Visky Ábel autizmussal élő előadóművészről forgatott dokumentumfilmet, online is elérhető

2023. január 4. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Stark Ádám autizmussal élő előadóművészről, versmondóról rendezett rövid dokumentumfilmet Visky Ábel, a VerShaker produkció megbízásából. Az Imádság megfáradtaknak című filmet a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is bemutatták, most pedig online is megtekinthető.

„Visky Ábel filmje betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egy hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során Ádám rajztanár édesanyja, Judit, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének megjelenítésével József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is új megvilágításba helyezi a film” – olvasható a szinopszisban.

Stark Ádám a budapesti MáSzínház nyitott előadó-művészeti alkotóközösség tagjaként színpadon is játszik, jelenleg a Kontra Verona című előadásban Lőrinc barát szerepében látható.

A tizenegy perces alkotás a VerShaker YouTube-csatornáján tekinthető meg. A film operatőre a Visky Ábelhez hasonlóan erdélyi származású Kürti István, kreatív producere Zoltán Áron.

Visky Ábel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmszakán tanult, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát, Szász János és Janisch Attila osztályában, jelenleg ugyanitt doktorandusz. Első egész estés dokumentumfilmje a Mesék a zárkából börtönbüntetésüket töltő apák és otthon hagyott gyermekeik kapcsolatáról szóló kreatív dokumentumfilm, amely 2021-ben megnyerte a legjobb magyar filmnek járó díjat és A megbocsátás birodalma szekció különdíját a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!