Új stúdióterme van a nagyváradi Szigligeti Színháznak

2023. február 7. – 15:08

Új stúdióterme van a nagyváradi Szigligeti Színháznak

Másolás

Vágólapra másolva

Új stúdiótermet vett használatba a nagyváradi Szigligeti Színház, illetve a helyi román társulat, a Regina Maria Színház. Az egykori Transilvania mozi felújított és stúdióteremmé alakított terét kapták meg a Bihar Megyei Tanácstól. Az erről szóló megegyezést kedden írta alá a három érintett fél – közölte a Szigligeti Színház.

Az egykori moziépület a városi önkormányzat tulajdonában van, egy novemberben kötött együttműködési megállapodás alapján kezeli azt a két színház fenntartója, a Bihar Megyei Tanács. Az új stúdiótermet a jövőben a magyar és a román színház közösen használja majd.

A Bémer (Ferdinand) térről megközelíthető, összesen 973 négyzetméter területű ingatlan előcsarnokból, színházteremből, mosdókból, irodákból, öltözőkből és egyéb szükséges terekből áll. A tervek szerint a jövőben közélelmezési egység nyílik az előcsarnokban.

A Szigligeti Színház legközelebbi produkcióját, a Kovács D. Dániel rendezésében megvalósuló Én, a féreg március végi bemutatóját már ebben az új stúdióteremben tartják. Ugyanott készül a Nagyvárad Táncegyüttes A Schmürz című fizikai színházi előadása is. A tervek szerint a Szigligeti Társulat jelenleg is repertoáron lévő kistermi előadásait – A tigrist, a Játék a kastélybant, a Bányavirágot és a Bányavakságot, valamint a nagyszínpadról adaptált Vukot szintén az új stúdióban tekintheti meg újra a közönség.

A Szigligeti Színháznak korábban a Sonnenfeld-palotában működött a stúdió terme, ahonnan 2021 márciusában kellett kiköltözzenek, amikor az Iskola Alapítvány elkezdte az épület felújítását, illetve átalakítását, hogy létrehozza benne a Magyar Házat. Akkor azt mondták, hogy a munkálatok legalább két évet vesznek majd igénybe az építkezési engedély kiállításától.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!