Közösen alakítaná hét európai filmfesztivál a filmipar jövőbeli trendjeit, együttműködési hálózatot alapítottak

2023. január 11. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Smart7 néven innovációs együttműködési hálózatot hozott létre hét európai filmfesztivál, közölte kedden a hálózat egyik alapító tagja, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). A hálózat célja a hasonló célokkal és látásmóddal rendelkező európai filmszemlék összekapcsolása, hogy közösen tudják alakítani a filmipar és a fesztiválkultúra jövőbeli trendjeit – írta keddi közleményében a TIFF.

Az alapítók között található a lengyelországi New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál, a portugáliai IndieLisboa Nemzetközi Filmfesztivál, a görögországi Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, a spanyolországi Filmadrid Nemzetközi Filmfesztivál, az izlandi Rejkjavik Nemzetközi Filmfesztivál, a litvániai Kino Pavasaris Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál és a romániai Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

A kolozsvári filmszemle szervezői szerint az alapítók a fesztiválok szervezői számára kívántak együttműködési keretet teremteni, de az európai filmek forgalmazását is elősegítenék.

Az alapítók a következő két évben négy szakmai műhelyt terveznek a fesztiválszervezők számára, illetve egy közös versenyszekciót is létrehoznak feltörekvő fiatal rendezőknek, amelyre minden fesztivál egy-egy filmet javasolhat. A szekció hét filmjét a hálózat összes fesztiválján bemutatják, az 5000 eurós fődíjat pedig egy héttagú zsűri ítéli oda, melyben mindegyik ország képviselteti magát.

Az idei TIFF-et június 9-18. között rendezik meg Kolozsváron.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!