Habsburg Otto lánya Emil Boc polgármesterrel és a magyar elöljárókkal is kezet rázott Kolozsváron

2023. április 5. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsváron nyílik képzőművészeti kiállítása szerdán Gabriela von Habsburg szobrászművésznek – közölte a kolozsvári Művészeti Múzeum. A művésznő Habsburg Ottó lánya, az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly unokája.

A Németországban élő szobrászművész a Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban állítja ki rozsdamentes acélból készült szobrait, kollázsszerű litográfiáit – írta meghívójában a múzeum. A tárlat az üresen hagyott kiállítóteret is integrálja, az együtt értelmezhető a kiállított művekkel – derül ki az ismertetőből.

Az In Between (Térköz) című tárlat megnyitóját szerdán 18 órakor tartják. Beszédet mond Lucian Nastasa-Kovács múzeumigazgató, Bogdan Iacob művészettörténész, Thomas Emmerling galériatulajdonos, gyűjtő, a művész romániai képviselője és Oana Ionel, a tárlat kurátora.

A tájékoztató szerint Gabriela von Habsburg a kortárs művészet egyik ismert alkotója, aki meghatározó módon járult hozzá a konstruktív-geometrikus szobrászat alakításához.

Gabriela von Habsburg főhercegnő Luxemburgban született 1956-ban, filozófiát és művészetet tanult. A tájékoztató szerint a világ számos pontján láthatók a kültéri szobrai: Sopronban a Vasfüggönynek emléket állító szobra van, Tbilisziben az elnöki palota előtt az állam 3 hatalmi ágának emléket állító szobra áll, míg a svájci Aarburgban található az Öt kontinens nevű munkája. Akit részletesebben érdekel a téma, ezt az oldalt ajánljuk.

Gabriela von Habsburg az osztrák mellett grúz állampolgár is, dolgozott a Tbiliszi Művészeti Akadémián, volt Grúzia németországi nagykövete is 2009-2012 között.

A művésznő kolozsvári tartózkodása alatt találkozott már Emil Boc polgármesterrel, illetve Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának a szervezésében a város magyar elöljáróival is találkozott a Vallásszabadság Házában.

Kolozsvári kiállítása április 30-áig látogatható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!