Erdélyi származású közreműködőkkel készült kisjátékfilm versenyez Cannes-ban

2024. április 24. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az It'll Pass (Praeis) című kisjátékfilm, amelynek több stábtagja is magyar, bekerült a Cannes-i Filmfesztivál diákfilmes versenyébe, írta a Filmtett.

A fesztivál nemrég tette közzé két rövidfilmes válogatását. Az It'll Pass a La Cinef szekcióban versenyez 17 alkotás mellett. A Londoni Filmiskolában készült film rendezője és forgatókönyvírója a litván Dovydas Drakšas, a nemzetközi stáb tagjai között pedig négy magyar alkotó is szerepel, köztük három erdélyi származású, a Sapientia EMTE filmes szakának egykori végzettjei: Méder Tamás operatőr, Dunai László vágó és Jeszenszky Tamás hangmester. Buruncz Ádám fővilágosítóként dolgozott a kisjátékfilmen.

A La Cinef válogatásáról és a rövidfilmes versenybe bekerült 11 alkotásról a Lubna Azabal belga színésznő vezette zsűri dönt, a testület további tagjai Marie-Castille Mention-Schaar francia filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Paolo Moretti fesztiválszervező, Claudine Nougaret francia producer, rendező, valamint Vladimir Perišić szerb filmrendező, forgatókönyvíró. A La Cinef díjat május 23-án, a rövidfilmes verseny díjait a fesztivál záróeseményén, május 25-én adják át.

A május 14. és 25. között zajló 77. Cannes-i Fesztivál hétfőn tette közzé végleges válogatását. Mint kiderült, két román filmet is vetítenek: Emanuel Pârvu Trei kilometri până la capătul lumii című LMBTQ-tematikájú filmjét a versenyszekcióban, az Ilie Năstase egykori teniszlegendáról szóló, Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu és Tudor D. Popescu rendezte dokumentumfilmet pedig kiemelt eseményként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!