Felterjesztették a daciai limest az UNESCO világörökségi listájára

2023. február 17. – 10:43

Felterjesztették a daciai limest az UNESCO világörökségi listájára
A római határvédelmi rendszer nyomai a Kovászna megyei Komollón – Fotó: Limes – Frontierele Imperiului Roman în România

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros, Hargita és Kovászna megyei településeket is érintő római kori határvédelmi rendszer dokumentációját január 31-én nyújtották be az UNESCO-hoz a Marosvásárhelyi Rádió szerint.

Az öt kötetes tanulmányt az Országos Limeskutató Bizottság, az Országos Örökségvédelmi Intézet, az Erdélyi Történeti Múzeum, a Román Nemzeti Múzeum, a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeum és a Maros Megyei Múzeum munkatársai állították össze.

Erdély római kori emlékeinek leglátványosabb elemei közé tartoznak a határvédelem épületei, monda el a rádiónak Pánczél Szilamér, a Maros Megyei Múzeum osztályvezető régésze. A limes romániai régészeti lelőhelyeiről az országos limes-program oldalán lehet tájékozódni.

Az UNESCO világörökségi listájára most felterjesztett daciai szakasz a mai Erdélyt, Bánságot, Olténiát védte, több mint száz települést érint, köztük Marosvécset, Mikházát, Szakadátot, Sóváradot. Ez a szakasz 2020 óta szerepel Románia ún. előzetes UNESCO-listáján.

Pánczél Szilamér szerint növeli a daciai limes világörökségi listára kerülésének esélyét az, hogy a római határvédelmi rendszer németországi–ausztriai–szlovákiai szakasza 2021-ben már világörökségi helyszín lett. A dunai limes Magyarországot is érinti, a három másik európai országgal együtt Magyarország is 18 évig dolgozott a felterjesztéshez szükséges dokumentáció összeállításán, de végül eddig tisztázatlan okokból a magyar kormány visszavonta a jelölést.

Romániai területén, Dobrudzsában található az egykori Moesiát védő limes egy része is, ezt a szakaszt majd a szintén érintett Bulgáriával, Szerbiával, Horvátországgal közösen terjeszthetik fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!