Három díjat nyert Varsóban Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje

2023. október 16. – 10:04

Három díjat nyert Varsóban Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje
Skovrán Tünde és Krasznahorkai Ágnes az Elfogy a levegő című filmben – Fotó: A film Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az elfogy a levegő című film, amelyet egy Tordán történt eset inspirált, három díjat is kapott európai bemutatóján, a 39. Varsói Filmfesztiválon. Moldovai Katalin filmje az első és második nagyjátékfilmeknek helyt adó szekció fődíját, a legjobb kelet-európai elsőfilmnek járó FIPRESCI-díjat és Young FIPRESCI-díjat is elnyerte.

A korábban a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film története szerint Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő azonban váratlanul feljelenti egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

A szovátai származású Moldovai Katalin a Sapientia EMTE Fotó, film, média szakán kezdte a filmes tanulmányait, majd a Budapesti Metropolitan Egyetemen Mozgóképművész mesterképzésén folytatta. Az ott készült rendezői diplomafilmjét (Ahogy eddig) a 72. cannes-i fesztiválra is meghívták, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

Első nagyjátékfilmjét Palóczi Zitával közösen írta, és Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban forgatta, olyan erdélyi színészekkel, mint Skovrán Tünde, Lőrinc Ágnes, Bölönyi Zsolt és Dimény Áron. Rajtuk kívül Krasznahorkai Ágnes és Sándor Soma látható a főbb szerepekben. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Magma Cinema, a Spot Film, a Salamandra Film és a Digital Fiction Studios gyártásában készült. Executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin.

A film november 2-től lesz látható a magyar mozikban, a romániai forgalmazásáról egyelőre nincsenek hírek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!