Meghalt Gavril Cadariu, aki több mint 25 évig vezette a marosvásárhelyi Ariel színházat

2024. május 2. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Elhunyt Gavril Cadariu rendező, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója. A hírt csütörtökön tette közzé Facebook-oldalán az intézmény.

Gavril (ahogy ismerősei szólították, Gabi) Cadariu 1958-ban született, 1995-ben szerzett rendezői diplomát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, majd egy rövid nagyszebeni időszak után 1998-ban lett az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója. 2009-től a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen is tanított.

Vezetése alatt az Ariel Színház bábelőadások mellett kísérleti színházi produkcióknak is helyet adott az Underground program keretében, 0-4 éveseknek szóló babaszínházat, workshopokat, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek szánt színházi programokat szervezett, emellett bővítette a repertoárt, a színházakkal, kulturális intézményekkel, civil szervezetekkel kötött együttműködéseket, bel- és külföldi partnerségeket, olvasható a színház közleményében.

Legutóbbi rendezése az Alina Nelega roma mesék és legendák alapján írt Zurinka című darabjából készült bábelőadás volt, amelyet 2023-ban mutattak be az Ariel színházban. Alina Nelegával, az Ariel művészeti tanácsadójával több előadáson is közreműködött, az ő szövegéből rendezte a Hess című előadást, amelyért 2010-ben a legjobb rendező díját kapta meg a nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Ugyanitt és más fesztiválokon is díjazták a Légzés című nonverbális felnőttelőadás rendezéséért is.

„Gavril Cadariu váratlan eltávozása azért ennyire tragikus és megrendítő, mert ő nem csupán az Ariel igazgatója, vezetője és rendezője, hanem mindenki Gabija is volt, mindannyiunk bizalmasa, barátja, mentora, egy olyan különleges empátiával megáldott ember, akihez szakmai, hivatali és magánéleti ügyben is bizalommal fordulhatott bárki. Volt benne egyfajta ősbizalom minden és mindenki iránt, végtelen optimizmus és hit abban, hogy az igazán fontos dolgok végül kerek egésszé összeállnak és így szolgálják a színház szent, nagy ügyét” – fogalmazott nekrológjában az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház munkaközössége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!