Erdélyi mozikban a dadogása ellenére rapkarriert befutó Larry története

2023. április 28. – 11:42

Erdélyi mozikban a dadogása ellenére rapkarriert befutó Larry története
Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs a Larry című filmben – Fotó: Filmtett Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarestben premier előtti vetítésen, Kolozsváron közönségtalálkozós díszbemutatón, majd nyolc romániai városban lehet megnézni Bernáth Szilárd nemzetközi filmfesztiválokon és a magyar kritikusok éves díjátadó gáláján elismert, bemutatkozó játékfilmjét, közölte a film romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

A Larry főszereplője a juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett), egy magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám mindaddig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

„Bernáth Szilárd bemutatkozó játékfilmje sokkal, de sokkal erősebb, mint papíron, köszönhető ez az áldozatos, többéves munkának és rengeteg jó választásnak. Az első és legfontosabb ilyen választás volt megtenni Vilmányi Benettet főszereplőnek – a Terápiával berobbanó, azóta a filmekben helyét kereső, politikai gesztusok miatt a címlapokra kerülő színész megkapott egy olyan szerepet, ami nemhogy a tehetségét, karizmáját és a színészi tudását demonstrálja, hanem rátesz még pár lapáttal” – írta a filmről a Telex.

A rendezővel, Bernáth Szilárddal készült interjút pedig így vezetik fel: „A Larry ritkaság a magyar film világában: úgy mond el egy történetet egy vidéki, dadogó srácról és az ő bimbódzó rapkarrierjéről, hogy nem nézi le a szereplőit, nem karikatúrákat mutat be, nem csinál esztétikai erényt a nyomorból, és nem nézi hülyének a nézőt sem.”

Vetítések Romániában:

  • Bukarest – premier előtti vetítés a Román Parasztmúzeum mozijában április 30-án 18 órától (esemény itt, jegyek itt) és premier előtti bemutató az Elvire Popesco moziban május 2-án 18 órától (esemény itt, jegyek itt)
  • Kolozsvár – díszbemutató és közönségtalálkozó Bernáth Szilárddal és Vilmányi Benettel a Művész moziban május 2-án, majd rendszeres vetítések ugyanitt (esemény itt), és rendszeres vetítések a Győzelem moziban május 5-étől (esemény itt)
  • Nagyszeben – egyszeri vetítés május 10-én, az ESTE Film Festival keretében, a Ion Besoiu Kulturális Központ kistermében (jegyek itt)
  • Csíkszereda – egyszeri vetítése a Cinema Csíki Moziban május 6-án 20 órától (esemény itt, jegyek itt)
  • Sepsiszentgyörgy – rendszeres vetítések a Művész mozi by Cityplexben május 5-étől
  • Kézdivásárhely – egyszeri vetítés a Vigadóban május 26-án
  • Temesvár – rendszeres vetítések a Győzelem moziban május 4-étől
  • Arad – egyszeri vetítés a Művész moziban május 5-én

A Larry forgatókönyvét Bernáth Szilárd és Nagy V. Gergő írta, operatőre Hartung Dávid, vágója Szabó Tamás, zenéjét Sperling Andor szerezte. A film producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

A Larry premierje a Tallinni Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2022 novemberében, majd Cottbusban elnyerte a legjobb elsőfilmnek és a legjobb ifjúsági filmnek járó díjat. A magyar filmkritikusok négy díjjal jutalmazták: a Larryt ítélték az elmúlt év legjobb magyar elsőfilmjének, de a Larry vitte el a legjobb férfi főszereplő, valamint a legjobb női és férfi epizódalakítás díját is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!