Kulturális központ nyílik a Szász Nemzeti Bank egykori brassói épületében

2022. december 16. – 15:34

Kulturális központ nyílik a Szász Nemzeti Bank egykori brassói épületében
Az egykori Szász Nemzeti Bank épületében nyílik az Apollonia Kulturális Bank – Fotó: Allen Coliban brassói polgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Banképületnek emelték 1906-ban, volt áramszolgáltató székhelye és üzletház is, péntektől pedig kulturális központ nyílik Brassó egyik emblematikus épületében.

Egykori funkciójára és a homlokzatán ábrázolt 16. századi szász kereskedőre, Apollonia Hirscherre utalva az épületet Apollonia Kulturális Banknak nevezték el. Az A-kategóriás műemléképületet Albert Schuller tervezte a Szász Nemzeti Bank székházaként. Apollonia Hirscher és a hirsch (szarvas) szóra utaló agancsos díszítés tisztelgésképpen került az épületre, a kereskedő ugyanis sokat tett a városért, és éppen ezen a telken állt a háza, írja a Brasov.net.

1929-től az Általános Takarékpénztár működött az épületben, az 1948-as államosítás után az országos áramszolgáltató birtokába került, két évvel később már a pénzügyminisztérium adminisztrálta, a rendszerváltás után pedig a Bancorex székhelye lett, ez a pénzintézet azonban az 1990-es évek végére megszűnt. A brassói önkormányzat 2011-ben vette át. A restaurálási munkálatok 2018-ban kezdődtek el, a 17 millió lejes beruházást négy év alatt valósították meg.

A Kapu utca és a Michael Weiss utca felől is megközelíthető épületben az önkormányzat olyan kulturális helyszínt hoz létre, amelynek saját eseményszervezéssel foglalkozó adminisztrációs csapata lesz. Az első eseménysorozatot a brassói filharmóniával közösen szervezik.

A kulturális központot péntek este hat órakor video mappinggel és kortárs művészek videó-installációival avatják fel. Emellett kiállítás látogatható Ștefan Popescu és Ștefan Mironescu 19-20. századi festők munkáiból, Iosif Trif brassói fotográfus munkáiból és 18-19. századi brassói grafikákból. Pályázatot is hirdettek helyi művészeknek, a zsűri döntése nyomán 57 alkotó 68 munkáját mutatják be, ezek között 12 az állandó kiállítás része lesz, 56-ot pedig rotációs alapon állítanak ki.

December 16. és január 15 között keddtől csütörtökig 12 és 21, péntektől vasárnapig pedig 10 és 22 óra között áll nyitva az Apollonia Kulturális Bank, a belépés ingyenes, az aktuális eseményekről pedig itt lehet tájékozódni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!