Legfrissebb dalával Cseh Tamás előtt tiszteleg a Szintaxis zenekar

2023. január 22. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes születésének évfordulója alkalmából a Népdal IV. című feldolgozását mutatta be január 22-én a Szintaxis zenekar. Az öttagú, erdélyi együttes nemrég a Lassú vonatok című számával nyerte meg az Erdély dala fődíját.

„Cseh Tamás születésének 80. évfordulójára rögzítettünk egy számunkra kedves dalt a Cseh-Bereményi-páros életművéből. A Népdal IV. fel- és átdolgozásának ötlete egy héttel az évforduló előtt fogalmazódott meg bennünk. Négy napos próbafolyamat után stúdióba vonultunk és öten együtt élőben vettük fel a hangszereket és az éneket. Ez az első dal, amelyhez fekete-fehér videóklipet készítettünk, úgy éreztük, hogy ez előnyösíti leginkább a dalt, hiszen a legnagyobb tisztelettel próbáltunk hozzányúlni a zenéhez. Ezzel a dallal szeretnénk tisztelegni Cseh Tamás sokrétű életműve előtt, és egyben meg szeretnénk köszönni neki azt a zenei világot és gondolkodásmódot, amit itt hagyott nekünk” – írják a szerkesztőséghez eljuttatott szövegükben.

A Szintaxis 2019-ben megnyerte a Legszebb Erdélyi Magyar Dal fődíját Közeleg feléd című szerzeményével, amely debütáló kislemezükön is szerepelt. 2021-ben elnyerték a székelyudvarhelyi Siculus Fesztivál nagydíját is, jelenleg az első nagylemezükön dolgoznak, amelyet 2023 márcisában fognak bemutatni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!