Újabb helyszínnel, bővebb kínálattal jelentkezik a cannes-i filmek kolozsvári fesztiválja

2023. október 19. – 16:54

Újabb helyszínnel, bővebb kínálattal jelentkezik a cannes-i filmek kolozsvári fesztiválja
Jelenet Aki Kaurismäki: Hulló levelek című filmjéből, amely 2023-ban elnyerte a Zsűri Díját a cannes-i filmfesztiválon – Forrás: a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

14 filmet mutat be október 27. és 29. között a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca fesztivál Kolozsváron. A vetítések a Gyözelem, Művész és – első alkalommal – a Dacia moziban lesznek, közölték a szervezők.

Alig néhány hónappal a cannes-i világpremier után a kolozsvári közönségnek lehetősége nyílik megnézni az év legfontosabb, a kritikusok és a közönség által egyaránt nagyra értékelt szerzői filmjeit.

A 2023-as Arany Pálma-díjas Justine Triet francia rendező Egy zuhanás anatómiája (L'Anatomie d'une Chute) című filmje, amely 2023-ban Berlinben elnyerte az Arany Medvét, Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Az Adamanton (Sur l'Adamant) című alkotása és az idei Cannes-i filmfesztivált megnyitó Jeanne du Barry – csak három olyan cím, amelyet ezen a fesztiválon láthat először a kolozsvári közönség.

Emellett vetítik a Zsűri díjával, a FIPRESCI-díjjal, a legjobb színésznőnek és a legjobb színésznek járó elismeréssel, valmint a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal kitüntetett filmeket. Az idei cannes-i verseny 19 filmje közül 8 film szerepel a programban, az Un Certain Regard és a Filmkészítők Kéthete szekciók filmjeit. Olyan rendezők új munkái lesznek műsoron, mint Aki Kaurismäki, Wim Wenders vagy Ken Loach, és látható lesz a 2021-es cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájában díjazott, belga-román-mexikói koprodukcióban készült La Civil, a romániai származású Teodora Ana Mihai filmje, valamint a ditrói történetből inspirálódótt RMN, Cristian Mungiu 2022-ben bemutatott filmje.

Cristian Mungiu rendező, aki a Les Films de Cannes projektet 14 évvel ezelőtt kezdeményezte, október 26-án, csütörtökön Kolozsváron lesz Tania Ionașcu, a nagymamám. Egy besszaráb életrajz című könyvének bemutatóján, amelyet a Humanitas könyvesboltban szerveznek meg.

A fesztivál filmjeit a filmedefestival.ro oldalon mutatják be részletesen, a vetítések programja pedig a Győzelem, a Művész és a Dacia mozi honlapjain olvasható. A Dacia moziban tartott vetítésekre ingyenes a belépés, hívják fel a figyelmet a szervezők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!