Cristian Mungiu, Moldován Orsolya és Judith State is elkíséri az R.M.N.-t magyarországi bemutatójára

2023. január 26. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Februárba 16-án lesz Cristian Mungiu legújabb filmjének, a Gyergyóditróban munkát vállaló Srí Lanka-i pékek története által ihletett R.M.N. magyarországi bemutatója – írja a film.hu. A bemutatót megelőzően, február 8-án, csütörtökön 19 órától a forgalmazó, a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet premier előtti vetítést rendez a Puskin moziban, amelyen a rendező és a film két magyarul beszélő főszereplője, Moldován Orsolya és Judith State is részt vesz. A vetítés után pedig Dragomán György íróval és Gyenge Zsolt filmesztétával beszélgetnek.

A bemutatón megelőzően Cristian Mungiu korábbi filmjeit bemutató retrospektív vetítéssorozatot február 9. és 12. között rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban:

  • február 9-én, csütörtökön 19:30-kor: 4 hónap, 3 hét, 2 nap
  • február 10-én, pénteken 10 órakor: R.M.N.
  • február 11-én, szombaton 16:30-kor: Dombokon túl
  • február 12-én, vasárnap 16:30-kor: Érettségi

Az R.M.N. bemutatója a tavalyi Cannes-i filmfesztiválon volt. A történet szerint Matthias Németországból tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. Közben Srí Lanka-i vendégmunkások érkeznek a helyi pékségbe, ahol Csilla dolgozik, mert nincs olyan falusi, aki ott munkát vállalna. Ez rejtett indulatokat szabadít fel a falusiakban.

A film számos jelenetét forgatták Torockón, és több erdélyi magyar színész is feltűnik benne. Az R.M.N. többnyelvű alkotás: románul, magyarul, németül, angolul és franciául is beszélnek benne.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!