Erdély aranykorának zenéjét idézi a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2023. július 6. – 16:05

Erdély aranykorának zenéjét idézi a Csíkszeredai Régizene Fesztivál
A Csíkszeredai Régizene Fesztivál fő helyszíne a Mikó-vár – Fotó: Szigeti Vajk István

Másolás

Vágólapra másolva

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik fő helyszínéül szolgáló Mikó-várat 400 évvel ezelőtt kezdték építeni, ennek emlékére a 16-17. századi erdélyi zenét idézi a rendezvénysorozat július 8–16. között, közölték a szervezők.

A fesztivál fő tematikája a 17. század, ami Európában stílus- és korszakváltást hozott, a reneszánszból a kora barokkba. Ennek az időszaknak, Erdély aranykorának egyik ikonikus szereplője Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, akinek udvarában együtt alkotott és muzsikált számos külföldi és erdélyi zenész. Az idei műsorkínálatban ez a sokféleség kapott helyet, a hazai előadókon túl Európa különböző tájairól érkeznek fellépők egyházi és világi zenét kínálva a közönség számára, részletezte a szerdai sajtótájékoztatón a fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác.

A Mikó-vár színpadán fellép többek között a Prisma együttes, a Kájoni Consort, a Carmina Renascentia, a Concerto Spiralis, a Barokk Fesztiválzenekar, a Musica Historica vagy a Trei Parale.

Ebben az évben a korábbiaknál gazdagabb lesz a kísérőprogram-kínálat. A Csíki Moziban tartandó tudományos előadások között szerepel például Dr. Radnóti Klára bemutatója Bethlen Gábor második feleségének, Brandenburgi Katalinnak a virgináljáról, erről a különleges hangszerről, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum őriz, de a gasztronómia iránt érdeklődők a négy évszázaddal ezelőtti erdélyi táplálkozás jellegzetességeit is megismerhetik Saly Noémi művelődéstörténész előadásából, sőt meg is kóstolhatják a korabeli ízeket Szőcs Előd jóvoltából.

A fesztivál időtartama alatt ingyenes tárlatvezetések lesznek a Csíki Székely Múzeumban, továbbá megszervezik a borkóstolót és a zenés helytörténeti túrát is. A fesztivál teljes programja, illetve a jegyekkel, előzetes regisztrációval kapcsolatos részletek a regizene.ro honlapon és a Facebook-on olvashatóak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!