Pintér Béla Gyévuska című darabját mutatja be a sepsiszentgyörgyi színház

2023. február 20. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

26-27 ezer magyar katona vesztette életét 1943 januárjában a Don-kanyarban, ahová megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül küldték ki őket, a hitleri Németország nyomására. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház február 25-én, szombaton mutatja be Pintér Béla Gyévuska című darabját, amely 1942-ben játszódik, egy nappal azelőtt, hogy a 2. magyar hadsereg elindult volna a Don-kanyarba. Az előadás Hegymegi Máté harmadik sepsiszentgyörgyi rendezése.

A darab főszereplői a színház közleménye szerint a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred honvédei. Halász százados, Kovács hadnagy, Mikó és Nyíri honvédek az utolsó estét még szeretteikkel tölthetik. Azonban mindannyiuk meglepetésére az ezredes úr felesége búcsúztató bált ad, amelyen szabadon választhatóan kötelező a megjelenés. Heinz Ármin zsidó munkaszolgálatos felszolgálja a pezsgőt, a művésznő elementáris műsort ad, a feleségek az utolsó együtt töltött éjszakára várnak. Fogy a pezsgő, a honvédek táncolnak, a nők türelmetlenek, aztán előkerül egy kartoték, később egy fecskendő, és néhány ember élete örökre megváltozik...

Pintér Béla Jászai Mari-díjas magyar színész, zenész, drámaíró és rendező, a magyar alternatív színházi élet meghatározó szereplője. A Színház- és Filmművészeti Egyetemre nem járt, a színjátszás alapjait az Arvisura Színházban, majd autodidakta módon sajátította el. 1998-ban alapított társulata az elmúlt negyedszázad során Magyarország egyik legelismertebb, a kritika által folyamatosan számon tartott független színházi együttesévé vált, mely rengeteg szakmai díjat nyert, de ezekkel egyidőben állandó közönségsikernek is örvendett. Gyévuska című zenés előadásuk 2003-ban született Darvas Benedek zeneszerző közreműködésével.

„Az egyik legizgalmasabb zenés színházi anyag a Gyévuska, amivel eddig találkoztam. A zenei idézetek, operett-részletek jól megférnek benne a Puccini vagy Wagner operák motívumai és a magyar katonaindulók, revizionista dalok mellett, miközben a tartalom a középpontja, a szövegnek van alárendelve a zenéje”

– idézi a színház közleménye Hegymegi Máté rendezőt.

„A negyvenes évek elején játszódik, az elcsatolt területek egy része visszakerült Magyarországhoz, aminek érezhető egyfajta mámora, ugyanakkor nyomasztóan hat a háború alakulása, az ismeretlenbe való indulás félelme. Mindemellett rendkívül izgalmasak a személyes sorsok, viszonyok, tele van humoros ellentmondásokkal a történet, szóval nagyon sűrű, összetett, rétegzett, időnként már-már szürreálisba forduló Pintér Bélának ez a remekműve.

Annyira erősnek gondolom a szöveget és a zenét, hogy szinte elég lenne székeken ülve felolvasni, elénekelni. Bízom benne, hogy a színpadra állítás során nem fogunk ezen rontani”

– nyilatkozta a rendező.

Hegymegi Máté korábban a Barbárok és a Jógyerekek képeskönyve című előadásokat rendezte a Tamási Áron Színházban. A Gyévuska elkészítésében a rendező közvetlen munkatársai voltak: Balázs Júlia (dramaturg), Kupás Anna (díszlettervező), Pető Kata (jelmeztervező), Urbán Kristóf (hangszerelő, zenei vezető), Baumgartner Sándor (világítástervező), Becsey-Imreh Noémi (rendezőasszisztens), Veres Bartha Edit (ügyelő) és Dobra Mária Magdolna (súgó). Szereplők: Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Pálffy Tibor, Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Szalma Hajnalka, Varsányi Szabolcs, Erdei Gábor, Vass Zsuzsanna, Mátray László, Fekete Mária és Kovács Kati.

A bemutató után február 26-án, valamint március 10-, 12-, 19- és 27-én lesz műsoron még az előadás a nagyteremben, színpadra épített nézőtér előtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!