Karácsony előtt érkezik Erdélybe a Cicaverzum

2023. december 8. – 16:00

Karácsony előtt érkezik Erdélybe a Cicaverzum
Cicaverzum – Fotó: Filmtett Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

December 15-én lesz Szeleczki Rozália Cicaverzum című romantikus vígjátékának romániai bemutatója, közölte a filmet forgalmazó Filmtett Egyesület, amely „cicaszépségversenyt” hirdetett.

A harmincéves Fáni menekül a szerelemtől, hiszen ha megtetszik neki egy férfi, azonnal a halálát vizionálja. Környezete hiába próbálja összehozni valakivel, ő inkább a magányt választja, és a munkájára koncentrál. Amikor egy napon egy rejtélyes fekete Macska kezd el udvarolni neki, akinek a búgó hangját csak ő hallja, minden megváltozik. Fáni annyira a Macska hatása alá kerül, hogy azt is elhiszi, ez az igaz szerelem. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a manipulatív Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. De vajon mit szól a „tündérmeséhez” Mihály, a macska sármos gazdája?

A Cicaverzum forgatókönyvét elsőfilmes rendezője és Kemény Zsófia közösen jegyzik, producere Iványi Petra. A film főbb szerepeit Törőcsik Franciska, Polgár Csaba, Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert, Tordai Teri és Patkós Márton játssza.

„A Cicaverzum többször is indokolatlanul belelépked közönségfilmes csapdákba ahelyett, hogy hű maradna a nyitójelenetben megismert abszurdhoz. Mintha valahol félúton az alkotók is elbizonytalanodtak volna, szabad-e ennyire szürreális filmet forgatniuk. Többször is olyan benyomást kelt a Cicaverzum, mint ami a szabadjára engedett őrület közepette néha észbe kap és visszatér ahhoz a biztonsági játékhoz, ami az erőltetettebb, a nézőjében már nem bízó filmeket jellemzi: teátrális, túltolt jelenetek, felületes mellékszereplők” – írta kritikájában a Telex.

A Cicaverzum romániai vetítései:

  • Kolozsvár, Győzelem mozi, december 13., 17:45 – díszbemutató és közönségtalálkozó az alkotókkal (Facebook-esemény itt), utána rendszeres vetítések a moziban
  • Kolozsvár, Művész mozi, december 17., 20:30 – a vetítés facebook-oldala elérhető itt, jegyet váltani itt lehet, utána rendszeres vetítések a moziban
  • Csíkszereda, Csíki mozi, december 20., 19:00 – a vetítés facebook-oldala elérhető itt
  • Sepsiszentgyörgy, Művész mozi – rendszeres vetítések december 15-től
  • Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Központ – egyszeri vetítés januárban
  • Gyergyóalfalu, Petőfi Művelődési Központ – két vetítés januárban

A filmet eredeti nyelven, román nyelvű felirattal vetítik a mozik. Romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület a bemutató apropóján december 10-i határidővel „cicaszépségversenyt” hirdetett a Facebook-oldalán: cicás fényképeket várnak, amellyekkel mozijegyet, aláírt filmplakátot vagy macskaeledelt lehet nyerni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!