Sem a magyar Blokád, sem a román Szeplőtelen nem lesz Oscar-díjas jövőre

2022. december 22. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a Románia által jelölt Imaculat (Szeplőtelen – r. Monica Stan, George Chiper), sem a Magyarország által jelölt Blokád (r. Tősér Ádám) nem került fel az Oscar-jelöltek short listjére, derül ki az amerikai filmakadémia közleményéből. Összesen 10 kategóriában jelentették be azt a 15 filmet, amely egyáltalán esélyes arra, hogy a 95. gálán a jelöltek között szerepeljen.

Ott van viszont a legjobbak között az osztrákok által jelölt Corsage (Fűző – r. Marie Kreutzer), ami a középkorú Sisi portréját rajzolja meg. A filmet december elején vetítették a romániai mozikban, és ha szerencsétek van, még esetleg elcsíphetitek valahol. Szerepel ugyanakkor az idei cannes-i díjazottak közül a belgák által jelölt Close (r. Lukas Dhont), a dán Holy Spider (r. Ali Abbasi), a lengyel EO (esetleg IÁ – Jerzy Skolimowski) vagy a koreai A titokzatos nő (r. Park Chan-wook) is. A Netflixen nézhetők közül a németek által jelölt Nyugaton a helyzet változatlan (r. Edward Berger), illetve a mexikóiak által nevezett Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája Alejandro Iñárritu rendezésében.

A jelölteket 2023. január 24-én jelentik majd be, a gála pedig 2023. március 12-én lesz Hollywoodban.

A legjobb nem angol nyelvű film (hivatalosan legjobb nemzetközi film) kategórián kívül még egy kategóriában volt esélye magyarnak, hogy a rövid listára felkerüljön: a Turai Balázs rendezte Amok a legjobb rövid animációs film kategória short listjére kerülhetett volna fel, de jött össze neki sem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!