Felterjesztették a daciai limest az UNESCO világörökségi listájára

2023. február 17. – 10:43

Felterjesztették a daciai limest az UNESCO világörökségi listájára
A római határvédelmi rendszer nyomai a Kovászna megyei Komollón – Fotó: Limes – Frontierele Imperiului Roman în România

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros, Hargita és Kovászna megyei településeket is érintő római kori határvédelmi rendszer dokumentációját január 31-én nyújtották be az UNESCO-hoz a Marosvásárhelyi Rádió szerint.

Az öt kötetes tanulmányt az Országos Limeskutató Bizottság, az Országos Örökségvédelmi Intézet, az Erdélyi Történeti Múzeum, a Román Nemzeti Múzeum, a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeum és a Maros Megyei Múzeum munkatársai állították össze.

Erdély római kori emlékeinek leglátványosabb elemei közé tartoznak a határvédelem épületei, monda el a rádiónak Pánczél Szilamér, a Maros Megyei Múzeum osztályvezető régésze. A limes romániai régészeti lelőhelyeiről az országos limes-program oldalán lehet tájékozódni.

Az UNESCO világörökségi listájára most felterjesztett daciai szakasz a mai Erdélyt, Bánságot, Olténiát védte, több mint száz települést érint, köztük Marosvécset, Mikházát, Szakadátot, Sóváradot. Ez a szakasz 2020 óta szerepel Románia ún. előzetes UNESCO-listáján.

Pánczél Szilamér szerint növeli a daciai limes világörökségi listára kerülésének esélyét az, hogy a római határvédelmi rendszer németországi–ausztriai–szlovákiai szakasza 2021-ben már világörökségi helyszín lett. A dunai limes Magyarországot is érinti, a három másik európai országgal együtt Magyarország is 18 évig dolgozott a felterjesztéshez szükséges dokumentáció összeállításán, de végül eddig tisztázatlan okokból a magyar kormány visszavonta a jelölést.

Romániai területén, Dobrudzsában található az egykori Moesiát védő limes egy része is, ezt a szakaszt majd a szintén érintett Bulgáriával, Szerbiával, Horvátországgal közösen terjeszthetik fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!