Marék Veronikával, Kemény Istvánnal és diafilmekkel is készülnek a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre

2024. május 29. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a legnagyobb neveket – Kemény Istvánt, Marék Veronikát és Bjørn Andreas Bull-Hansent – már korábban bejelentették a Facebookon a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezői, azért még a június 27-30. között esedékes rendezvény szerdai beharangozó sajtótájékoztatójára is bőven jutott újdonság: a gyerekeknek többek között diafilmmel készülnek, míg a felnőtteknek például az Erdélyi Szépmíves Céh alapításának 100. évfordulója alkalmából kiállítást tartanak, de lesz számtalan koncert és közönségtalálkozó is.

A korábbi évekhez képest későbbre, június végére csúsztatták a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megszervezését, azt remélve, azzal, hogy a budapesti könyvünnep után tartják, többen tudnak majd részt venni onnan. Így is vannak hiányzók, a szervezők a gyerekkönyv-szerzők közül például Berg Juditot említették, illetve állításuk szerint sokat dolgoztak azért is, hogy Mircea Cărtărescu részt vegyen az eseményen, de az sem jön idén össze, ahogyan az egyik leghíresebb norvég szerző, Jo Nesbø részvétele sem. Helyette ajánlotta a kiadója Bjørn Andreas Bull-Hansent, aki a jomsviking-sorozat június elején megjelenő negyedik kötetét hozza el a június 29-én esedékes közönségtalálkozójára.

A szervezők szerint részükről a program teljesen kész, csak tapasztalatuk szerint a meghívottak ezt nem mindig gondolják így, ezért részleteket csak később fognak elárulni. Az idei eseményen várhatóan 50 kiadó kínálja majd a könyveit, 70 szerzővel lehet találkozni mintegy 84 eseményen.

Mintha „őslénytani múzeumba” vinnénk a gyerekeket

Valószínűleg az idén 70 éves diafilm lesz az idei rendezvény egyik „sztárja”, amivel elsősorban a gyereket készülnek bevinni az „őslénytani múzeumba”, ahol talán még azt is megtapasztalhatják, hogy milyen volt, amikor a Vuk közepén felforrósodott a vetítő, és le kellett állítani, de valószínűleg a szüleik generációja is legalább akkora lelkesedéssel fogadja azt, hogy a különleges évforduló alkalmából diafilm-vetítéseket tartanak.

A gyerekprogramok másik sztárja pedig a már előbb említett Marék Veronika, akinek olyan történeteket köszönhetünk, mint A kockásfülű nyúl, a Boribon- és az Annipanni-történetek. Hasonló lelkesedésre lehet számítani a Kufli-sorozat szerzőjének, Dániel Andrásnak a közönségtalálkozóján. Mindketten a könyvhét teljes ideje alatt itt lesznek, ahogy a szervezők fogalmaztak, valószínűleg a hivatalos programom kívül is lehet majd találkozni velük. Rajtuk kívül itt lesz Pásztohy Panka, Kiss Judit Ágnes, Kertész Erzsi, Bajzáth Mária, Szőcs Margit és Fiala Borcsa is.

A családosoknak Labancz Dániel és Orosz Ildikó (Nyugi!), Tari Annamária (Hol a boldogság mostanában?) és Kádár Annamária tart előadásokat a kamaszok világáról. Emellett koncertekkel is készülnek a kicsiknek, június 29-án, szombaton délelőtt Varró Dániel és Molnár György tart zenés könyvbemutatót, míg június 30-án, vasárnap Szalóki Ági és zenekara fog fellépni. De lesz bábszínház és gyerekfoglalkozás is a kicsiknek, akiknek gyereksarkot is kialakítanak, ahol a szülők otthagyhatják őket, míg a könyvbemutatókon vesznek részt.

Kemény István a díszmeghívott, de megemlékeznek KAF-ról és az Erdélyi Szépmíves Céhről is

Ahogy a szervezők már korábban bejelentették, „a kortárs magyar irodalom, költészet megkerülhetetlen alakja”, Kemény István lesz a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét díszmeghívottja. „Valóban ő egyike azon keveseknek, akik nemcsak nagyon jó verseket írnak, hanem a klasszikus értelemben vett költőfigurának kései, ám annál erősebb megformálói. Fontos számunkra, hogy itt lehet” – indokolta a meghívást Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A tervezett programot most részletesen nem sorolom fel, azt megteszik majd a szervezők néhány hét múlva, helyette csak néhány eseményt említek. Lesz közönségtalálkozója Kézdi Imolának, Markó Bélának, Schäffer Erzsébetnek és Nyári Krisztiánnak is. Új kötetével érkezik a könyvhétre Durica Katarina, Márton László, Cserna Szabó András, Háy János és a már korábban említett Bjørn Andreas Bull-Hansen is.

