Újabb helyszínnel, bővebb kínálattal jelentkezik a cannes-i filmek kolozsvári fesztiválja

2023. október 19. – 16:54

Újabb helyszínnel, bővebb kínálattal jelentkezik a cannes-i filmek kolozsvári fesztiválja
Jelenet Aki Kaurismäki: Hulló levelek című filmjéből, amely 2023-ban elnyerte a Zsűri Díját a cannes-i filmfesztiválon – Forrás: a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

14 filmet mutat be október 27. és 29. között a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca fesztivál Kolozsváron. A vetítések a Gyözelem, Művész és – első alkalommal – a Dacia moziban lesznek, közölték a szervezők.

Alig néhány hónappal a cannes-i világpremier után a kolozsvári közönségnek lehetősége nyílik megnézni az év legfontosabb, a kritikusok és a közönség által egyaránt nagyra értékelt szerzői filmjeit.

A 2023-as Arany Pálma-díjas Justine Triet francia rendező Egy zuhanás anatómiája (L'Anatomie d'une Chute) című filmje, amely 2023-ban Berlinben elnyerte az Arany Medvét, Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Az Adamanton (Sur l'Adamant) című alkotása és az idei Cannes-i filmfesztivált megnyitó Jeanne du Barry – csak három olyan cím, amelyet ezen a fesztiválon láthat először a kolozsvári közönség.

Emellett vetítik a Zsűri díjával, a FIPRESCI-díjjal, a legjobb színésznőnek és a legjobb színésznek járó elismeréssel, valmint a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal kitüntetett filmeket. Az idei cannes-i verseny 19 filmje közül 8 film szerepel a programban, az Un Certain Regard és a Filmkészítők Kéthete szekciók filmjeit. Olyan rendezők új munkái lesznek műsoron, mint Aki Kaurismäki, Wim Wenders vagy Ken Loach, és látható lesz a 2021-es cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájában díjazott, belga-román-mexikói koprodukcióban készült La Civil, a romániai származású Teodora Ana Mihai filmje, valamint a ditrói történetből inspirálódótt RMN, Cristian Mungiu 2022-ben bemutatott filmje.

Cristian Mungiu rendező, aki a Les Films de Cannes projektet 14 évvel ezelőtt kezdeményezte, október 26-án, csütörtökön Kolozsváron lesz Tania Ionașcu, a nagymamám. Egy besszaráb életrajz című könyvének bemutatóján, amelyet a Humanitas könyvesboltban szerveznek meg.

A fesztivál filmjeit a filmedefestival.ro oldalon mutatják be részletesen, a vetítések programja pedig a Győzelem, a Művész és a Dacia mozi honlapjain olvasható. A Dacia moziban tartott vetítésekre ingyenes a belépés, hívják fel a figyelmet a szervezők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!