Orbán János Dénes Kossuth-díjat kapott, Péntek Jánost Széchenyi-díjjal tüntették ki

2023. március 14. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán János Dénes erdélyi származású költőt Kossuth-díjjal, Péntek János kolozsvári nyelvészprofesszort pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki Budapesten a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. Magyar állami kitüntetést kapott kedden több erdélyi író és előadóművész is.

A brassói születésű Orbán János Dénes, a magyar állam támogatásával működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, a kormánypárti Magyar Nemzet kulturális rovatának korábbi vezetője, Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a kortárs magyar irodalmat egyedi stílusú, formailag és nyelvileg is bravúros költeményeivel, prózáival és drámáival gazdagító írásművészete, valamint példaadó irodalomszervező és tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként kapta a Kossuth-díjat, idézi az indoklást az MTI.

Péntek János kolozsvári nyelvész, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a kisebbségben élő magyarság anyanyelvhasználatának kutatásában, illetve a népnyelv és a népi kultúra viszonyának vizsgálatában elért eredményei, valamint iskolateremtő oktatómunkája és példaértékű szociolingvisztikai, dialektológiai életműve elismeréseként kapta a kitüntetést, olvasható az indoklásban. Péntek János később veszi át az elismerést.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából magyar állami kitüntetésben részesültek még a következő Erdélyben élő vagy erdélyi származású írók, alkotók, előadóművészek:

  • Mandics György József Attila-díjas költő, író – a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetése
  • Szász Enikő, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nyugalmazott színművésze, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke, kulturális menedzser – a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés
  • Bodó Mária zongorapedagógusnak, a Temesvári Tudományegyetem Művészeti Kara nyugalmazott egyetemi docense – Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetése
  • Árkossy István festőművész, grafikus, író – Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetés
  • Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes – Magyarország Érdemes Művésze díj
  • Gyöngyösi Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző – Magyarország Érdemes Művésze díj
  • Fekete Vince József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – Magyarország Babérkoszorúja díj
  • Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja – Magyarország Babérkoszorúja díj
  • Sántha Attila József Attila-díjas költő, író – Magyarország Babérkoszorúja díj

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!