A marosvásárhelyi Székely Csaba másodszor vehette át a Kortárs Magyar Dráma-díjat

2023. február 28. – 20:58

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi Székely Csaba nyerte el 2023-ban a Kortárs Magyar Dráma-díjat Mária országa című történelmi játékával, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház felkérésére írt. A királydráma-paródiát 2022 áprilisában mutatta be a szegedi társulat Alföldi Róbert rendezésében. A február 28-ra szervezett díjátadón a drámaírót Alföldi méltatta – közölte kedden a Fidelio.hu.

„Nagyon megtisztelő, mert ez tényleg szakmai és független díj. Van néhány független elismerés, amit nem azért kap meg az ember, mert föntről valaki azt mondja, hogy neki még nem adtak, hanem mert vannak, akik azt gondolják, hogy ő érdemes rá. Az ilyenekért pedig csakis hálás lehet az ember” – nyilatkozta a drámaíró a Fidelionak adott interjúban.

Székely Csaba darabja Magyarország történetének egy kevésbé ismert korszakában, Nagy Lajos király halála utáni időszakban játszódik. A magyar trónt ekkor a király lánya, Mária magyar királynő vette át. Apja korábban fiúsíttatta őt, saját kortársai is királynak (latinul rex) nevezték, mert még fogalomként is teljesen idegen volt abban az időben a királynőség, mint egyeduralkodási forma, ennek ellenére a király halála után a hatalmi elit uralkodóként fogadta el Máriát.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg alapította, Székely Csabát még 2020-ban díjazta a szakmai kuratórium.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!