Biró József művészettörténész festményeit bemutató galéria nyílik Kolozsváron

2023. július 6. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Biró József festőművész állandó tárlatát avatják fel vasárnap a kolozsvári Zsidó Kulturális Központban, jelentette be Facebook-oldalán a Kolozsvári Zsidó Hitközség.

A nagyváradi születésű Biró József (1907-1945) elsősorban művészettörténészként, az erdélyi műemlékek, kastélyok kutatójaként ismert, eredetileg azonban festőművésznek készült, előbb Thorma József tanítványa volt a nagybányai művésztelepen, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolára iratkozott be, ahol Réti István volt a mestere. Miután művészettörténetből szerzett doktori címet a Pázmány Péter Tudományegyetemen, hazatért Erdélybe, ahol többek között a bonchidai kastélyban elhelyezett Bánffy-levéltárat és -könyvtárat rendezte, illetve rövid ideig, 1937–39 között a marosvásárhelyi Teleki Téka igazgatója is volt.

A második világháború idején édesapjával együtt sikerült mentesítést kapnia a zsidóellenes törvények hatálya alól, és mindketten Budapestre költöztek, ahol egy szerencsétlen véletlen folytán a nyilasok a Dunába lőtték őket.

Biró Jószef alkotásait – 51 kis méretű festményt és bekeretezett grafikát, rajzot, vázlatot és karikatúrát – a Franciaországban élő unokaöccse, Adam Biro író, kiadóigazgató adományozta a Kolozsvári Zsidó Hitközségnek. A gyűjteményt 2021-ben a Kolozsvári Művészeti Múzeumban már bemutatták, 2022-ben pedig Biró József szülővárosában, Nagyváradon rendeztek belőle kiállítást. Végleges kiállítóhelyük a kolozsvári, Horea-úti Zsidó Kulturális Központban kialakított Biró József-galériában lesz.

A galéria vasárnap 11 órakor nyílik, a megnyitón felszólal Dorel-Emil Ornescu, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke, Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, Lőwy Dániel, a Kolozsvári Zsidó Hitközség vezetőtanácsának tagja, illetve fellépnek Ofelia és Gheorghe Eisikovits énekművészek, akiket Ana Maria Magdalena Mureșan kísér zongorán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!