Visky Ábel autizmussal élő előadóművészről forgatott dokumentumfilmet, online is elérhető

2023. január 4. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Stark Ádám autizmussal élő előadóművészről, versmondóról rendezett rövid dokumentumfilmet Visky Ábel, a VerShaker produkció megbízásából. Az Imádság megfáradtaknak című filmet a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is bemutatták, most pedig online is megtekinthető.

„Visky Ábel filmje betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egy hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során Ádám rajztanár édesanyja, Judit, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének megjelenítésével József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is új megvilágításba helyezi a film” – olvasható a szinopszisban.

Stark Ádám a budapesti MáSzínház nyitott előadó-művészeti alkotóközösség tagjaként színpadon is játszik, jelenleg a Kontra Verona című előadásban Lőrinc barát szerepében látható.

A tizenegy perces alkotás a VerShaker YouTube-csatornáján tekinthető meg. A film operatőre a Visky Ábelhez hasonlóan erdélyi származású Kürti István, kreatív producere Zoltán Áron.

Visky Ábel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmszakán tanult, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát, Szász János és Janisch Attila osztályában, jelenleg ugyanitt doktorandusz. Első egész estés dokumentumfilmje a Mesék a zárkából börtönbüntetésüket töltő apák és otthon hagyott gyermekeik kapcsolatáról szóló kreatív dokumentumfilm, amely 2021-ben megnyerte a legjobb magyar filmnek járó díjat és A megbocsátás birodalma szekció különdíját a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!