Tamás Gáspár Miklós és Dávid Gyula kapták a Bálint Tibor-emlékdíjat

2022. december 17. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Tamás Gáspár Miklós és Dávid Gyula kapták az író munkásságának megismeréséhez és értelmezéséhez való értékes hozzájárulás elismeréseként kiosztott Bálint Tibor-emlékdíjat, tájékoztat a Helikon irodalmi folyóirat közleménye.

Bálint Tibor születésének 90. évfordulójára emlékezve pénteken és szombaton emlékkonferencia zajlik Kolozsváron, Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok címmel. A kétnapos nemzetközi konferencia szervezői a Helikon irodalmi folyóirat, a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem.

Pénteken, december 16-án az irodalomtörténeti előadássorozatokat követően a konferencia szervezői kiosztották a Bálint Tibor-emlékdíjat. A díjazottakat Bányai Éva
irodalomtörténész, a Bukaresti Egyetem oktatója, és Bartha Katalin Ágnes, a kolozsvári BBTE oktatója és a Kriterion Kiadó kutatója méltatta.

A tájékoztatás szerint Tamás Gáspár Miklós fontos elméleti munkái közül különösen A punga című esszéjéért kapta a díjat, amelyet Bálint Tibor születésének 75. évfordulója alkalmából írt. Tamás Gáspár Miklós nem tudott részt venni a díjkiosztón. A szervezők továbbá Dávid Gyula irodalomtörténészi tevékenységét jutalmazták.

Dávid Gyula veszi át a díjat – Fotó: Helikon
Dávid Gyula veszi át a díjat – Fotó: Helikon

A díjkiosztót követően kerekasztal-beszélgetés zárta a konferencia első napját, amelyen Dávid Gyula, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese és Vida Gábor vettek részt. Az emlékkonferencia előadói Antal Balázs, Balázs Imre József, Bányai Éva, Barcsay Andrea, Berki Tímea, Boka László, Cseke Péter, Dávid Gyula, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese, Gintli Tibor, Horváth Csaba, Németh Zoltán, Pál-Lukács Zsófia, Papp Ágnes Klára, Szajbély Mihály és Tapodi Zsuzsa.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!