Egy újfajta érzékenység TESZT-jét tartják idén Temesváron

2023. április 13. – 14:11

Egy újfajta érzékenység TESZT-jét tartják idén Temesváron
Fotó: TESZT

Másolás

Vágólapra másolva

A Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023 program részeként 14. alkalommal rendezi meg a Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 21-28. az Eurorégiós Színházi Találkozót, ismertebb nevén a TESZT-et. A szemlén 15 ország társulatainak bel- és kültéri előadásait mutatják be a nagyközönségnek – tájékoztat a szervezők közleménye.

A bánsági régió legjelentősebb színházi-kulturális eseményének idei hívószava a fesztiválkurátorok és a Kulturális Főváros bizottságának közös megállapodása alapján a FLUID-itás. „A szervezők szándéka szerint ez egyszerre fejezi ki a színház folytonos változásban és átalakulásban levését, állandóságát, erejét, valamint az emberi természet azon képességét, hogy a legnehezebb időkben és körülmények között is megtalálja az előremutató irányokat. Ennek, valamint a TESZT szellemiségének értelmében az idei programba olyan, egymástól formailag különböző, de hasonlóan érzékeny tematikájú előadások kerültek be, melyek híven tükrözik kortárs mindennapjaink szüntelen áramlását, képlékenységét és változását. Így lett a tizennegyedik találkozó egy újfajta érzékenység TESZT-je” – írják.

A fesztiválnak lesznek visszatérő vendégei, így a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a szlovéniai Via Negativa társulat, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház csapata, valamint a tavaly első ízben bemutatkozó imPerfect Dancers olaszországi táncosai és a szintén olasz Teatro dei Venti szabadtéri előadóművészei. Ismét Temesvárra látogat a budapesti Trafó, a németországi, nemrégiben a temesvári Állami Német Színházban is rendező Szabó Kristóf vagy épp a bolgár performer és előadóművész, Ivo Dimchev.

A szervező szerint a fesztivál kiemelt szándéka évről évre új színházi formákkal, alkotókkal és társulatokkal is megismertetni a temesvári közönséget. Idén első ízben látják vendégül a görögországi alkotót, Euripides Laskardis-t, a németországi Szene 2 wei Társulatot, a CIE Belova Iacobelli érzékeny és lélegzetelállító felnőtt bábelőadását, három fiatal magyarországi performansz művészt, Kozma Zsófia Rebeka, Tózsa Mikolt valamint Szántusz Noémi Noya személyében. De szintén első ízben mutatkoznak be a TESZT-en olyan társulatok, mint a lengyelországi Teatr a Part Katowice, a makedón Artopia Skopje, a dán Det Flyvende Teater, a horvátországi Gavella Városi Színház, a szarajevói Nemzeti Színház és a MESS fesztivál.

Továbbra is fontos része a találkozónak, hogy helyi, független színházaknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A nekik szentelt Extensions elnevezésű off-programban idén az Arte-Factum Társulat, az Auăleu Színház és a Basca Színház egy-egy előadása kapott helyet.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 csapatával közösen a fesztivál kurátorai idén három olyan előadást is műsorra tűznek a találkozó ideje alatt, melyek célzottan az LMBTQIA+ közösséget érintő témákat dolgoznak fel. A Fluid Perspectives nevet viselő szekció előadásait a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

A TESZT idén is teret ad a társművészetek bemutatkozásának, így a látogatók jazz- és rockkoncerteken, interaktív installációs kiállításon, valamint Madách Imre születésének 200. évfordulójának szentelt kiállításon is részt vehetnek majd.

Az összes előadásról és a fesztivál teljes programjáról itt lehet hamarosan tájékozódni, a jegyek árusítsa pedig május elsején kezdődik meg. Minden előadásra román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak a szervezők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!