Közösen alakítaná hét európai filmfesztivál a filmipar jövőbeli trendjeit, együttműködési hálózatot alapítottak

2023. január 11. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Smart7 néven innovációs együttműködési hálózatot hozott létre hét európai filmfesztivál, közölte kedden a hálózat egyik alapító tagja, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). A hálózat célja a hasonló célokkal és látásmóddal rendelkező európai filmszemlék összekapcsolása, hogy közösen tudják alakítani a filmipar és a fesztiválkultúra jövőbeli trendjeit – írta keddi közleményében a TIFF.

Az alapítók között található a lengyelországi New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál, a portugáliai IndieLisboa Nemzetközi Filmfesztivál, a görögországi Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, a spanyolországi Filmadrid Nemzetközi Filmfesztivál, az izlandi Rejkjavik Nemzetközi Filmfesztivál, a litvániai Kino Pavasaris Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál és a romániai Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

A kolozsvári filmszemle szervezői szerint az alapítók a fesztiválok szervezői számára kívántak együttműködési keretet teremteni, de az európai filmek forgalmazását is elősegítenék.

Az alapítók a következő két évben négy szakmai műhelyt terveznek a fesztiválszervezők számára, illetve egy közös versenyszekciót is létrehoznak feltörekvő fiatal rendezőknek, amelyre minden fesztivál egy-egy filmet javasolhat. A szekció hét filmjét a hálózat összes fesztiválján bemutatják, az 5000 eurós fődíjat pedig egy héttagú zsűri ítéli oda, melyben mindegyik ország képviselteti magát.

Az idei TIFF-et június 9-18. között rendezik meg Kolozsváron.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!