Megújultak a marosvásárhelyi Teleki Téka freskói

2023. május 11. – 17:11

Megújultak a marosvásárhelyi Teleki Téka freskói
A marosvásárhelyi Teleki Téka freskós terme – Fotó: Péter Ferenc Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Eredeti szépségükben csodálhatók meg a marosvásárhelyi Teleki Téka emeleti termét díszítő, 19. századi pasztellszínű freskók. A terem felújítását 2018-ban kezdték el, majd a koronavírus-járvány miatt tartott szünet után 2022 nyarán folytatták. A falak elkészültek, a 200 éves parkett még felújításra vár.

A freskók felújításának befejezését a Facebook-oldalán látványos fotókkal jelentette be csütörtökön Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. A freskók restaurálása 137,2 ezer lejbe került, a munkát Kiss Lóránd restaurátor csapata végezte írta korábban a Népújság. A Teleki Téka tetőzetének átfogó javítása is elkészült, ez a munkálat összesen, 45 millió lejbe került.

A felújított terem, amely egykor reprezentációs célokat szolgált, de működött raktárteremként is, teljes felújítása után kulturális rendezvények, könyvbemutatók színhelye lesz majd. A restaurálás folyamatát egyébként nyomon követhették azok is, akik látogatták a Teleki Téka Beszélő könyvek beszélgetéssorozatát, amelyet rendszeresen ebben a teremben tartottak meg.

A Teleki Téka épülete a 17-18. században épült barokk stílusban, a Wesselényi családtól örökölt házhoz Teleki Sámuel 1799-1802 között emeltette azt a szárnyat, ahol könyvtára most is az eredeti elrendezésben látható, olvasható a könyvtár honlapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!