Cristian Mungiu, Moldován Orsolya és Judith State is elkíséri az R.M.N.-t magyarországi bemutatójára

2023. január 26. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Februárba 16-án lesz Cristian Mungiu legújabb filmjének, a Gyergyóditróban munkát vállaló Srí Lanka-i pékek története által ihletett R.M.N. magyarországi bemutatója – írja a film.hu. A bemutatót megelőzően, február 8-án, csütörtökön 19 órától a forgalmazó, a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet premier előtti vetítést rendez a Puskin moziban, amelyen a rendező és a film két magyarul beszélő főszereplője, Moldován Orsolya és Judith State is részt vesz. A vetítés után pedig Dragomán György íróval és Gyenge Zsolt filmesztétával beszélgetnek.

A bemutatón megelőzően Cristian Mungiu korábbi filmjeit bemutató retrospektív vetítéssorozatot február 9. és 12. között rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban:

  • február 9-én, csütörtökön 19:30-kor: 4 hónap, 3 hét, 2 nap
  • február 10-én, pénteken 10 órakor: R.M.N.
  • február 11-én, szombaton 16:30-kor: Dombokon túl
  • február 12-én, vasárnap 16:30-kor: Érettségi

Az R.M.N. bemutatója a tavalyi Cannes-i filmfesztiválon volt. A történet szerint Matthias Németországból tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. Közben Srí Lanka-i vendégmunkások érkeznek a helyi pékségbe, ahol Csilla dolgozik, mert nincs olyan falusi, aki ott munkát vállalna. Ez rejtett indulatokat szabadít fel a falusiakban.

A film számos jelenetét forgatták Torockón, és több erdélyi magyar színész is feltűnik benne. Az R.M.N. többnyelvű alkotás: románul, magyarul, németül, angolul és franciául is beszélnek benne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!