Felkerülhet az UNESCO listájára a gyulafehérvári Codex Aureus

2023. május 6. – 16:08

Felkerülhet az UNESCO listájára a gyulafehérvári Codex Aureus
A Codex Aureus részlete – Fotó: Batthyáneum / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Még ebben az évben felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára a gyulafehérvári Batthyáneumban őrzött 9. századi Codex Aureus, jelentette be Adrian Cioroianu, a Román Nemzeti Könyvtár igazgatója.

A borjúbőrből készült pergamenre arany tintával írt középkori kódexrészlet a Batthyáneum gyűjteményének egyik legértékesebb darabja, Máté és Márk evangéliumát tartalmazza. A valószínűleg Nagy Károly megrendelésére készült kódex a Heidelberg melletti Lorsch kolostorából került hadizsákmányként Bécsbe. Migazzi Kristóf Antal bécsi hercegérsek megvásárolta, tőle vásárolta a 18. században Batthyány Ignác erdélyi püspök, így került a gyulafehérvári könyvtárba. A kódex a Román Nemzeti Könyvtár oldalán digitálisan lapozható.

Adrian Cioroianu pénteken egy gyulafehérvári konferencián beszélt arról, hogy reméli, még 2023-ban bejelentheti, hogy az értékes kódex felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Az Agerpres szerint az igazgató hozzátette, hogy a szóbeszéddel ellentétben a Codex Aureus nem hagyta el az ország területét, az UNESCO-hoz a digitális változatát küldték el, amikor felterjesztették a világörökségi listára. A kódex 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

Cioroianu szerint időszerű lenne a Batthyáneum könyvtár épületének felújítása is, amit szerinte a megyei és a helyi önkormányzat összefogásával lehetne megvalósítani.

A kódex másik része, Lukács és János evangéliuma egyébként a Vatikánban van, ugyanitt őrzik az egyik borítóját is, a másikat pedig egy londoni múzeumban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!