November végén érkezik a romániai mozikba az Elfogy a levegő

2023. november 16. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan szerda este egy premier előtti vetítésen a bukaresti Magyar Filmhét keretében már megvolt a romániai bemutatója egy tordai eset inspirálta Elfogy a levegőnek, de a szovátai származású Moldovai Katalin első egészestés alkotása november 24-én kerül hivatalosan a romániai mozik műsorába; az eseményt több közönségtalálkozó kíséri – tájékoztat a filmet forgalmazó Filmtett.

A film alapjául 2017-ben, Tordán lezajlott valós események szolgálnak: Adela Stan irodalomtanárnőt feljelentette egy szülő, amiért a 12. osztályos diákjainak ajánlotta a Teljes napfogyatkozás című, Agnieszka Holland rendezte 1995-ös életrajzi játékfilmet.

Az Elfogy a levegőt Palóczi Zita és Moldovai Katalin forgatókönyve alapján az utóbbi rendezte, producere Muhi András és Moldovai Katalin. Operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya, a látványért Bocskai Gyopár felelt. A film zenéjét Cári Tibor szerezte. A főszerepet Krasznahorkai Ágnes alakítja, oldalán Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt, Lőrincz Ágnes és Tompa Eszter látható. A filmet tavalyelőtt forgatták, nagyrészt Gyergyószentmiklóson.

A tájékoztatás szerint az alábbiak szerint alakul a film romániai vetítése:

  • Kolozsváron november 22-én a Győzelem moziban lesz a díszbemutató, majd utána közönségtalálkozó az alkotókkal, a november 25-én pedig a Művész moziban zajló vetítést követően Adela Stannal szerveznek találkozót. A díszbemutatók után mindkét mozi rendszeresen vetíti a filmet.
  • Csíkszeredában november 23-án, 19 órától lesz vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel a Csíki moziban.
  • Sepsiszentgyörgyön november 24-én, 18 órától lesz vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel a Művész moziban, majd rendszeres vetítések lesznek ugyanitt.
  • Bukarestben november 24-én, 18 órától egyszeri vetítésen lehet megnézni a filmet a Román Parasztmúzeum mozijában.
  • Gyergyószentmiklóson december 5-én, 18 órától lesz vetítés a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében; a közönségtalálkozón részt vesz Moldovai Katalin, a film rendezője, valamint a gyergyószentmiklósi szereplők, Vajda Gyöngyvér, Máthé Annamária, Tamás Boglár és Moșu Norbert-László.
  • Kézdivásárhelyen december 19-én egyszeri vetítésen lehet megnézni a filmet a Vigadó Művelődési Központban.

Az Elfogy a levegőnek Torontóban volt a bemutatója, majd október közepén a varsói versenyért szurkoltak, ahol filmjük a fesztivál három zsűrijének is a kedvence lett: elnyerte az első- és második filmeket versenyeztető fesztivál fődíját, a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját, valamint a fiatal filmkritikusok díját. November első felében Sándor Soma elnyerte a legjobb színésznek járó díjat Szalonikiben, és az Arrasi Filmfesztivál díjátadó gáláján az Elfogy a levegőt hirdették ki közönségdíjasként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!