Új stúdióterme van a nagyváradi Szigligeti Színháznak

2023. február 7. – 15:08

Új stúdióterme van a nagyváradi Szigligeti Színháznak

Másolás

Vágólapra másolva

Új stúdiótermet vett használatba a nagyváradi Szigligeti Színház, illetve a helyi román társulat, a Regina Maria Színház. Az egykori Transilvania mozi felújított és stúdióteremmé alakított terét kapták meg a Bihar Megyei Tanácstól. Az erről szóló megegyezést kedden írta alá a három érintett fél – közölte a Szigligeti Színház.

Az egykori moziépület a városi önkormányzat tulajdonában van, egy novemberben kötött együttműködési megállapodás alapján kezeli azt a két színház fenntartója, a Bihar Megyei Tanács. Az új stúdiótermet a jövőben a magyar és a román színház közösen használja majd.

A Bémer (Ferdinand) térről megközelíthető, összesen 973 négyzetméter területű ingatlan előcsarnokból, színházteremből, mosdókból, irodákból, öltözőkből és egyéb szükséges terekből áll. A tervek szerint a jövőben közélelmezési egység nyílik az előcsarnokban.

A Szigligeti Színház legközelebbi produkcióját, a Kovács D. Dániel rendezésében megvalósuló Én, a féreg március végi bemutatóját már ebben az új stúdióteremben tartják. Ugyanott készül a Nagyvárad Táncegyüttes A Schmürz című fizikai színházi előadása is. A tervek szerint a Szigligeti Társulat jelenleg is repertoáron lévő kistermi előadásait – A tigrist, a Játék a kastélybant, a Bányavirágot és a Bányavakságot, valamint a nagyszínpadról adaptált Vukot szintén az új stúdióban tekintheti meg újra a közönség.

A Szigligeti Színháznak korábban a Sonnenfeld-palotában működött a stúdió terme, ahonnan 2021 márciusában kellett kiköltözzenek, amikor az Iskola Alapítvány elkezdte az épület felújítását, illetve átalakítását, hogy létrehozza benne a Magyar Házat. Akkor azt mondták, hogy a munkálatok legalább két évet vesznek majd igénybe az építkezési engedély kiállításától.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!