A másik nézőpont TESZT-jét szervezik meg idén Temesváron

2024. április 2. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2024. május 19-26. között tizenötödik alkalommal rendezi meg a TESZT Temesvári Euroregionális Színházi Találkozót, amelynek témája idén a „másik nézőpont”. Május 1-ig kedvezményes áron, 300 lejért válthatóak bérletek, közölte a színház.

A 15. TESZT válogatása olyan témaköröket állít reflektorfénybe, amelyekkel keveset foglalkozunk, vagy olyan megközelítéseket, amelyek az egyre inkább polarizálódó világban ellentétben állnak saját meggyőződésünkkel, a kiválasztott produkciók pedig lehetőséget kínálnak az emberi motivációk dinamikájának mélyebb megértésére, fogalmaztak a szervezők.

A program 24 produkciót vonultat fel Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból, Bulgáriából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Finnországból, amelyek közül kettő (a Penthesilea és a Share the Love) szabadtéri előadás, és ingyenesen megtekinthető. Az EXT@TESZT szekció három helyi független társulatot (Arte-Factum, Unfold Motion, Basca Színház) mutat be nemzetközi kontextusban.

A fesztivál a szervező színház saját produkcióival kezdődik és zárul, az 1978 és Pericles nemzetközileg elismert színházi alkotók, Tomi Janežič és Philip Parr rendezései.

A fesztivál előadásaiban közös az aktuális trendekhez igazodó esztétika, illetve a konvencionális színházi helyszínek és keretek átlépése. A meghívott alkotók között van Urbán András, Selma Spahić, Mario Banushi, Stefano Té, Nagy József vagy Horváth Csaba.

Az európai színpadokon már ismert előadások közül a TESZT – Romániában elsőként – elhozza a fiatal Mario Banushi által rendezett Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia című produkciót, amely egy felkavaró érzékenységű vizuális költemény családról és halálról, hangsúlyozza a közlemény.

Bérletek április 1. és május 1. között 300 lejért válthatók, az előfizetés a 10 szabadon választott előadásra szóló jegy mellett egy TESZT15 feliratú pólót vagy vászonszatyrot is tartalmaz. Május 1-től a 10 belépőt tartalmazó bérlet 400 lejért, az 5 jegyet tartalmazó 200 lejért váltható ki, az előadásokra szóló jegyek pedig előadásonként 50 lejért, a koncertekre 30 lejért vásárolhatók meg akár online is. A szervezők valamennyi produkcióhoz – az előadás nyelvétől függően – román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak.

A fesztivál ideje alatt minden este moderált beszélgetésre is sor kerül, ahol a közönség párbeszédet folytathat az alkotókkal, művészekkel.

A bérletek a közlemény szerint kizárólag a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegypénztárában (Alba Iulia utca 2. szám) vásárolhatók meg. További információk a jegyirodában, a [email protected] e-mail-címen, vagy a 0356-450606-os telefonszámon igényelhetők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!