Részletek kerültek elő a legelső, 1923-as Egri csillagok-filmadaptációból

2024. május 21. – 14:56

Részletek kerültek elő a legelső, 1923-as Egri csillagok-filmadaptációból
Jelenet az 1923-as Egri csillagok-filmből – Fotó: Nemzeti Filmintézet

Másolás

Vágólapra másolva

Gárdonyi Géza regényének, legelső, 1923-as filmadaptációjából több részlet fennmaradt, ezeket dolgozta fel és tette közzé a magyarországi Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmarchívuma, hívta fel a figyelmet a Filmtett.

A részleteket a Vicuskát alakító Jankovszky Mara őrizte meg, a filmet pedig akkori férje, a később Hollywoodban hírnevet szerző Fejős Pál rendezte.

„Valaha megvolt neki a film teljes kópiája is, de valaki egyszer megijesztette, hogy kockázatos ilyen tűzveszélyes filmeket a lakásán tárolni, és szegény ijedtében kidobta az összes filmtekercset a kukába” – idézte az NFI közleménye Dénes István Liszt-díjas karmestert és zeneszerzőt, aki Jankovszky Mara oldalági rokonaként a hagyaték megmentője.

„Természetesen folytatjuk a kutatást, hogy valahol a nagyvilágban felleljünk egy teljes kópiát a filmből, de ez a felfedezés már önmagában történelmi jelentőségű, miután eddig szinte semmi nem állt rendelkezésre a filmből. Külön köszönet illeti Enyedi Ildikó világhírű filmrendezőt, amiért a hagyatékról értesülve azonnal felkereste az NFI Filmarchívumot és Dénes Istvánt, aki rendelkezésünkre bocsátotta a páratlan hagyatékot” – nyilatkozta Ráduly György, az NFI Filmarchívum vezetője.

Az NFI az előkerült felvételek mellett közzétette a kutatás részleteit is, mint írják, a film forgatását az akkori politikai és szakmai szervezetek is támogatták, a stáb külön belügyminiszteri engedéllyel dolgozhatott. A helyszínek között szerepel a Cseszneki vár, a gellérthegyi Citadella, a Budai vár, a Sümegi vár, a Kossuth Lajos téri Kúria előcsarnoka, az állatkert és a Pálvölgyi cseppkőbarlang akkor még feltáratlan járatai, ahol fáklyafénynél filmeztek. A stáb engedélyt kapott a Mátyás templomban történő forgatásra is, ez azonban botrányba fulladt, amikor éjjel a kocsmából hazatérő budai polgárok rátörték a kaput a templomban dolgozó filmesekre.

A film premierjére az egri Uránia moziban került sor, ahol a nem sokkal korábban elhunyt Gárdonyi édesanyja is ott ült a nézőtéren.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!