Középiskolások esszéit várja a BBTE Magyar Filozófiai Intézete

2023. december 29. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

2024-ben is várja a IX–XII. osztályosok jelentkezését a középiskolás diákok számára kiírt filozófiai esszépályázatra a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete.

Kiindulópontként két szövegrészletet ajánlanak az érdekeltek figyelmébe:

1) „Carl Schmitt jegyezte meg, hogy »a belső meghasonlottság jele«, »ha egynél több valódi ellenségünk van«. De ugyanez igaz a barátokra is. Schmitt szemében személyiség- és alakvesztés, ha valakinek egynél több igaz barátja van. A sok facebookos barát Schmitt számára a késő modern én személyiség- és alakvesztésének jele lenne. Pozitívan nézve, a karakter nélküli ember a rugalmas ember, aki minden formát, minden szerepet, minden funkciót képes magára venni. Ezt az alaktalanságot, illetve rugalmasságot komoly gazdasági hatékonyság kíséri.” (Byung-Chul Han: A kiégés társadalma)

2) „A médiumok korszakában az arc története új fordulatot vesz. A médiatársadalom ugyanis szakadatlanul fogyasztja az arcokat, amelyeket maga termel meg. Ezek az arcok a képgyártási technika legújabb vívmányai által létrehozott artefaktumok, hatásuk a megjelenés gyorsaságából fakad. Azt mondhatjuk, hogy a médiaarcok kiszorították a nyilvánosságból a természetes arcot, amely a kamerával történő rögzítés és a képernyőre való átvitel révén már eleve maszkként jelenik meg. A médiumok a személy nyilvános képviseletét ellátó arcklisékkel szolgálják ki a közönséget. Végül a digitális forradalommal teljesedik ki az arctermelés technikája. Az így létrejövő szintetikus arcok immár nem kötődnek eleven testekhez. A cyberface kifejezés már önmagában is a hasonlatosság és a leképezés elvének feladására utal.” (Hans Belting: Faces. Az arc története)

A pályázat résztvevői ezúttal a 2023/2024-es tanév IX–XII. osztályos tanulói lehetnek. Az intézet közleményében kiemeli, hogy lehetőség van idegen nyelven (pl. angolul) írt dolgozattal is pályázni, ehhez a szövegek angol nyelvű változatát is közzétették.

A 3-8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül az [email protected] címre kell küldeni 2024. április 14-ig.

A pályázatok értékelése után, az esélyes/nyertes pályamunkák szerzőitől elkérik személyes adataikat (név, iskola, osztály), kapcsolattartási információikat (lakcím, telefon), valamint felkészítő tanáruk nevét. A pályamunkákat díjazzák, az I. díj 500 lej, a II. díj 300 lej, a III. díj 200 lej. A pályamunkák szerzőit szívesen látják a BBTE filozófia szakának hallgatói között.

Az eredményhirdetésre a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2024. április 27-én megszervezésre kerülő Filozófus Nyílt Nap alkalmából. A pályázókat e-mailben értesítik a pályázat eredményéről. További információk a pályázatról itt találhatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!