Nyilatkozatban tiltakoznak a melegellenes törvény ellen a Jelenkor szerzői, köztük erdélyiek is

2023. augusztus 1. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatban fejezte ki tiltakozását a magyarországi melegellenes törvény, illetve annak gyakorlati következményei, „a fóliázások, a könyvkivonások, és az ezek nyomán kialakuló (ön)cenzúra” ellen a Libri-csoporthoz tartozó Jelenkor Kiadó harmincnégy szerzője, írja a Litera alapján a Telex.

A nyilatkozat aláírói elfogadhatatlannak tartják, hogy Európa közepén a 21. században a megbélyegzés és a kirekesztés legyen egy ország kultúrájának alapja, és azt is jelezték, hogy várják a törvény mihamarabbi eltörlését.

A szerzők kiemelték, hogy már annak megszavazása előtt is tiltakoztak a melegellenes törvény ellen, és hozzátették, felháborítónak érzik, hogy „egy autoriter pártalakulat normalizálni igyekszik egy, a legrosszabb diktatúrákat idéző jogi intézkedést, a társadalom egy meghatározó, noha eleve marginalizált rétege ellen”. Leszögezték, hogy kiállnak a törvény által sújtott szerzőtársaik és könyvek mellett, és támogatják az LMBTQI+ közösség minden tagjának szólásszabadsághoz és egyenlőséghez, illetve méltó kulturális reprezentációhoz való jogát.

A nyilatkozatot olyan erdélyi származású és Erdélyben élő szerzők írták alá, mint André Ferenc, Győrfi Kata, Horváth Benji, Láng Zsolt, Papp Sándor Zsigmond, Selyem Zsuzsa és Tompa Andrea.

A melegellenes törvény az utóbbi időszakban nagy hullámokat vetett a magyar könyvpiacon, elsősorban azért, mert a könyvesboltok kénytelenek voltak egy rakás könyvet befóliázni, esetleg át kellett rakniuk őket az ifjúsági részlegről máshová. Később kiderült, hogy ennél is durvább a helyzet, és valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

További kavarodást okozott, hogy a Libri időközben kormányközeli tulajdonba került, amiről többek közt Tompa Andrea, a Jelenkor egyik legfontosabb szerzője azt nyilatkozta, ha személyi vagy minőségi változást tapasztal, akkor ő is megfontolja, „hol van jó helyen” a kézirata. Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója, a Librit lényegében felvásároló MCC kuratóriumi elnöke később azt mondta az akvizíció ellen tiltakozó írókról, hogy „azok balhéznak, akiknek az eladási számai rosszul állnak, és jól jön nekik az ingyenreklám”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!