Berg Judit, Nyáry Krisztián, Vida Gábor és egy igazi világsztár is a vendége lesz az idei Csíkszeredai Könyvvásárnak

2024. április 29. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Berg Judit, Nyáry Krisztián, Vida Gábor és egy igazi világsztár is a vendége lesz a május 9-12. között tartott 9. Csíkszeredai Könyvvásárnak – jelentették be a szervezők hétfőn. Az esemény négy napja alatt 30 standon 50 kiadó mutatja be ajánlatát a csíki olvasóknak, az érdeklődőknek pedig 55 programpont közül választhatnak.

A közleményük szerint idén is három helyszínen zajlanak párhuzamosan az események: a vásártér színpadán, az emeleti Fodor Sándor teremben, illetve a Szöcskedombon, a gyermekek mesebirodalmában. A könyvbemutatókon és közönségtalálkozókon túl zenés irodalmi műsorok, slam poetry, illusztrációs kiállítás, szakmai előadás, a kisebbek számára pedig bábjáték, gyermekkoncert és interaktív foglalkozások is lesznek.

A könyvvásár ugyan csak május 9-én, csütörtökön tárja ki kapuit, de már a szerdai nulladik napon is várják a gyerekeket a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának Rumini történeteket feldolgozó bábjátékával. A nagy érdeklődésre való tekintettel május 8-án két időpontban, 10 és 13 órától is játszák a Berg Judit ifjúsági regényéből készült előadást. Csütörtökön délelőtt 11 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar nyitókoncertje köszönti a kicsiket. 12 órától Berg Judit nyitja meg a könyvvásárt, akivel három alkalommal is találkozhatunk könyvvásár idején. A felnőtteknek szóló ünnepi megnyitón, 18 órától Markó Béla mond köszöntő beszédet.

A Csíkszeredai Könyvvásár céljai közé tartozik a gyermekirodalom népszerűsítése, ennek megfelelően számos kiadvánnyal készülnek számukra. A Gutenberg Kiadó gondozásában megjelenő Alfonsín Gergely Edó Nagy monyókönyve, Szőcs Margit Az eltolható birodalom c. kötete (mindkettő Kürti Andrea illusztrációval) mellett a Koinónia Kiadó is elviszi két új kötetét a könyvvásárra: Berszán Lídia Egymásmesék és Berszán István Angyalok meséi c. könyvét. A Cerkabella Kiadó jóvoltából Somfai Annával és a Barátságháló című sorozattal is megismerkedhetnek a kisebbek, és a Hegedüs Barnabás által megteremtett Bagoly Barni gyógyító mesevilága is része lesz a könyves utazásnak, de a csíkszeredai Márk-Csucsi Bence Kalandok Barátságföldjén című kötetét is bemutatjuk.

A Csíkszeredai Könyvvásár vendége lesz idén Krusovszky Dénes, Cserna Szabó András, Nyáry Krisztián, Szabados Ágnes és Vida Gábor.

A Petőfi Kulturális Ügynökséggel partnerségben olyan meghívottakkal tartanak közönségtalálkozókat és irodalmi esteket, mint Visky András, Háy János, Láng Zsolt, Fábián Janka, Kemény István, Horvát Florencia, illetve Szirtes Edina Mókus. Sőt, a meghívottak sorát színesíti a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, Demeter Szilárd is.

A Magyar Kultúra Magazin jóvoltából pedig egy igazi netes világsztárral, Arató Andrással is lehet találkozni Csíkszeredában. Arató Hide the pain Harold néven futott be netes karriert.

A Bookart Kiadó Mircea Cărtărescu verseit viszi el az eseményre Visky András fordításában. A Csíkszereda Kiadóhivatal Ady András Triptichon verseskötetével ismerteti meg az olvasókat. Az Exit Kiadó és EMIL Frantz Hodjak válogatott verseivel lesz jelen. A Gutenberg Kiadó gondozásában Zsidó Ferenc: A fák magukhoz húzzák az esőt című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők. A Hargita Kiadó a Székelyföld folyóirat májusi lapszámának bemutatójával készül.

A Kalligram Kiadó meghívására Havas Juli és Markó Béla beszél legújabb köteteiről. A Lector Kiadó három új kötetet visz majd Csíkba: Tamás Dénes: A tó, Octavian Soviany: Magellán sarka és László Noémi: Pulzus című könyveket. A Mentor Könyvek Kiadó két újdonsággal jelentkezik: Miklóssi Szabó István: Holdanya unokája és Dr. Antalka Ágota: Úton önmagadhoz.

Az említetteken kívül még több könyvbemutatót is tartanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!