Egy újfajta érzékenység TESZT-jét tartják idén Temesváron

2023. április 13. – 14:11

Egy újfajta érzékenység TESZT-jét tartják idén Temesváron
Fotó: TESZT

Másolás

Vágólapra másolva

A Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023 program részeként 14. alkalommal rendezi meg a Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 21-28. az Eurorégiós Színházi Találkozót, ismertebb nevén a TESZT-et. A szemlén 15 ország társulatainak bel- és kültéri előadásait mutatják be a nagyközönségnek – tájékoztat a szervezők közleménye.

A bánsági régió legjelentősebb színházi-kulturális eseményének idei hívószava a fesztiválkurátorok és a Kulturális Főváros bizottságának közös megállapodása alapján a FLUID-itás. „A szervezők szándéka szerint ez egyszerre fejezi ki a színház folytonos változásban és átalakulásban levését, állandóságát, erejét, valamint az emberi természet azon képességét, hogy a legnehezebb időkben és körülmények között is megtalálja az előremutató irányokat. Ennek, valamint a TESZT szellemiségének értelmében az idei programba olyan, egymástól formailag különböző, de hasonlóan érzékeny tematikájú előadások kerültek be, melyek híven tükrözik kortárs mindennapjaink szüntelen áramlását, képlékenységét és változását. Így lett a tizennegyedik találkozó egy újfajta érzékenység TESZT-je” – írják.

A fesztiválnak lesznek visszatérő vendégei, így a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a szlovéniai Via Negativa társulat, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház csapata, valamint a tavaly első ízben bemutatkozó imPerfect Dancers olaszországi táncosai és a szintén olasz Teatro dei Venti szabadtéri előadóművészei. Ismét Temesvárra látogat a budapesti Trafó, a németországi, nemrégiben a temesvári Állami Német Színházban is rendező Szabó Kristóf vagy épp a bolgár performer és előadóművész, Ivo Dimchev.

A szervező szerint a fesztivál kiemelt szándéka évről évre új színházi formákkal, alkotókkal és társulatokkal is megismertetni a temesvári közönséget. Idén első ízben látják vendégül a görögországi alkotót, Euripides Laskardis-t, a németországi Szene 2 wei Társulatot, a CIE Belova Iacobelli érzékeny és lélegzetelállító felnőtt bábelőadását, három fiatal magyarországi performansz művészt, Kozma Zsófia Rebeka, Tózsa Mikolt valamint Szántusz Noémi Noya személyében. De szintén első ízben mutatkoznak be a TESZT-en olyan társulatok, mint a lengyelországi Teatr a Part Katowice, a makedón Artopia Skopje, a dán Det Flyvende Teater, a horvátországi Gavella Városi Színház, a szarajevói Nemzeti Színház és a MESS fesztivál.

Továbbra is fontos része a találkozónak, hogy helyi, független színházaknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A nekik szentelt Extensions elnevezésű off-programban idén az Arte-Factum Társulat, az Auăleu Színház és a Basca Színház egy-egy előadása kapott helyet.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 csapatával közösen a fesztivál kurátorai idén három olyan előadást is műsorra tűznek a találkozó ideje alatt, melyek célzottan az LMBTQIA+ közösséget érintő témákat dolgoznak fel. A Fluid Perspectives nevet viselő szekció előadásait a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

A TESZT idén is teret ad a társművészetek bemutatkozásának, így a látogatók jazz- és rockkoncerteken, interaktív installációs kiállításon, valamint Madách Imre születésének 200. évfordulójának szentelt kiállításon is részt vehetnek majd.

Az összes előadásról és a fesztivál teljes programjáról itt lehet hamarosan tájékozódni, a jegyek árusítsa pedig május elsején kezdődik meg. Minden előadásra román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak a szervezők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!