Felkerülhet az UNESCO listájára a gyulafehérvári Codex Aureus

2023. május 6. – 16:08

Felkerülhet az UNESCO listájára a gyulafehérvári Codex Aureus
A Codex Aureus részlete – Fotó: Batthyáneum / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Még ebben az évben felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára a gyulafehérvári Batthyáneumban őrzött 9. századi Codex Aureus, jelentette be Adrian Cioroianu, a Román Nemzeti Könyvtár igazgatója.

A borjúbőrből készült pergamenre arany tintával írt középkori kódexrészlet a Batthyáneum gyűjteményének egyik legértékesebb darabja, Máté és Márk evangéliumát tartalmazza. A valószínűleg Nagy Károly megrendelésére készült kódex a Heidelberg melletti Lorsch kolostorából került hadizsákmányként Bécsbe. Migazzi Kristóf Antal bécsi hercegérsek megvásárolta, tőle vásárolta a 18. században Batthyány Ignác erdélyi püspök, így került a gyulafehérvári könyvtárba. A kódex a Román Nemzeti Könyvtár oldalán digitálisan lapozható.

Adrian Cioroianu pénteken egy gyulafehérvári konferencián beszélt arról, hogy reméli, még 2023-ban bejelentheti, hogy az értékes kódex felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Az Agerpres szerint az igazgató hozzátette, hogy a szóbeszéddel ellentétben a Codex Aureus nem hagyta el az ország területét, az UNESCO-hoz a digitális változatát küldték el, amikor felterjesztették a világörökségi listára. A kódex 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

Cioroianu szerint időszerű lenne a Batthyáneum könyvtár épületének felújítása is, amit szerinte a megyei és a helyi önkormányzat összefogásával lehetne megvalósítani.

A kódex másik része, Lukács és János evangéliuma egyébként a Vatikánban van, ugyanitt őrzik az egyik borítóját is, a másikat pedig egy londoni múzeumban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!