Az AniMates fesztivál észt animációt, öko-disztópiákat és a húsz éves Nyócker!-t hozza Kolozsvárra

2024. október 8. – 17:22

Az AniMates fesztivál észt animációt, öko-disztópiákat és a húsz éves Nyócker!-t hozza Kolozsvárra
Jelenetkép a Műanyag égbolt című magyar-szlovák egészestés animációból – Forrás: Műanyag égbolt / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Október 11-13 között AniMates néven animációs filmfesztivált és szakmai fórumot szervez a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Média Tanszék a Beanbag Animációs stúdióval közösen. A fesztivál célja, hogy összehozza az animációs műhelyeket és az animáció kedvelőit, különös tekintettel a magyar és román animációra, és népszerűsítse az animációban rejlő kifejezési lehetőségeket a nagyközönség körében, fogalmaztak a szervezők.

Pénteken délelőtt a résztvevő animációs iskolák képviselőivel, szombat délelőtt pedig a meghívott észtországi rendezőkkel szerveznek workshopokat az érdeklődőknek, emellett azonban a nagyközönség számára nyitott, ingyenes vetítések és beszélgetések is lesznek a Sapientia EMTE Tordai úti székhelyén, az Aulában.

Péntek este 19 órától az észt animáció mutatkozik be: Kaspar Jancis, Sander Joon és Lucija Mrzljak észtországi rendezők személyesen is elkísérik az alkotásaikat Kolozsvárra, a vetítés után pedig angol nyelvű beszélgetésen vesznek részt.

Szombat délután 15 órától az Animation Festival Network női alkotók animációiból készült válogatása fut That's What She Said címmel az Aulában. 17 órától ugyanitt levetítik a Műanyag égbolt című 2023-as, egészestés, magyar-szlovák koprodukcióban készült animációs filmet, utána pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetem két öko-disztópiákat kutató PhD-hallgatójával, Farkas Boglárka Angélával és Deák Anitával szerveznek beszélgetést, szintén angol nyelven.

Az AniMates korábban nemzetközi versenyt is hirdetett rövidfilmes animációknak „hétfő reggel” vagy „ha unatkozom” témákban, a beküldött alkotásokat pedig a Sapientia EMTE három volt diákja, Páll Adél motion graphic designer, Bertóti Attila animációs rendező, animátor és Buzási Gyopár Orsolya animációs rendező, illusztrátor értékeli. A zsűri szombat este 21 órától hirdet eredményt, utána a Média Tanszék stúdiójában a FUNKorporation zenekar koncertjén bulizhatnak a díjazottak és az érdeklődők. Erről a koncertről sem maradnak el az animációs látványelemek. Erre az eseményre viszont előre regisztrálni kell.

Vasárnap délelőtt 11-től családi program lesz a fesztiválon: a budapesti Primanima fesztivál gyermekfilmes versenyprogramjának legjobb nonverbális (szavak nélküli) filmjeiből vetítenek, 12-től pedig az Aula előtti téren a gyerekek különféle animációs eszközöket próbálhatnak ki.

Este hattól a Nyócker!-t, Gauder Áron és Novák Erik 2004-es, kultikussá vált animációs játékfilmjét vetítik, amely 2005-ben Európa legjobb animációs filmje lett az Annecy Animációs Filmfesztiválon. A filmet a Vizy zászlós hangját adó Horváth János kíséri el, vele lesz beszélgetés a vetítés után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!