Több zenével, Bánffy Miklós és Székely Csaba drámájával készül a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

2023. október 11. – 19:06

Több zenével, Bánffy Miklós és Székely Csaba drámájával készül a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
A szervezők szerdán sajtótájékoztatón ismertették a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár újdonságait – Fotó: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Másolás

Vágólapra másolva

Zenés produkciókkal színesítik a szervezők a „Könyvek hangja” mottóval megszervezett 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programját, amelyben Székely Csaba új történelmi színműve is szerepel, illetve Egressy Zoltán, Jászberényi Sándor, Tisza Kata, Tompa Andrea és Vida Gábor ülnek egy asztalhoz, hogy az elbeszélés felelősségéről beszéljenek.

A november 16-a és 19-e között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában zajló rendezvényre 25 kiadó jelentkezett, többségük erdélyi, hat pedig magyarországi, derül ki a szervezők szerdai közleményéből. A kiemelt irodalmi programok közé tartozik Egressy Zoltán, Jászberényi Sándor, Tisza Kata, Tompa Andrea és Vida Gábor beszélgetése, a fiatal költők szombati matinéja, vagy André Ferenc, Erdős Virág, Fischer Botond, Kali Ágnes és Parti Nagy Lajos Beethoven zenéjére írt versvariációi. Idén is szakmai zsűri ítéli oda az Év szerzője díjat.

A rendezvényen a 150 éve született Bánffy Miklós emlékének is teret szentelnek, többek között a Naplegenda című művének a felolvasószínházi bemutatójával.

A vásár mindhárom napján zenés produkciókkal szólítják meg a különböző korosztályokat. A legkisebbeknek Iszlai Renáta és Szász Márk Boka zenél, az ovisokat és a Kiskalász együttes várja a csütörtöki megnyitót követően a Nagyteremben. Szombat délelőtt a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Kishercege korosztályra való tekintet nélkül ajánlja előadását. A felnőtteket péntek este Pokorny Lia szólítja meg, aki LIAison sanzon stand up estjével érkezik Marosvásárhelyre.

Idén a gyerekprogramokat is a vásármottó szellemében tervezték, így több zenés, könyves program várja a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat.

A kamaszokat, fiatalokat november 16-án, csütörtökön Örömzene a könyvértjelszóval jam session, 18-án szombaton pedig a szabad színpad várja. Ez utóbbin előzetes bejelentkezéssel ők maguk is megmutathatják tehetségüket

A vásárral párhuzamosan ebben az évben is megszervezik az olvasójátékot, amelyre 200 csapat, azaz 663 diák jelentkezett, akik személyesen is találkozhatnak az olvasásra kijelölt kötetek szerzőivel, Egressy Zoltánnal, Kolozsi Lászlóval, Pifkó Céliával és Bernáth Zsolttal.

A nulladik napon, azaz november 15-én Székely Csaba Az igazság gyertyái című, a bözödújfalusi székely zsidók történetét feldolgozó darabját mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Sebestyén Aba rendezésében a nagyszínpadon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!