljes alakos sepsiszentgyörgyi szobrának tervét több jelentkező közül választotta ki a szakmai zsűri, de a városlakók – főleg a közösségi médián keresztül – „szétszedték” a nyertes pályázatot. A városháza meghátrált, és előbb felül akarta írni a szakmai zsűri döntését, majd amikor az alkotókat is magára haragította, akkor egy kompromisszumot talált: a nyertes pályázó csináljon egy új (burkoltan szólván: elfogadhatóbb) szobrot. A szobor, ha azóta el is készült, még nem lett kiállítva, az emlékmű-állítást kezdeményező Hármas Alapítvány alapító tagja, Váry O. Péter tavaly 2024-re ígérte, de meglehet, hogy 2025 lesz belőle, ha lesz.

Ez már-már a Bodok Hotel históriájára hasonlít, amit egy ideig megmenteni, eladni, majd évek óta lebontani próbálnak, mindhiába. Szépen öregedik a lebontására szánt 2022-es cikkünk is. Azóta még sok másik időpont jelent meg a sajtóban. És a búcsúztató esemény is megfeneklett. (Jelenleg még a Bodok Hotel bontási tenderfüzetének összeállításánál tartanak.)

Szóval a sepsiszentgyörgyi multikulturális központ tervét Antal Árpád nem bízza a véletlenre. És ezt jól is teszi Sepsiszentgyörgy városvezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!