Júniusban nyithat újra Kolozsvár legendás gyógyszerészeti múzeuma a felújított Hintz-házban

2023. március 27. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Több évnyi szünet után júniusban nyithat újra az Erdélyi Történeti Múzeum Gyógyszerésztörténeti Gyűjteménye, közismert nevén a Gyógyszerészeti Múzeum a frissen felújított Mauksch–Hintz-házban – tájékoztat a múzeum közleménye.

A közlemény felidézi, az épületben 1573-ban nyitották meg a város első közgyógyszertárat, 1954 óta pedig itt működött a Gyógyszerészeti Múzeum. A ház két évszázadon keresztül, 1752-től állt a Mauksch család tulajdonában, akik az épület felújítását követően a korábbi rendeltetésének megfelelően szintén gyógyszertárt működtettek benne.

A Hintz család a 19. század közepétől a második világháború utáni korszakig működtetett benne patikát, amit 1949-ben államosítottak. Az épület 2013-ban került vissza a család birtokába, jelenlegi tulajdonosa a közben Németországba emigráló Georg Hintz orvos. Az ő kezdeményezésére és finanszírozásával az épület 2018-2023 között átfogó felújításon esett át. A munkálatokat múlt pénteken vették át.

„A munkálatok során a tulajdonos gondoskodásának köszönhetően restaurálták a régi officina (a gyógyszerek árusításának helyisége) értékes barokk festményeit, feltárták a Materialis terem (a nyersanyagok tárolására szolgáló helyiség) falfestményét, illetve kibővítették a pincét” – írják a közleményben.

Részletek a falfestményekből – Fotó: Erdélyi Történeti Múzeum Részletek a falfestményekből – Fotó: Erdélyi Történeti Múzeum
Részletek a falfestményekből – Fotó: Erdélyi Történeti Múzeum

Itt kitérnek arra is, hogy a gyógyszerészeti gyűjteményt hivatalosan is átnevezik Gyógyszerészeti Múzeumnak, ahogy eddig is ismerték a kolozsváriak. Azt írják, némileg átalakul a gyűjtemény korábbi helyszíne: a múzeumhoz fog tartozni négy terem a földszinten, ahol eredetileg is működött a család gyógyszertára, illetve az egész alagsor, összesen 7 helyiséggel. A Wesselényi/Regele Ferdinand utcai nagyteremben egy Cărturești könyvesbolt kap majd helyet.

Újdonság az is, hogy a múzeumban külön teremben mutatják majd be a ház történetét, egy múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó termet is nyitnak, illetve két helyiségbe a múzeum orvosi műszereinek gyűjteménye kerül. A múzeum gerincét természetesen továbbra is a gyógyszerészeti emlékek jelenti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!