Erdélyi származású közreműködőkkel készült kisjátékfilm versenyez Cannes-ban

2024. április 24. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az It'll Pass (Praeis) című kisjátékfilm, amelynek több stábtagja is magyar, bekerült a Cannes-i Filmfesztivál diákfilmes versenyébe, írta a Filmtett.

A fesztivál nemrég tette közzé két rövidfilmes válogatását. Az It'll Pass a La Cinef szekcióban versenyez 17 alkotás mellett. A Londoni Filmiskolában készült film rendezője és forgatókönyvírója a litván Dovydas Drakšas, a nemzetközi stáb tagjai között pedig négy magyar alkotó is szerepel, köztük három erdélyi származású, a Sapientia EMTE filmes szakának egykori végzettjei: Méder Tamás operatőr, Dunai László vágó és Jeszenszky Tamás hangmester. Buruncz Ádám fővilágosítóként dolgozott a kisjátékfilmen.

A La Cinef válogatásáról és a rövidfilmes versenybe bekerült 11 alkotásról a Lubna Azabal belga színésznő vezette zsűri dönt, a testület további tagjai Marie-Castille Mention-Schaar francia filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Paolo Moretti fesztiválszervező, Claudine Nougaret francia producer, rendező, valamint Vladimir Perišić szerb filmrendező, forgatókönyvíró. A La Cinef díjat május 23-án, a rövidfilmes verseny díjait a fesztivál záróeseményén, május 25-én adják át.

A május 14. és 25. között zajló 77. Cannes-i Fesztivál hétfőn tette közzé végleges válogatását. Mint kiderült, két román filmet is vetítenek: Emanuel Pârvu Trei kilometri până la capătul lumii című LMBTQ-tematikájú filmjét a versenyszekcióban, az Ilie Năstase egykori teniszlegendáról szóló, Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu és Tudor D. Popescu rendezte dokumentumfilmet pedig kiemelt eseményként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!