A másik nézőpont TESZT-jét szervezik meg idén Temesváron

2024. április 2. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2024. május 19-26. között tizenötödik alkalommal rendezi meg a TESZT Temesvári Euroregionális Színházi Találkozót, amelynek témája idén a „másik nézőpont”. Május 1-ig kedvezményes áron, 300 lejért válthatóak bérletek, közölte a színház.

A 15. TESZT válogatása olyan témaköröket állít reflektorfénybe, amelyekkel keveset foglalkozunk, vagy olyan megközelítéseket, amelyek az egyre inkább polarizálódó világban ellentétben állnak saját meggyőződésünkkel, a kiválasztott produkciók pedig lehetőséget kínálnak az emberi motivációk dinamikájának mélyebb megértésére, fogalmaztak a szervezők.

A program 24 produkciót vonultat fel Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból, Bulgáriából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Finnországból, amelyek közül kettő (a Penthesilea és a Share the Love) szabadtéri előadás, és ingyenesen megtekinthető. Az EXT@TESZT szekció három helyi független társulatot (Arte-Factum, Unfold Motion, Basca Színház) mutat be nemzetközi kontextusban.

A fesztivál a szervező színház saját produkcióival kezdődik és zárul, az 1978 és Pericles nemzetközileg elismert színházi alkotók, Tomi Janežič és Philip Parr rendezései.

A fesztivál előadásaiban közös az aktuális trendekhez igazodó esztétika, illetve a konvencionális színházi helyszínek és keretek átlépése. A meghívott alkotók között van Urbán András, Selma Spahić, Mario Banushi, Stefano Té, Nagy József vagy Horváth Csaba.

Az európai színpadokon már ismert előadások közül a TESZT – Romániában elsőként – elhozza a fiatal Mario Banushi által rendezett Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia című produkciót, amely egy felkavaró érzékenységű vizuális költemény családról és halálról, hangsúlyozza a közlemény.

Bérletek április 1. és május 1. között 300 lejért válthatók, az előfizetés a 10 szabadon választott előadásra szóló jegy mellett egy TESZT15 feliratú pólót vagy vászonszatyrot is tartalmaz. Május 1-től a 10 belépőt tartalmazó bérlet 400 lejért, az 5 jegyet tartalmazó 200 lejért váltható ki, az előadásokra szóló jegyek pedig előadásonként 50 lejért, a koncertekre 30 lejért vásárolhatók meg akár online is. A szervezők valamennyi produkcióhoz – az előadás nyelvétől függően – román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak.

A fesztivál ideje alatt minden este moderált beszélgetésre is sor kerül, ahol a közönség párbeszédet folytathat az alkotókkal, művészekkel.

A bérletek a közlemény szerint kizárólag a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegypénztárában (Alba Iulia utca 2. szám) vásárolhatók meg. További információk a jegyirodában, a [email protected] e-mail-címen, vagy a 0356-450606-os telefonszámon igényelhetők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!