„Eddig ahány könyvét kitették a polcra, az sokáig nem maradt ott” – idézi a könyvesüzletek válaszát Kinizsi Zoltán, amikor arról kérdezik, hogy mit lehet arról tudni, mennyire ismerik Bull-Hansent Erdélyben, Kolozsváron.

Szántai János, az E-MIL elnöke, Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője, illetve Nagy Zoltán és Kinizsi Zoltán szervezők tájékoztatnak – Fotó: Erdélyi Magyar Könyvhét
Szántai János, az E-MIL elnöke, Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője, illetve Nagy Zoltán és Kinizsi Zoltán szervezők tájékoztatnak – Fotó: Erdélyi Magyar Könyvhét

Ugyanakkor bemutatják Gaál Ildikó és Koltai Róbert beszélgetőkönyvét, a Koltai 80-at is, míg Láng Zsolt új regényének, Az emberek meséjének is ekkor lesz a kolozsvári „debütálása”.

Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is több koncerttel készülnek. Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák Petőfi című koncertje a csütörtöki napon esedékes, míg pénteken Térey János halálának 5 éves évfordulója alkalmából egy emlékműsorral készül az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt. Csernus Imre nem koncertezni fog – várhatóan – szombaton, de ismét fellép Kolozsváron, most az idén megjelent könyve, A magyar kapcsán próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

Az idei könyvhét zárórendezvényén pedig Kovács András Ferencre emlékeznek a Transylvanian Bú Boys – Fazakas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor – fellépésével, akik a Jack Cole dalaiból újrahangszerelt változatát adják elő. A kollégák, akik már látták a fellépést, azt mondták, hogy ezt semmiképp sem szabad kihagyni.

Az előző évekhez képes hangsúlyosabban lesz jelen a Petőfi Kulturális Ügynökség. Juhász Anna vezetésével találkozhat a közönség Fábián Jankával és Halász Ritával. A PKÜ hozza le Száraz Miklós György és Dresch Mihály közös zenés, irodalmi műsorát, és az ő szervezésükben mutatják be Visky András új drámakötetét is.

A könyvhéten bemutatják Vecsei H. Miklós József Attila-estjét, a Mondjad, Atikám!-at. Ahogy a szervezők megjegyezték, Vecsei az előadásával a Bánffy-palota udvarán felállított színpadon fog fellépni június 29-én, szombaton, és nem a színházban, ahogy az előzetesen felröppent hírek kapcsán sokan gondolták.

Az erdélyi írók jelenlétéről az E-MIL gondoskodik

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) külön is számos programmal készül az alkalomra. Szántai János a Kenéz Ferenccel való találkozást emelte ki, de bemutatják Cseke Péter új Páskándi-kötetét, Egyed Emese pedig a Francia iskola című tanulmánykötetét hozza el. Borsodi L. László verseskötetének, Tamás Dénes A tó című könyvének és Zsidó Ferenc új regényének (A fák magukhoz húzzák az esőt) is szerveznek bemutatót. Király Zoltán fordításában mutatják be Octavian Soviany Magellán sarka című verseskötetét, míg Visky András tolmácsolásában jut el Kolozsvárra Mircea Cărtărescu legújabb verseskötetének (Nu striga niciodată ajutor) a magyar fordítása, Ne kiáltsd sohasem segítség címmel. És ahogy már korábban közölték, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten tartják a Méhes György tehetségkutató pályázat díjátadóját.

A Helikon irodalmi folyóirat többek között az idén meghalt Szilágyi István egy eddig kiadatlan regényének, Az emlékezés göröngyeinek a bemutatójával készül. Szintén a Helikon szervezésében lesz jelen a könyvhéten Győrffy Ákos A csönd körei című kötetével, míg Wirth Imre a Karolina kertje című könyvével.

Idén is megtartják a műfordítók találkozását, míg az idén 100 éves Erdélyi Szépmíves Céhre is megemlékeznek egy kiállítással, amelynek kurátorai Balázs Imre József irodalmár, Fodor János történész és Fodor Krisztina egyetemi oktató.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!