Megújultak a marosvásárhelyi Teleki Téka freskói

2023. május 11. – 17:11

Megújultak a marosvásárhelyi Teleki Téka freskói
A marosvásárhelyi Teleki Téka freskós terme – Fotó: Péter Ferenc Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Eredeti szépségükben csodálhatók meg a marosvásárhelyi Teleki Téka emeleti termét díszítő, 19. századi pasztellszínű freskók. A terem felújítását 2018-ban kezdték el, majd a koronavírus-járvány miatt tartott szünet után 2022 nyarán folytatták. A falak elkészültek, a 200 éves parkett még felújításra vár.

A freskók felújításának befejezését a Facebook-oldalán látványos fotókkal jelentette be csütörtökön Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. A freskók restaurálása 137,2 ezer lejbe került, a munkát Kiss Lóránd restaurátor csapata végezte írta korábban a Népújság. A Teleki Téka tetőzetének átfogó javítása is elkészült, ez a munkálat összesen, 45 millió lejbe került.

A felújított terem, amely egykor reprezentációs célokat szolgált, de működött raktárteremként is, teljes felújítása után kulturális rendezvények, könyvbemutatók színhelye lesz majd. A restaurálás folyamatát egyébként nyomon követhették azok is, akik látogatták a Teleki Téka Beszélő könyvek beszélgetéssorozatát, amelyet rendszeresen ebben a teremben tartottak meg.

A Teleki Téka épülete a 17-18. században épült barokk stílusban, a Wesselényi családtól örökölt házhoz Teleki Sámuel 1799-1802 között emeltette azt a szárnyat, ahol könyvtára most is az eredeti elrendezésben látható, olvasható a könyvtár honlapján.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!