Sem a magyar Blokád, sem a román Szeplőtelen nem lesz Oscar-díjas jövőre

2022. december 22. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a Románia által jelölt Imaculat (Szeplőtelen – r. Monica Stan, George Chiper), sem a Magyarország által jelölt Blokád (r. Tősér Ádám) nem került fel az Oscar-jelöltek short listjére, derül ki az amerikai filmakadémia közleményéből. Összesen 10 kategóriában jelentették be azt a 15 filmet, amely egyáltalán esélyes arra, hogy a 95. gálán a jelöltek között szerepeljen.

Ott van viszont a legjobbak között az osztrákok által jelölt Corsage (Fűző – r. Marie Kreutzer), ami a középkorú Sisi portréját rajzolja meg. A filmet december elején vetítették a romániai mozikban, és ha szerencsétek van, még esetleg elcsíphetitek valahol. Szerepel ugyanakkor az idei cannes-i díjazottak közül a belgák által jelölt Close (r. Lukas Dhont), a dán Holy Spider (r. Ali Abbasi), a lengyel EO (esetleg IÁ – Jerzy Skolimowski) vagy a koreai A titokzatos nő (r. Park Chan-wook) is. A Netflixen nézhetők közül a németek által jelölt Nyugaton a helyzet változatlan (r. Edward Berger), illetve a mexikóiak által nevezett Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája Alejandro Iñárritu rendezésében.

A jelölteket 2023. január 24-én jelentik majd be, a gála pedig 2023. március 12-én lesz Hollywoodban.

A legjobb nem angol nyelvű film (hivatalosan legjobb nemzetközi film) kategórián kívül még egy kategóriában volt esélye magyarnak, hogy a rövid listára felkerüljön: a Turai Balázs rendezte Amok a legjobb rövid animációs film kategória short listjére kerülhetett volna fel, de jött össze neki sem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!