Öt dokumentumfilmet és 17 egészestés fikciós alkotást vetít idén a Filmtettfeszt

2023. szeptember 19. – 09:14

Öt dokumentumfilmet és 17 egészestés fikciós alkotást vetít idén a Filmtettfeszt
Vilmányi Benett és Hartai Petra a Látom, amit látsz című filmben – Fotó: Látom, amit látsz / Filmtett

Másolás

Vágólapra másolva

A 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle október 4. és 8. között zajlik Kolozsvár központtal, és 15 további településen. Öt dokumentumfilmet és 17 egészestés fikciós alkotást vetítenek. Köztük van az elmúlt év két animációs sikerfilmje: Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Kojot négy lelke és a Berlinalén bemutatott Műanyag égbolt is, közölték a szervezők.

Közleményük szerint 2023 különleges év volt a magyar filmművészetben: két egészestés animációs film is bemutatót ünnepelhetett sok éves alkotómunka nyomán, ráadásul mindkettő előkelő nemzetközi fesztiválköröket futott.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égboltja különleges rajz- és animációs technikájával igazi ínyencség a Filmtettfeszt programjában is: ilyen aprólékosan kidolgozott, látványos és okosan építkező sci-fi sosem készült még Magyarországon.

Szintén egyedülálló színfolt a magyar filmes palettán a Nyócker rendezőjének új filmje, a Kojot négy lelke, nem véletlen, hogy ez a virtuóz indiánmese állt idén rajthoz Magyarország képviseletében a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-szobrocskáért. A mítoszok erejével és nyers rajzstílusával környezetvédő üzenetet megfogalmazó alkotást október elején, Kolozsváron is meg lehet majd nézni.

A programban vannak néhány hete bemutatott:

  • Mellékszereplők (r. Sopsits Árpád),
  • Látom, amit látsz (r. Szabó Mátyás),
  • A másik érintése (r. Buvári Tamás)

és korábban debütált, kiemelkedő színészi teljesítményekkel brillírozó:

  • Larry (r. Bernáth Szilárd),
  • Veszélyes lehet a fagyi (Szilágyi Fanni),
  • Hat hét (r. Szakonyi Noémi Veronika),
  • Magasságok és mélységek (r. Csoma Sándor)

filmdrámák és fergeteges vígjátékok:

  • Szia, Életem! (r. Rohonyi Gábor, Vékes Csaba),
  • Nyugati nyaralás (r. Lévai Balázs, Tiszeker Dániel),
  • Zanox – kockázatok és mellékhatások (r. Baranyi Gábor Benő) is.

Az előbbiekhez csatlakozik a Hadik (r. Szikora János) című kosztümös, történelmi kalandfilm, és a szintén megtörtént eseményeket feldolgozó, hat Magyar Mozgókép Díjjal elismert Blokád (r. Tősér Ádám), illetve a nem annyira konkrét eseményt feldolgozó, általánosabb üzenetű politikai filmdráma, a Hatalom (r. Prikler Mátyás). A 23. Filmtettfeszt nyitófilmjét, az idén 20 éves Kontrollt hat helyszínen vetítjük.

Dokumentarizmus és fikció határán egyensúlyoz a Háromezer számozott darab (r. Császi Ádám) és a Jóreménység-sziget (r. Ljasuk Dimitry) – utóbbi Nagyváradon lesz megtekinthető. Az idei válogatás legszórakoztatóbb, szatírával alaposan elkevert dokumentumfilmje kétségtelenül Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című alkotása, viszont nem ez az egyetlen, erdélyi témát feldolgozó dokumentumfilm a fesztiválon: az Olimpiai álom Erdélyben (r. Szarka Nóra) egy kevesek által ismert történetet dolgoz fel – a borsafüredi olimpia füstbe ment tervéről mesél –, a „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” (r. Maksay Ágnes) pedig Petőfi Sándor útját követi. A műsor kiegészül továbbá az elmúlt év két legsikeresebb magyar dokumentumfilmjével: legendás vízilabda-válogatottról szóló A nemzet aranyait (r. Zákonyi S. Tamás) mostanig több mint 87 000-en nézték meg moziban, az elgondolkodtató A döntés (r. Vízkelety Márton, Ugrin Julianna) pedig a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál legjobb magyar filmjének járó díjat vitte el, és szerepelt Románia legnagyobb dokumentumfilm-fesztiválja, a nagyszebeni Astra versenyében is.

A Filmtettfeszt idején fiatal erdélyi alkotók dokumentumfilmes versenye is zajlik szakmai zsűrivel és online közönségszavazással.

A fesztivál teljes műsora a következő napokban fokozatosan válik teljessé a filmtettfeszt.ro honlapon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!