November végén érkezik a romániai mozikba az Elfogy a levegő

2023. november 16. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan szerda este egy premier előtti vetítésen a bukaresti Magyar Filmhét keretében már megvolt a romániai bemutatója egy tordai eset inspirálta Elfogy a levegőnek, de a szovátai származású Moldovai Katalin első egészestés alkotása november 24-én kerül hivatalosan a romániai mozik műsorába; az eseményt több közönségtalálkozó kíséri – tájékoztat a filmet forgalmazó Filmtett.

A film alapjául 2017-ben, Tordán lezajlott valós események szolgálnak: Adela Stan irodalomtanárnőt feljelentette egy szülő, amiért a 12. osztályos diákjainak ajánlotta a Teljes napfogyatkozás című, Agnieszka Holland rendezte 1995-ös életrajzi játékfilmet.

Az Elfogy a levegőt Palóczi Zita és Moldovai Katalin forgatókönyve alapján az utóbbi rendezte, producere Muhi András és Moldovai Katalin. Operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya, a látványért Bocskai Gyopár felelt. A film zenéjét Cári Tibor szerezte. A főszerepet Krasznahorkai Ágnes alakítja, oldalán Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt, Lőrincz Ágnes és Tompa Eszter látható. A filmet tavalyelőtt forgatták, nagyrészt Gyergyószentmiklóson.

A tájékoztatás szerint az alábbiak szerint alakul a film romániai vetítése:

  • Kolozsváron november 22-én a Győzelem moziban lesz a díszbemutató, majd utána közönségtalálkozó az alkotókkal, a november 25-én pedig a Művész moziban zajló vetítést követően Adela Stannal szerveznek találkozót. A díszbemutatók után mindkét mozi rendszeresen vetíti a filmet.
  • Csíkszeredában november 23-án, 19 órától lesz vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel a Csíki moziban.
  • Sepsiszentgyörgyön november 24-én, 18 órától lesz vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel a Művész moziban, majd rendszeres vetítések lesznek ugyanitt.
  • Bukarestben november 24-én, 18 órától egyszeri vetítésen lehet megnézni a filmet a Román Parasztmúzeum mozijában.
  • Gyergyószentmiklóson december 5-én, 18 órától lesz vetítés a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében; a közönségtalálkozón részt vesz Moldovai Katalin, a film rendezője, valamint a gyergyószentmiklósi szereplők, Vajda Gyöngyvér, Máthé Annamária, Tamás Boglár és Moșu Norbert-László.
  • Kézdivásárhelyen december 19-én egyszeri vetítésen lehet megnézni a filmet a Vigadó Művelődési Központban.

Az Elfogy a levegőnek Torontóban volt a bemutatója, majd október közepén a varsói versenyért szurkoltak, ahol filmjük a fesztivál három zsűrijének is a kedvence lett: elnyerte az első- és második filmeket versenyeztető fesztivál fődíját, a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját, valamint a fiatal filmkritikusok díját. November első felében Sándor Soma elnyerte a legjobb színésznek járó díjat Szalonikiben, és az Arrasi Filmfesztivál díjátadó gáláján az Elfogy a levegőt hirdették ki közönségdíjasként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!