Visky András Közép-európai Irodalmi Díjat kapott

2024. szeptember 27. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Visky András a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által 2024-ben a Mol–Új Európa Alapítvány támogatásával alapított Közép-európai Irodalmi Díj első díjazottja – írja Facebook oldalán a Jelenkor, az író kiadója. A díjátadó ünnepséget 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján tarották csütörtökön.

„Visky András évtizedekig készült erre a regényre, ahogy Beethoven készült évtizedeken át a Kilencedik szimfónia utolsó tételére. Már több mint húsz évvel ezelőtt, a Júlia című monodrámában megrajzolja a család kitelepítésének témáját. Az anya, Júlia beszél benne Istennel egy halálközeli pillanatban. Nemcsak a deportálás és az Istennel való párbeszéd témája növekszik tovább a Biblia töredékességét megidéző regényben, hanem teljes mondatok is átkerültek – talán a legerősebben hangzóak” – méltatta a díjátadón Visky András Kitelepítés című regényét Kiss Judit Ágnes költő. A laudáció teljes egészében a Litera oldalán olvasható.

A Kitelepítés című regényéért számos elismerést kapott már Visky András, 2023-ban Artisjus-díj irodalmi díjat és Margó-díjat, míg 2024-ben megkapta az egyik legjelentősebb állami kitüntetést is Magyarországon, a Kossuth-díjat.

A Mol–Új Európa Alapítvány kuratóriumának tagjai Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes; dr. Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja; Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója; Dr. Schmidt Mária, történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója; dr. Bacsa György, a MOL-csoport Csoportszintű Stratégiai Operáció és Üzletfejlesztés szervezetének vezetője, igazgatósági tagja, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!